Liszt- és cukormentes zebrasütemény: egész nyáron ezt fogod sütni! – Recepttel!

2025. június 21.
Lelkiismeretfurdalás nélkül nassolhatunk a zebrasütiből, ha liszt- és cukormentesen készítjük el! A recept még egyszerűbb, mint az eredeti, viszont legalább olyan finom.
Liszt és cukormentes zebrasütemény recept
  • Zabbal helyettesíthetjük a lisztet a zebrasüteményben, így sokkal egészségesebb lesz.
  • Mutatjuk a liszt- és cukormentes zebrasüti receptjét!
  • Nagyon egyszerű elkészíteni a mindenmentes márványos süteményt.

A klasszikus márványos süti, vagy zebrasütemény a másik ismert nevén, sokunk kedvence. De a hagyományos változat tele van cukorral és fehér liszttel. Van viszont egy jó hírünk! Nem kell lemondanunk róla – csupán újragondolnunk!

Most megmutatjuk, hogyan készítjük el a liszt- és cukormentes zabos zebrasüteményt, ami nemcsak finom, de tápláló és kifejezetten egészséges.  Ideális választás, ha valami édesre vágyunk lelkiismeret-furdalás nélkül, ráadásul majdnem olyan olcsó az elkészítése, mint az inflációsüteménynek.

A liszt- és cukormentes zebrasütemény receptje

Hozzávalók a mentes zebrasüteményhez:

  • 3 tojás
  • 1 bögre zabpehely
  • 2 érett banán, villával pépesítve
  • ½ bögre natúr joghurt
  • ¼ bögre olaj (pl. kókusz- vagy napraforgó)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

A liszt- és cukormentes zebrasütemény elkészítése: 

A liszt- és cukormentes zebrasüteményhez a barna és sárga tésztát felváltva kanalazzuk a formába

A liszt- és cukormentes zebrasüteményhez a barna és sárga tésztát felváltva kanalazzuk a formába

  1. A zabpelyhet aprítógépben vagy turmixgépben finomra őröljük, amíg lisztszerű állagú nem lesz – ez lesz a „lisztünk”.
  2. Egy tálban pépesítjük a banánokat, majd hozzáadjuk a tojásokat, a joghurtot, az olajat és a vaníliát. Összekeverjük, amíg egynemű nem lesz.
  3. Hozzáadjuk a zablisztet és a sütőport, alaposan elkeverjük.
  4. A masszát két részre osztjuk. Az egyik felébe belekeverjük a kakaóport, hogy egy szép csokoládés tésztát kapjunk.
  5. Egy kiolajozott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe kanalazva váltogatjuk a világos és sötét masszát. Ezután egy kés vagy pálcika segítségével spirálokat húzunk bele – ettől lesz igazán márványos.
  6. Előmelegített 180°C-os sütőben 35–40 percig sütjük, amíg a közepe is átsül (tűpróba segíthet). Hagyjuk kihűlni, mielőtt szeletelnénk.

Miért jobb a zebrasütemény liszt- és cukormentes változata?

  • Nincs benne finomított cukor: Az édes ízt a banán adja, természetesen és felesleges kalóriák nélkül.
  • Fehér liszt helyett zab: Rostban gazdagabb, lassabban emeli meg a vércukorszintünket, és sokáig jóllakottságérzést ad.
  • Tápláló, nem csak finom: A tojás, a joghurt és a zab együtt kiváló kombináció – nemcsak energiát adnak, de sokkal kiegyensúlyozottabb nasit varázsolnak a süteményből.

Nem kell kompromisszumokat kötnünk: megmarad az élvezet, de a testünknek is jót teszünk vele. Ráadásul nem is bonyolult, mégis különleges. Legközelebb, amikor vendégeket várunk, vagy csak magunkat lepnénk meg valamivel, biztosan ezt a zebrasüteményt sütjük!

Forrás: TN, fotó: Getty Images