6 esti szokás, amitől a reggelünk lesz boldogabb

2024. június 30.
Ha azt akarjuk, hogy jó napunk legyen, az esti rutinunk még sokkal fontosabb, mint a reggeli. Mit tanácsolnak a szakértők, hogyan töltsük az esténket, hogy a reggelünk boldog legyen?
Esti szokás, ami hozzásegít a reggeli boldogsághoz
  • A boldog reggel titka a jó esti rutin!
  • Az esti sétán és kellemes zuhanyon túl a kütyümentesség is segít, hogy boldog legyen a reggelünk.
  • Ahhoz, hogy jól induljon a napunk, a reggeli rutinnál is fontosabb az, mit csinálunk este.

Nem lehet mindig jobb lábbal kelni, különösen, ha rossz éjszakánk volt, vagy tudjuk, hogy a reggel olyan dolgokkal folytatódik, amiket a hátunk közepére sem kívánunk. A megnyugtató és egészséges reggeli rutin ilyenkor átsegíthet minket a napon.

De mi van, ha nem is a reggeli szokásaink azok, amik természetes módon elősegítik a boldogsághormonok termelődését reggel? A szakértők szerint az esti rutinunk sokkal többet számít abban, mennyire leszünk boldogok reggel.

Ezeket tegyük meg este, hogy boldog reggelünk legyen

1. Sétáljunk esténként és kellemes zuhanyt vegyünk

A rendszeres testmozgásnak számos jótékony hatása van. Ezek közül az egyik, hogy este elfáradunk, így jobban alszunk. Ezek után nem nagyon kell magyaráznunk, miért ébredünk boldogabban reggel.

Dr. Lee Chambers pszichológus, alvásszakértő szerint este a legoptimálisabb testmozgás a séta. Számos előnye van, miért roppant hasznos az esti rutinunk részévé tenni:

  • Javítja az agy vérkeringését, így segíti a napi élmények, információk feldolgozását alvás közben. Ez hozzásegít, hogy reggel boldogabban ébredjünk.
  • Segíti a mindfulnesst, ami hozzájárul a könnyebb elalváshoz.

Séta után érdemes egy kellemes zuhanyt venni. Segít, hogy csökkenjen a testhőmérséklet, ami szintén elősegíti a gyors elalvást.

2. Telefonmentes este és elalvás

A telefon– és az értesítések, a kék fény, közösségi oldalak és hírfolyamok – az alvás ellenségei. Ha reggel boldogabban akarunk ébredni, érdemes minél távolabb letennünk az ágyunktól éjszakára a telefont.

3. Figyeljük meg a testünket

Napközben stresszesek, elfoglaltak vagyunk, rohanunk. Amikor este lesz, nagyon fontos, hogy kapcsolódjunk az érzelmeinkhez. Csak így tudjuk megnyugtatni az elménket az elalváshoz. Ehhez nagyon jó módszer a testünk megfigyelése. Minden testrészünket – a fejünk búbjától a lábujjakig – nézzük végig, milyen érzeteket tapasztalunk bennük. 

Ez a módszer segít, hogy bekapcsoljon az agyunk érzelemszabályozó rendszere és megtaláljuk a belső egyensúlyt. Így nem csak nyugodtabban aludhatunk, de boldogabban is ébredünk.

4. Befelé figyelés és hála

Akár le is írhatjuk minden este, miért vagyunk hálásak aznap. Nem számít, milyen apróság, a lényeg az, hogy meglássuk, még egy stresszes napban is vannak szép pillanatok. Így az esti hálaérzet reggeli boldogsággá változik.

Forrás: Marie Claire France, Fotó: Getty Images