4 „egészséges” étel, ami valójában hihetetlenül káros

2023. november 29.
Tele vannak az üzletek egészségesnek reklámozott élelmiszerekkel, azonban a dietetikus szerint van köztük jó néhány, amit egyáltalán nem szabadna fogyasztanunk.

Manapság könnyű elveszni a boltokban, hiszen óriási túlkínálat van, és komplett sorokat szentelnek az „egészséges étkezésnek”. Ezeken a polcokon roskadoznak a bio-, organikus, paleo- vagy csak szimplán „fitt” élelmiszerek, azonban ezek az elnevezések gyakran nagyon is félrevezetőek. Egy dietetikus most elmondja, melyek azok az „egészséges” ételek, amiket nem szabadna fogyasztanunk.

1. Alacsony zsírtartalmú sajtok

Tudjuk, hogy a sajt az emberiség egyik legnagyszerűbb találmánya, így érthető, hogy ha még alacsony zsírtartalommal is hirdetik, nem tudunk ellenállni neki. Pedig nyugodtan maradjunk a „normál”, zsírosabb sajtoknál, ugyanis a tejtermékekben található zsiradék segíti többek között az A- és D-vitamin felszívódását, ráadásul a vércukorszintünk egyensúlyához is jobban hozzájárul. Kutatások igazolják ráadásul, hogy a zsíros tejtermékek mérsékelt fogyasztása nem mutat összefüggést a szív- és érrendszeri megbetegedések fokozott kockázatával – sőt, egyes vizsgálatok szerint még protektív faktor is lehet.

2. Műhúsok

Ma már a növényi étrenden élők is vásárolhatnak húsmentes „rántott húst”, „steaket” vagy akár „darált húst”. Jobb ötlet azonban a húst magas fehérjetartalmú zöldségekkel (például hüvelyesekkel) pótolni, hiszen a boltokban kapható műhúsok ultrafeldolgozott élelmiszerek, amik általában nagyon magas sótartalommal bírnak. Arról nem is beszélve, hogy a feldolgozás során az alapjukat adó zöldségek gyakran rengeteget veszítenek tápanyagtartalmukból. 

halloween-mikulas-csokolade-edesseg-sutemeny

3. Cukormentes édességek

Azt már tudjuk, hogy a cukor nem tesz jót nekünk, szóval érthető, ha az egészséges táplálkozás jegyében a cukormentes finomságok után nyúlunk. De gondoljunk bele: ha az az édesség cukormentesen is édes, akkor valaminek mégis csak kerülnie kellett bele – szóval tulajdonképpen csak máshol, máshogyan fizetjük meg az édességevés árát. Az édesítők gyakran okozhatnak emésztési panaszokat, ráadásul egyes vizsgálatok szerint sokszor csak fokozzák az édes íz iránti sóvárgást – vagyis egyáltalán nem feltétlenül járunk jobban, ha ilyen diétásnak titulált termékeket fogyasztunk.

4. Bolti granolák

A granola az egészségtudatos emberek egyik legnépszerűbb reggeliopciója, nem tévesen: olajos magvakkal, teljes kiőrlésű gabonákkal és mellé kínált rostos gyümölcsökkel és joghurttal tényleg garantáltan tápanyagokban gazdagon indul a nap. Ugyanakkor jobban járunk, ha a granolát mi magunk készítjük el, a boltokban kapható előre bekevert készítményeknek ugyanis gyakran igen magas a cukortartalma, amivel reggelente épp olyan löketet adunk a szervezetünknek, mintha egy kakaós csigát ettünk volna meg. A szeletbe préselt granolákból ráadásul a protein is sokszor hiányzik, szóval tényleg jobban járunk, ha mi magunk készítjük el a ropogós reggeli finomságot, amit aztán gyümölcsökkel és valamilyen tejtermékkel együtt eszünk.

Forrás: Shape Fotó: Getty Images