Ha szereted a savanyú uborkát, ezt a receptet neked találták ki! Gyakorlatilag egy különleges pácot kell elkészíteni, amihez ugyan nem kell savanyú uborkát használni, de ugyanazt az ízvilágot hozzuk létre vele, amit annyira szeretünk a kedvenc savanyúságunkban. A titok két hozzávalóban rejlik: az ecetben és a kaporban. Ezek adják meg a savanyú uborka jellegzetes, egyszerre pikáns és frissítő ízét. És pontosan ezeket kell használni ahhoz is, hogy elkészíthessük ezt az isteni savanyú uborkás rágcsát!
Miért szeretjük annyira a savanyú uborkát?
A savanyú uborka a magyar konyha elengedhetetlen tartozéka: a pörköltek és a rántott hús mellett is ugyanúgy ott van a helye. Szerencsére a savanyú uborka nemcsak fantasztikusan finom, de nagyon egészséges is: a többi savanyúsághoz hasonlóan rengeteg természetes élő mikroorganizmust tartalmaz, olyan „jó baktériumokat”, amelyek segítenek megőrizni vagy helyreállítani bélflóránk egészségét. Alacsony kalóriatartalma miatt a savanyú uborka a diétázóknak is jó választás lehet, és a napi zöldségfogyasztáshoz is hozzájárul, ezért mindenképpen jó ötlet tenni némi savanyúságot a tányérra.
Ugyan az alábbi savanyú uborkás rágcsa nem mondható kifejezetten egészségesnek, az íze mindenért kárpótol – és persze nyugodtan együnk mellé egy kis sima savanyú uborkát is.
Így készítsd el a savanyú uborkás rágcsát!
A savanyú uborkás rágcsához először be kell szereznünk kedvenc bolti csemegéinket! Egyedül arra érdemes figyelni, hogy ízesítés nélküli változatot vegyünk, hiszen itt mi magunk fogjuk majd hozzáadni az ízeket. A „pác” összeállítása önmagában pofonegyszerű és alig néhány percbe telik, de fontos hangsúlyozni, hogy a sütési idő 1 óra, vagyis időben neki kell állnunk a sütésnek, ha szeretnénk megkóstolni ezt a finomságot.
A végeredmény egy savanykás, fűszeres ropogtatnivaló, ami szuper lehet baráti összejövetelekre, de akár saját magunknak is elkészíthetjük az esti film mellé. Mutatjuk is a receptet!
Savanyú uborkás rágcsa receptje
Hozzávalók:
- 6 ek. sózatlan vaj
- 1 ek. szárított kapor
- 1 tk. fokhagymapor
- 1,5 tk. só
- 1 ek. fehérborecet
- 10 csészényi vegyes bolti ropogtatnivaló (mini perec, ropi, halacska, kisebb sós kekszek)
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 120 fokra! A vajat helyezzük el egy tiszta tepsibe és olvasszuk fel a sütőben nagyjából öt perc alatt!
- Közben egy kisebb tálban keverjük össze a kaprot, a fokhagymaport és a sót! Amikor a vaj megolvadt, szórjuk rá a fűszerkeveréket, majd adjuk hozzá az ecetet is. Egy szilikon spatula segítségével alaposan forgassuk össze!
- Dobjuk a bolti rágcsákat a fűszeres, vajas szószba és forgassuk össze, majd terítsük ki egyenletesen. A ropogtatnivalókat helyezzük vissza a sütőbe és süssük további 1 óráig, 15 percenként átforgatva a snackeket. A savanyú uborkás rágcsa légmentes dobozban nagyjából egy hétig eltartható.
Forrás: PureWow Fotó: Getty Images