Ez történik a testeddel, ha mindennap eszel rizst

2023. május 03.
Kiderült, mi az a nagyjából egyetlen olyan forma, ahogy a fehér rizs sem annyira egészségtelen. Sőt, még jó is!
Ez történik a testeddel, ha rizst eszel minden nap
  • Ha a rizs is olyan egészségtelen, mint a tészta és a fehér kenyér, miért élnek olyan sokáig a Japánok? 
  • Nem feltétlenül van igaza a szénhidrátok ellen boszorkányüldözést folytató fehérjediétát folytatóknak. 
  • A dietetikus szerint a rizsnek abszolút van helye az egészséges étrendben.

Míg a Távol-Kelet országaiban az egy főre jutó éves rizsfogyasztás 136 kilogramm, az Egyesült Arab Emirátusokban pedig körülbelül 205 kilogramm, a nyugati világ országaiban csupán legfeljebb 15 kilogramm. 

„A rizs alapvetően olcsó és könnyen elérhető szénhidrát, és nem kellene bűnbakot csinálnunk belőle – jelentette ki Laura Ligos dietetikus. – Sokkal jobb lenne, ha inkább azt értenénk meg, hogyan illeszthetjük be az egészséges étrendbe.”

Ráadásul rizs és rizs között is óriási különbségek vannak. A vadrizs, barna rizs sokkal több rostot és tápanyagot tartalmaz ugyanis, mint a fehér rizs (ide tartozik a jázminrizs, arborio stb). Tehát a rizs roppant változatos lehet, ami az elkészítését illeti is. Ízesíthetjük, süthetjük, főzhetjük, húshoz és zöldséghez is jó. De milyen hatása van a testünkre, ha mindennap esszük?

A rizs energiát ad

„A rizs remek szénhidrátforrás. Ez az egyik legfontosabb tápanyag, amire szüksége van a szervezetünknek a működéséhez – mondta a dietetikus. – A zsír és a fehérje a másik két nélkülözhetetlen elem a táplálkozásunkból.”

A testünk a széhidrátból nyeri az energiáját a mindennapi működéséhez. A rizs gyorsan hasznosítható szénhidrátforrás, így nagyon hasznos sportolóknak, várandósoknak, szoptató nőknek vagy sérülésből, betegségből történő lábadozás során. Hozzájárul a hormonok termelődéséhez és a szellemi funkciók működéséhez is.

A rizs nem terheli az emésztést

A banán, almapép és pirítós mellett a rizst szokták még emlegetni a gyomorproblémákból való lábadozás diétájának alapköveként. „Mivel a rizs tulajdonképpen nem tartalmaz zsírt, ezért nem terheli az emésztést” – mondta a dietetikus. 

A rizsben található szénhidrát segíthet olyankor is, ha szorongás vagy stressz miatt tapasztalunk hasmenést, hányingert. 

Fontos mikrotápanyagokhoz juthatunk a rizsből

A különböző rizsfajták különböző tápanyagtartalommal rendelkeznek

A különböző rizsfajták különböző tápanyagtartalommal rendelkeznek

„Attól függően, milyen rizst fogyasztunk, más-más hatással vannak az egészségünkre” – mondta Ligos. – A rizsben több mint 15-féle vitamin és ásványi anyag található: folsav, B-vitaminok, kálium, magnézium, szelén, rost, vas és cink. 

Például a fehér és a barna rizs hasonló tápanyagprofillal rendelkezik. A vadrizs és fekete rizs (amit tiltott rizsnek is neveznek) sokkal magasabb antioxidánstartalmú és kevesebb kalóriát tartalmaz, a glikémiás indexe is alacsonyabb. 

A vércukorszint megugorhat a rizstől

A magas szénhidráttartalom miatt a rizs a vércukorszint hirtelen megemelkedését okozhatja. A rizs glikémiás indexe közepes. Magasabb, mint a kukoricáé, egy hajszállal alacsonyabb a búzánál és a burgonyánál a Harvard Orvostudományi Karának kimutatásai szerint.

A dietetikus ezért azt javasolja, hogy ha rizst eszünk, egyrészt sétáljunk utána egy kicsit. Az is jó, ha a napunk legaktívabb részére időzítjük a rizsfogyasztást. 

Együk a rizst minél több zöldséggel, fehérjével, rosttal együtt, így azok lassítják a szénhidrát gyors felszívódását, megakadályozzák a hirtelen vércukorszint-emelkedést. 

Forrás: Eating Well, fotó: Unsplash