- A tejberizs nemcsak a gyerekek kedvence lehet: egészen kifinomult, komplex desszert is készülhet belőle.
- Bár igazi alapreceptnek tartjuk, a tejberizst nagyon is könnyű elrontani, hiszen rengeteg múlik a tökéletes állagon.
- Megmutatjuk, mire kell odafigyelni, hogy mennyeien krémes, jóízű tejberizst kapjunk, és még néhány extra tippet is adunk hozzá, hogy még finomabb legyen a végeredmény!
Annak ellenére, hogy a magyar konyha (és a menza) egyik legnagyobb klasszikusának számít, a tejberizst nagyon könnyű elrontani. És ha el van rontva, nem is igazán értjük, hogy mit lehet szeretni ezen a nyálkás vagy éppen vizes, ragacsos vagy íztelen rizses borzalmon. Ha viszont tökéletesen van elkészítve, a tejberizs jóval több lesz, mint kakaóval agyonvágott gyerekkedvenc. Ezt a krémes, izgalmas állagú rizses édességet igazán komplex és fantasztikusan finom fogássá emelhetjük!
A tökéletes tejberizs: minden a rizsnél kezdődik
A tökéletes tejberizs alapja a megfelelő rizs. Mivel az ideális tejberizs maga is kicsit olyan, mint egy rizottó (krémes „mártásban” úszkáló puha, de nem szétfőtt rizsszemek) a legjobban akkor járunk, ha valamilyen kerek és rövid szemű rizst használunk hozzá. Ez lehet rizottórizs vagy szusirizs is, mindkettő szuperül megfelel. Fontos az is, hogy a rizst alaposan mossuk át használat előtt, hogy leoldjuk róla a keményítős réteget – így garantáljuk, hogy a tejberizs tényleg mennyeien krémes lesz és nem „nyálkásodik” be. A rizs átöblítéséhez forró vizet használjunk, és nagyjából addig ismételjük, míg az öblítéshez használt víz zavaros szürkéből átlátszóvá válik.
Különleges tejek és az ízesítés titka
A másik kardinális kérdés a tejberizs esetében természetesen a tej. A közhiedelemmel ellentétben ennek jóval kevesebb jelentősége van, mint a rizsnek, a tej zsírtartalma például nem annyira befolyásolja a tejberizsünk állagát (bár tény, hogy jobban járunk a zsírosabb tejjel). Ezzel együtt érdemes lehet kísérletezni tejekkel, ha egy kis extra ízt adnánk a tejberizshez. A kókusztej szuper választás lehet, ha nem fogyasztunk állati eredetű élelmiszereket, ráadásul kifejezetten jól fognak passzolni az olyan egzotikus gyümölcsök, mint a mangó. De ha valami még izgalmasabbra vágynánk, használhatunk kecsketejet is – ettől enyhén sós, karakteres íze lesz a desszertünknek.
És ha már só: semmiképpen ne felejtsük ki a tejből a sót sem, hiszen az is kell, hogy izgalmas, komplex ízt kapjunk végeredményül. Szintén fontos, hogy a cukrot később adjuk hozzá, így sokkal jobban kijön majd az édes íz, és nem kell túlcukrozni a tejberizst.
Toppingok a karamelltől a gyümölcsökig
Ha elkészült a tökéletes tejberizsünk, illik méltó módon „felöltöztetni”. Bár klasszikusan kakaóval szórjuk meg, vétek lenne ennyiben hagyni a dolgot, amikor tehetünk rá különböző gyümölcsöket, mártásokat, sőt, akár olajos magvakat is. A kecsketejes verzióhoz nagyon jól passzol a sűrű, fanyar szatmári szilva, a kókuszos ízhez az egzotikus gyümölcsök, de bármilyen szezonális gyümölcs mehet rá. Készíthetünk a tejberizshez házi gyümölcskompótot vagy házi karamellt is, mindkettő isteni lesz a krémes, tökéletes állagú rizzsel!
A tökéletes tejberizs alapreceptje
Hozzávalók:
- 20 dkg rizs (szusi- vagy rizottórizs)
- 1 l tej
- 1 kiskanál só
- 10 dkg cukor (ízlés szerint változhat)
Elkészítés:
- A rizst alaposan átmossuk, közben a tejet egy lábosban feltesszük főni a sóval! Hagyjuk felforrni, majd vegyük kisebbre a lángot és főzzük a rizst kb. 25-35 percig. (Közben időnként keverjük át, hogy ne égjen le az alja).
- Amikor a rizs puhára főtt, adjuk hozzá a cukrot és alaposan keverjük át, hogy a még forró tejberizsben felolvadhasson.
- Hagyjuk a tejberizst teljesen kihűlni, tetszőleges ízesítőkkel, toppingokkal kínáljuk!
Fotó: Getty Images