- A megbetegedés esélyének csökkentéséhez a jól összeállított étrend is kulcsfontosságú.
- Sokak szerint a bioélelmiszerek fogyasztásával járunk legjobban, ennyivel azonban nem lehet letudni az egészséges életmódot.
- Ne csak a címkékre figyeljünk, több tényezőt is vegyünk figyelembe.
A bioélelmiszerek régóta a „tiszta táplálkozás” szimbólumai, de vajon tényleg segítenek csökkenteni a rák kialakulásának esélyét? A válasz nem egyszerű igen vagy nem. Bár az organikus gazdálkodásban kerülik a szintetikus növényvédő szerek használatát, ez nem jelenti azt, hogy ezek teljesen vegyszermentesek lennének. Ráadásul nem csak az élelmiszereken múlik.
Csodatevő bioételek? Íme a tudomány válasza
Több kutatásban vizsgálták már az összefüggést a bioélelmiszerek és a daganatos betegségek között. Egy 2018-as francia kutatás során például azt találták, hogy azoknál a nőknek, akik gyakran fogyasztanak organikus ételeket, alacsonyabb az emlőrák és a non-Hodgkin limfóma (a nyirokrendszer daganatos megbetegedése) kialakulásának kockázata.
Csakhogy a szakértők szerint nem lehet figyelmen kívül hagyni más tényezőket sem: azok, akik bioételeket vásárolnak, általában tudatosabban élnek, többet mozognak, és egészségesebb az étrendjük. Ez pedig már önmagában is csökkentheti a megbetegedés esélyét.
Mire figyeljünk, ha tudatosabban vásárolnánk?
Ha fontos számunkra az egészségünk és a környezet védelme, de nem tudunk mindenből organikusat venni, van néhány praktikus szempont, ami segíthet a választásban.
Érdemes bio változatban keresni azokat az élelmiszereket, amelyek:
- héjastul fogyasztandók (például alma, eper, paprika)
- gyakran szerepelnek a napi étrendünkben
- kisgyermekek vagy várandós nők étrendjébe kerülnek
- érzékeny a termesztésük a vegyszerhasználatra.
Ezzel szemben azokat, amiket megpucolunk (például avokádó, banán), vagy kevésbé permetezettek, bátrabban vásárolhatjuk hagyományos formában is.
A valódi kérdés: mit eszünk összességében?
A dietetikusok és a rákkutatók egyetértenek abban, hogy az egészséges életmód kulcsa nem az, hogy organikusak-e az ételeink, hanem az, hogy milyen a teljes étrendünk. A rák megelőzésének legfontosabb étrendi alapjai:
- sok zöldség és gyümölcs
- teljes kiőrlésű gabonák
- mértékletes húsfogyasztás (főként hal és sovány húsok)
- minimális feldolgozott élelmiszer és hozzáadott cukor.

Egy-egy bioételnél jobban számítanak az általános táplálkozási szokások
Az egészségtudatosság lényege
„Ha anyagilag megengedhetjük magunknak, vásároljunk organikus termékeket – de ha nem, az se tartson vissza minket attól, hogy egészségesen étkezzünk”, hangsúlyozza Lindsey Wohlford, a texasi MD Anderson Rákközpont szakértője. Egy jól összeállított, növényi alapú étrend már önmagában is hatalmas lépés a betegségek megelőzése felé.
A bioétkezéstől nem remélhetünk csodákat, de ha egy életmód részévé tesszük, hasznos lehet. Ne a címkék, hanem a teljes kép alapján válasszunk, és tartsuk észben: az egészségtudatosság ott kezdődik, hogy több zöldséget és gyümölcsöt eszünk, nem ott, hogy azok organikusak-e.
Forrás: EatingWell Fotó: Getty Images