3 jel, hogy még menthető a szakításközeli állapotban is a párkapcsolat

2024. január 09.
A párkapcsolati terapeuta és egy válóperes ügyvéd mondta el, tapasztalataik szerint melyek azok a jelek, amik azt mutatják, hogy még megmenthető a párkapcsolat.
Menthető párkapcsolat 3 jel
  • Alex Kapp párkapcsolati terapeuta, segít a pároknak, hogy együtt maradjanak és kijussanak a párkapcsolati krízisből, ha lehet, vagy éppen békésen megtalálják a kompromisszumokat a szakítás közben.
  • Sok esetben tapasztalja, hogy a pár együtt marad és sikerül rendbe hozniuk a kapcsolatot.
  • Három olyan jel is van, ami arra utal, hogy nem feltétlenül a szakítás a jó döntés a párkapcsolati krízis esetén.

A párkapcsolati terapeuta szerint Gwyneth Paltrow és Chris Martin 2014-es szakítása sokat segített, hogy a válás társadalmilag sokkal elfogadottabbá váljon és ne legyen stigma. Ez nem jelenti azt, hogy a válás mindig a jó döntés. Sok esetben elkerülhető, ha például szakember támogatásával bogozzák ki a felek a kritikus pontokat a kapcsolatukban

Kapp elmondta, mik a jelei annak, hogy egy pár képes lesz túljutni a kapcsolati krízisen, kilábalhatnak a válságból és együtt maradnak.

1. Még mindig szeretik egymást

A legtöbb esetben, ha azzal fordulnak a szakemberhez, hogy válságba jutott a kapcsolatuk, elmúlt a szerelem, a válás jó döntés mind nekik, mind a családjuknak. Viszont ha még éreznek valamit a másik iránt, érdemes harcolni a kapcsolatért.

„Minden kapcsolat, minden válás más – mondta Kapp. – A munkám arról szól, hogy megtaláljuk a megfelelő eszközt arra, hogy átsegítsük a fájdalmas életszakaszon vagy konfliktuson az embert.”

2. A kommunikáció romlott el a két ember között

Egészen apró döntések is rombolhatják, sőt, romba dönthetik a párkapcsolatunkat. A kommunikáció viszont egészen fontos alapkő, így ha ezzel lesz probléma, az végzetes lehet a kapcsolatunk számára. 

„Például ha csak vagyunk egymás mellett otthon, de nem is nézünk egymásra, nem kell mást tennünk, hogy ismét közelebb kerüljünk egymáshoz és áthidaljuk a kapcsolatunkban kialakult szakadékot, mint megérinteni a másikat és annyit mondani, hogy szeretlek – mondta a párkapcsolati tanácsadó. – A mi döntésünk, hogy kedvesek legyünk és elkötelezettek a másik felé. Még akkor is, ha semmihez sincs kedvünk vagy fáradtak vagyunk.”

Sok esetben azon múlik a pár együtt maradása, képesek-e megtenni apró változtatásokat a kommunikációjukban. Ez az első lépés ahhoz, hogy át tudják beszélni, mi hiányzik vagy mi nem működik szerintük jól.

Lehet, hogy azzal menthető a párkapcsolat két ember között, ha egyszerűen megfogjuk egymás kezét, különösen, ha a kommunikáció romlott el

Lehet, hogy azzal menthető a párkapcsolat két ember között, ha egyszerűen megfogjuk egymás kezét, különösen, ha a kommunikáció romlott el

3. Az alacsony önértékelés is a menthető párkapcsolat jele lehet

Ha alacsony az önértékelésünk, nem biztos, hogy tudjuk, mi az, amit megérdemlünk. De az is gyakori, hogy úgy érezzük, nem érdemeljük meg a szerelmet vagy a nyílt kommunikációt. Ez oda vezethet, hogy elfogadunk olyan helyzeteket, kapcsolatokat, amikben nem vagyunk boldogok, egyenlőtlenek, igazságtalanok. Hajlamosak vagyunk úgy gondolni, a válás az egyetlen megoldás ilyen esetben. Pedig könnyen lehet, hogy ha képessé válunk kifejezni, mire van szükségünk, a kapcsolat javítható.

A párkapcsolati szakértő azt tanácsolja, hogy először az önbizalmunkon, önértékelésünkön dolgozzunk, hogy elérjünk arra a pontra, amikor tudatosul bennünk, mire vágyunk, mit akarunk. Innen már dönthetünk úgy, ha megéri, dolgozunk a már meglévő kapcsolaton.

Forrás: Insider, fotó: Unsplash