- A nyári vacsorák egészséges és finom alapanyaga az olajos hal.
- A halkonzervek csodásan variálhatóak, mutatunk 7 alapanyagot, ami a legjobban kihozza az ízét.
- Meglepő lehet, de a tonhalkonzerv egyik legizgalmasabb párja a chips!
A legjobb olajos hal kiválasztása nem is olyan egyszerű feladat! Ám ha ezzel megvagyunk, ez a kis konzerv rengeteget hozzátesz majd az ételeinkhez. A tonhal például lédús, mégis masszív, finom, omlós textúrájú. Ráadásul jól tárolható, pénztárcabarát és egészséges is. Íme, hogyan turbózzunk fel egy doboz tonhalat gyors, ízletes fogásokhoz.
7 olcsó és finom étel, ami jól áll az olajos halnak
1. Paradicsommal variáld!
Imádjuk a tonhalat gazdag, olajos és sós íze miatt, ráadásul tele van tápanyaggal. A paradicsom pedig íz tekintetében mintha épp az ellenkezője lenne: édes-savanykás leve fel tudja frissíteni a tonhalat, akár nyersen, akár főzve. Vágj fel egy húsos paradicsomot kuszkuszos tonhalsalátához, vagy főzd össze egy mártásnak!
2. Chips, chips, chips
Mára megtanultunk az ízek mellett a textúrára is odafigyelni, és nem csak a professzionális konyhákban: otthon is játszhatunk a különböző állagokkal. A krumplichips élvezetes ropogtatnivaló, és a Mackó című sorozat óta tudjuk, csodákat tesz sok étellel.

6 gyors, olcsó étel olajos halból: készítsünk tonhalszendvicset!
Ha a puha tonhallal párosítjuk, különösen jól járunk, mert a tonhal lágyságának nagyon is szüksége van valami ropogósra, hogy feldobja. A szétmorzsolt chips a gyors tonhalszendvicseket, rakott ételeket és egyéb lagymatag retró fogásokat is időtlen klasszikussá varázsolja.
3. Sós kiegészítők a kamrából
Ha a tonhal egy popsztár lenne, a sós, tengeri sós vagy pácleves hozzávalók – mint a kapribogyó, olívabogyó, savanyúságok és kimcsi és fermentált zöldségek – lennének a háttérénekesek, amelyek jól kiegészítik sós jellegét.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Ha ezt a kétféle alapanyagot variáljuk, az étel savanykás és sós íze mennyei lesz. Szóval, ha a tonhalas fogásod túl visszafogottnak, szürkének tűnik, nézz körül a hűtőd mélyén eldugott kiegészítők között, hogy feldobd.
Adj a konzerv tonhalhoz például bébi savanyú uborkát (cornichont), magos mustárt és egy igazi ellenállhatatlan kedvenc, a tuna melt tonhalas melegszendvics lesz belőle!
4. Az uborka a tonhal legjobb barátja
Ugye, tudod, hogy a tonhalszendvics nem tonhalszendvics uborkaszelet nélkül? Ahogy fent írtuk, a savanyúság felrázza a tonhal sós, leves ízét, ám valójában egy friss, lédús, ropogós és édes uborka hozza ki igazán a tonhalból, ami benne van. Szuperül működnek együtt például ebben a tonhalas uborkasalátában, hisz az ellentétek vonzzák egymást.
Tonhalas uborkasaláta
HOZZÁVALÓK:
- 1 nagy kígyóuborka
- 5-6 szem koktélparadicsom
- ½ fej kaliforniai paprika
- 10 szem magozott olívabogyó
- 5 dkg feta sajt
- 1 db 80 g-os tonhalkonzerv
- 5-6 gerezd fokhagyma
- ½ citrom leve
- só, bors ízlés szerint
- olívaolaj és balzsamecet
ÍGY KÉSZÜL:
- Megmossuk (ha úgy szeretjük, meghámozzuk) és felkockázzuk az uborkát, a kaliforniai paprikát, a paradicsomokat félbevágjuk és egy tálban összekeverjük.
- Belekeverjük a felezett olívabogyót, rámorzsoljuk a feta sajtot és a lecsepegtetett, villával összetört tonhalat.
- Végül elkészítjük az öntetet: elkeverjük az olívaolajat, a balzsamecetet, a citromlevet, a fűszereket és az összetört fokhagymát, majd a salátára öntjük.
- Letakarjuk és legalább 2 órára hűtőbe tesszük.
5. Fehérbabbal még fehérjedúsabb lesz a tonhalas ételed
A fehérbab támogatja, hogy a markánsabb összetevők érvényesüljenek egy ételben. Krémes állagot ad például a salátákhoz, de pürésítve, fasírtokhoz vagy rakott ételekhez adva is elképesztően finom és tápláló. Érdemes kipróbálni az olajos halat tartalmazó nizzai salátában zöldbab helyett – még krémesebb és laktatóbb lesz így!
6. Pirított szezámolaj
A pirított szezámolajat a lassan pörkölt szezámmagból kinyert olajból állítják elő. Már kis mennyiségben is diós, selymes ízt ad az ételeinknek. A szezámolaj mellett a tonhal teltebb és gazdagabb ízű lesz. A kínai és a japán konyha kedvelt alapanyaga, de a manapság TikTokon elhíresült rizs-hal-majonéz alapú tálakban is jól jön, ha egy kis extra ízélményre vágyunk.
7. Nyers hagyma + tonhal!
A nyers hagyma izgalmat visz a tonhalsalátába, hiszen lédús ropogósságot és csípős pikantériát ad a krémes salátához. A több néha tényleg több: ha hosszú, vékony szeletekre vágod a hagymát, még izgalmasabb ételt kapsz.
- Spanyol óriás hagyma
- Góliát hagyma
- Fertődi ezüstfehér hagyma
- Long red florence sonkahagyma
- Rossa lunga di firenze sonkahagyma
Érdemes az édes hagymákkal kísérletezni, például a spanyol óriáshagyma, a tonhal és a paradicsom mellé már nem is kell más, mint egy kis olívaolaj, ecet és egy szelet pirított bagett, megvan a tökéletes nyáresti vacsoránk!
Forrás: NYTimes Cooking Fotó: Getty Images