Ez a házasság haldoklásának 5 fázisa – Ti is benne vagytok valamelyikben?

2024. október 27.
A párterapeuta nem csak azt mondta el, milyen állapotokon keresztül jut el egy házasság addig, míg véget ér. Elárulta, hogyan menthetjük meg a szerelmünket, ha valóban fontos nekünk.
Házasság vége
  • A váláshoz vezető út a párterapeuta szerint szinte kivétel nélkül az alábbi 5 fázison keresztül vezet.
  • Ha egy házasság haldoklik, jól megjósolható mintázatot követ.
  • Azért is fontos tudnunk, hogyan néznek ki a házasság haldoklásának különböző fázisai, hogy még azelőtt felismerjük a bajt, mielőtt a már menthetetlenné válna a kapcsolatunk.

„A házasság haldolásának öt fázisa a legfontosabb dolog, amit minden párnak ismernie kellene – vallja Becky Whetstone párterapeuta, aki 20 éve foglalkozik párokkal. – Nagyon hasonló ez a rák típusaihoz, a korai felismeréstől a menthetetlen betegségig.”

Diane Vaughan szociológus már az 1980-as években leírta, melyek azok a mérföldkövek és különböző állapotok, amelyeken egy haldokló kapcsolat végigmegy. Miután több mint 100 párt kérdezett ki kutatásában, kirajzolódott, hogy szinte minden szakítás hasonló mintázatot követ.

Mutatjuk, a szakember milyen öt fázist állapított meg, melyen minden pár végigmegy, akiknek a kapcsolata szakításhoz közelít. Azért fontos ismernünk ezeket, mert a különböző fázisokban még menthető lehet a párkapcsolat, ha akarjuk.

Ez az 5 lépés, amin a párkapcsolat végigmegy a szakítás felé haladva

1. Kiábrándulás

Ebben a szakaszban a pár egyik tagja ráébred, hogy nem boldog a párkapcsolatban, de úgy dönt, hogy kivár. Azonban a titkok és a kimondatlan érzések tovább sodorják a kapcsolatot a szakítás felé.

2. Kopás

A második fázisban a pár tagja rájön, hogy a boldogtalanság nem múlik el, és elég erős ahhoz, hogy váláson gondolkodjon. De még elvetik a szakítást különféle okokból – a gyerekek, anyagiak, hitel, társadalmi előítéletek, vallás vagy egyszerűen azért, mert akarnak kudarcot vallani. Ekkor már zárt ajtók mögött elhangzanak csípős megjegyzések és lezajlanak veszekedések.

3. Eltávolodás

A pár tagja ebben a harmadik szakaszban érzelmileg is eltávolodik a másiktól, és a párkapcsolaton kívül keres örömforrást, hogy megbirkózzon a helyzettel. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy szeretőt tart. Egyszerűen egy hobbi vagy edzés is elterelheti a figyelmét, de természetesen sok esetben egy harmadik fél ebben a szakaszban lép a kapcsolatba. Ám még mindig nem áll készen arra, hogy véget vessen a házasságnak.

Hányadik fázis egy házasság haldoklásában, amikor tényleg eljön a vége?

Hányadik fázis egy házasság haldoklásában, amikor tényleg eljön a vége?

4. Megvilágosodás

A párkapcsolati terapeuta úgy írta le ezt a házasság haldoklásának ezt a fázisát, „mint az a nap, amikor a párunk mond vagy csinál valamit, amitől hirtelen kristálytisztán bevillan, hogy egyszerűen nem lehetnek többé ezzel az emberrel házasok, aki ilyet csinál”.

Ebben a pillanatban érzelmileg leválasztják magukat a másikról. Hátat fordítanak a kapcsolatnak és nem hajlandóak többé semmilyen erőfeszítést tenni a megmentésére, vagy tettetni azt, hogy boldogok még.

5. A házasság halála

Ezen a ponton következik be nagy valószínűséggel a válás. Ám még itt is lehetséges, hogy találhatnak közös alapot a jövőbeni együttműködésre a megfelelő körülmények között. De az biztos, hogy az állapot, ahova a házasságuk jutott, fenntarthatatlanná válik teljesen. 

Forrás: Huffington Post, fotó: Getty Images