7 olcsó étel, amit a nyári szünetben gyorsan elkészíthetsz olajos halból

2025. július 17.
A konzerv tonhal sokkal többet érdemel a majonéznél! Szuper tengeri, sós íze van, ám nem túl halszagú, így a legtöbb családban a gyerekek is imádják. Mutatunk pár receptet, amelyek garantáltan a nyári kedvenceink lesznek – még chipset is adhatunk mellé, mindenki imádni fogja!
különböző olajos hal konzervek
  • A nyári vacsorák egészséges és finom alapanyaga az olajos hal.
  • A halkonzervek csodásan variálhatóak, mutatunk 7 alapanyagot, ami a legjobban kihozza az ízét.
  • Meglepő lehet, de a tonhalkonzerv egyik legizgalmasabb párja a chips!

A legjobb olajos hal kiválasztása nem is olyan egyszerű feladat! Ám ha ezzel megvagyunk, ez a kis konzerv rengeteget hozzátesz majd az ételeinkhez. A tonhal például lédús, mégis masszív, finom, omlós textúrájú. Ráadásul jól tárolható, pénztárcabarát és egészséges is. Íme, hogyan turbózzunk fel egy doboz tonhalat gyors, ízletes fogásokhoz.

7 olcsó és finom étel, ami jól áll az olajos halnak

1. Paradicsommal variáld!

Imádjuk a tonhalat gazdag, olajos és sós íze miatt, ráadásul tele van tápanyaggal. A paradicsom pedig íz tekintetében mintha épp az ellenkezője lenne: édes-savanykás leve fel tudja frissíteni a tonhalat, akár nyersen, akár főzve. Vágj fel egy húsos paradicsomot kuszkuszos tonhalsalátához, vagy főzd össze egy mártásnak!

2. Chips, chips, chips

Mára megtanultunk az ízek mellett a textúrára is odafigyelni, és nem csak a professzionális konyhákban: otthon is játszhatunk a különböző állagokkal. A krumplichips élvezetes ropogtatnivaló, és a Mackó című sorozat óta tudjuk, csodákat tesz sok étellel.

6 gyors, olcsó étel olajos halból

6 gyors, olcsó étel olajos halból: készítsünk tonhalszendvicset!

Ha a puha tonhallal párosítjuk, különösen jól járunk, mert a tonhal lágyságának nagyon is szüksége van valami ropogósra, hogy feldobja. A szétmorzsolt chips a gyors tonhalszendvicseket, rakott ételeket és egyéb lagymatag retró fogásokat is időtlen klasszikussá varázsolja.

3. Sós kiegészítők a kamrából

Ha a tonhal egy popsztár lenne, a sós, tengeri sós vagy pácleves hozzávalók – mint a kapribogyó, olívabogyó, savanyúságok és kimcsi és fermentált zöldségek – lennének a háttérénekesek, amelyek jól kiegészítik sós jellegét. 

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Notorious Foodie (@notorious_foodie) által megosztott bejegyzés

 

Ha ezt a kétféle alapanyagot variáljuk, az étel savanykás és sós íze mennyei lesz. Szóval, ha a tonhalas fogásod túl visszafogottnak, szürkének tűnik, nézz körül a hűtőd mélyén eldugott kiegészítők között, hogy feldobd.

Adj a konzerv tonhalhoz például bébi savanyú uborkát (cornichont), magos mustárt és egy igazi ellenállhatatlan kedvenc, a tuna melt tonhalas melegszendvics lesz belőle!

4. Az uborka a tonhal legjobb barátja

Ugye, tudod, hogy a tonhalszendvics nem tonhalszendvics uborkaszelet nélkül? Ahogy fent írtuk, a savanyúság felrázza a tonhal sós, leves ízét, ám valójában egy friss, lédús, ropogós és édes uborka hozza ki igazán a tonhalból, ami benne van. Szuperül működnek együtt például ebben a tonhalas uborkasalátában, hisz az ellentétek vonzzák egymást.

Tonhalas uborkasaláta

HOZZÁVALÓK:

  • 1 nagy kígyóuborka
  • 5-6 szem koktélparadicsom
  • ½ fej kaliforniai paprika
  • 10 szem magozott olívabogyó
  • 5 dkg feta sajt
  • 1 db 80 g-os tonhalkonzerv
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • ½ citrom leve
  • só, bors ízlés szerint
  • olívaolaj és balzsamecet

ÍGY KÉSZÜL:

  1. Megmossuk (ha úgy szeretjük, meghámozzuk) és felkockázzuk az uborkát, a kaliforniai paprikát, a paradicsomokat félbevágjuk és egy tálban összekeverjük.
  2. Belekeverjük a felezett olívabogyót, rámorzsoljuk a feta sajtot és a lecsepegtetett, villával összetört tonhalat.
  3. Végül elkészítjük az öntetet: elkeverjük az olívaolajat, a balzsamecetet, a citromlevet, a fűszereket és az összetört fokhagymát, majd a salátára öntjük.
  4. Letakarjuk és legalább 2 órára hűtőbe tesszük.

5. Fehérbabbal még fehérjedúsabb lesz a tonhalas ételed

A fehérbab támogatja, hogy a markánsabb összetevők érvényesüljenek egy ételben. Krémes állagot ad például a salátákhoz, de pürésítve, fasírtokhoz vagy rakott ételekhez adva is elképesztően finom és tápláló. Érdemes kipróbálni az olajos halat tartalmazó nizzai salátában zöldbab helyett – még krémesebb és laktatóbb lesz így!

6. Pirított szezámolaj

A pirított szezámolajat a lassan pörkölt szezámmagból kinyert olajból állítják elő. Már kis mennyiségben is diós, selymes ízt ad az ételeinknek. A szezámolaj mellett a tonhal teltebb és gazdagabb ízű lesz. A kínai és a japán konyha kedvelt alapanyaga, de a manapság TikTokon elhíresült rizs-hal-majonéz alapú tálakban is jól jön, ha egy kis extra ízélményre vágyunk.

7. Nyers hagyma + tonhal!

A nyers hagyma izgalmat visz a tonhalsalátába, hiszen lédús ropogósságot és csípős pikantériát ad a krémes salátához. A több néha tényleg több: ha hosszú, vékony szeletekre vágod a hagymát, még izgalmasabb ételt kapsz.

Édes hagymafajták:

  • Spanyol óriás hagyma
  • Góliát hagyma
  • Fertődi ezüstfehér hagyma
  • Long red florence sonkahagyma
  • Rossa lunga di firenze sonkahagyma

Érdemes az édes hagymákkal kísérletezni, például a spanyol óriáshagyma, a tonhal és a paradicsom mellé már nem is kell más, mint egy kis olívaolaj, ecet és egy szelet pirított bagett, megvan a tökéletes nyáresti vacsoránk!

Forrás: NYTimes Cooking Fotó: Getty Images