- Nagyon nem mindegy, hogy mit reggelizünk
- Az sem mindegy, hogy milyen sorrendben fogyasztjuk el a különböző élelmiszereket
- A reggeli egészségtelen sorrendjének elhagyásával sokat tehetünk az egészségünk és a hízás ellen
Szerte a világban súlyos gondot okoz a prediabétesz, ami egy köztes állapotot jelent a normál vércukorszint és a cukorbetegség között. Sokan nem is tudják, hogy érintettek. Közülük kerülnek ki a 2-es típusú cukorbetegek, akiknek idegkárosodással, látásvesztéssel és életük lerövidülésével kell számolniuk.
Fontos a sorrend!
Szakértők ugyanakkor figyelmeztetnek, az egészségtelen étkezési sorrend megváltoztatásával sokat tehetünk az állapot ellen. Ez a tipp nem kerül semmibe, ráadásul emberfeletti akaraterőt nem, csak némi odafigyelést követel.
Ha reggelire legelőször zöldségeket fogyasztunk, azok rostjai egyfajta szűrőt hoznak létre a belekben. Ha ezután fogyasztjuk el a szénhidrátot, a szűrő lelassítja azok felszívódását. A szakemberek szerint a szűrő úgy működik, mint a homok, amely felfogja az árvizet, glükózcsobbanás helyett csepegtetve kerül a véráramba.
Ha zöldségekkel indítunk reggelente, kevesebb inzulin szükséges, hogy sejtjeink felszívják ezeket a cseppeket, így kevésbé terhelik a hasnyálmirigyet. „A kutatás erősen alátámasztja azt az elképzelést, hogy az élelmiszer-szekvenálás valóban csökkenti az étkezés utáni glükózkiugrásokat” – mondja Dr. Alpana Shukla, a Weill Cornell Medicine kutatási docense, aki az élelmiszerek sorrendjét tanulmányozza.
Az étkezési sorrend megváltoztatása prediabétesz és cukorbetegség esetén hozhatja a legnagyobb hasznot pusztán azért, mert kezdetben jóval magasabb a glükózszintjük. Természetesen a normál vércukorszinttel rendelkezők is látják az előnyeit. Idővel a stabilabb glükóz segíthet megelőzni a súlyos betegségeket.
További pozitívum mindenki számára, hogy amikor a zöldség az első fogás, abból általában többen eszünk, így jóval több rostot juttatunk a szervezetbe, mint korábban. A zöldséget a szénhidrát elfogyasztása előtt tíz perccel érdemes elfogyasztani, és a legideálisabb, ha nem önmagában, hanem fehérjével kombinálva visszük be a szervezetbe.
Egy másik előny, hogy étkezés után három órával a jóllakottság érzése javában kitart, a zöldségek-fehérje keveréke elnyomják az éhségérzetért felelős ghrelin nevű hormont. Ennek eredménye, hogy kevesebb kalóriát fogyaszthatunk.
A természetes GLP-1
A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, ha a szénhidrátot utoljára fogyasztjuk el, akkor egy másik hormon, GLP-1 is termelődik, amely lelassítja azt a sebességet, amellyel a gyomor a táplálékot a belekbe küldi, ezzel pedig tovább tehermentesíti az inzulinrendszert. A GLP-1 ezen hatása képezi az alapját a mostanság felkapott súlycsökkentő gyógyszereknek. Aki hízik, de zöldséggel indítja a napot, gyógyszer nélkül is kiaknázhatja a hormon ezen tulajdonságát.
Ideális reggeli lenne többek között egy zöldséges omlett, amit kis idő elteltével pirítóssal zárnánk. A legtöbben ezzel szemben szénhidrátban gazdag péksüteményeket reggeliznek, ami aztán megemeli a glükózszintet. Ezzel magyarázható az ebéd utáni egészségtelen glükózszint. A legjobb eredmény érdekében érdemes elképzelni, hogy a tányér felét zöldség, negyedét fehérje, a másik negyedét pedig feldolgozatlan, összetett és rostban gazdag szénhidrát teszi ki.
Forrás: Time Fotó: Getty Images