Ezt edd rendszeresen, ha gyakran előjön az aranyered

2023. augusztus 05.
Egy friss kutatás szerint a fermentált ételekben található jótékony baktériumok nem csak a bélflóra egészségének tesznek jót. Segíthetnek megelőzni az aranyér kialakulását is.
Fermentált zöldség aranyér ellen
  • Érdemes mindennap akár többször is fogyasztani a fermentált zöldségeket, gyümölcsöket.
  • A savanyított káposzta egészségügyi előnyeit már régóta ismerik.
  • Az aranyeres panaszok megelőzésére is hatásos, ha rendszeresen eszünk fermentált ételeket.

Ha valakinek gyakran kiújul az aranyere, az egy idő után bármit kipróbálna, csak hogy a fájdalmas és roppant kellemetlen tünetek minél hamarabb elmúljanak, és sose jöjjenek vissza. Ez a vágyunk alapvetően akár teljesülhet is.

Egy friss kutatás szerint az aranyér gyorsabb gyógyulását és megelőzését is segítheti, ha rendszeresen fogyasztunk fermentált zöldségeket és gyümölcsöket.

Mitől jön elő az aranyér?

Az emberek 70 százaléka megtapasztalja élete során legalább egyszer, milyen kínzó panaszokkal jár az aranyér. Viszont csupán az aranyértől szenvedők harmada fordul szakemberhez segítségért. 

A nőknél gyakoribb a probléma, különösen a várandósság, szülés miatt. De a menstruációs ciklus során előforduló szorulás is segíti a vénatágulat kialakulását a végbélnyílás körül. 

Szerencsére vannak olyan életmódbeli tényezők, amik segíthetnek az aranyér kialakulásának megelőzésében:

  • rostban gazdag táplálkozás
  • elegendő víz fogyasztása
  • helyes székelés (nem nyomni a vécén ülve, hagyni, hogy a végbél dolgozzon)
  • egészséges zsírok fogyasztása (az olívaolaj segít a széklet lágyságának megteremtésében)
  • rendszeres testmozgás

Egy friss kutatásból most az is kiderült, hogy ha fermentált ételeket fogyasztunk rendszeresen, akár naponta többször, az abban található lactobacillusok is segíthetnek az aranyér megelőzésében.

Miért jó az aranyér ellen a fermentált zöldség?

A fermentált zöldség segíthet, hogy ne újuljon ki az aranyér

A fermentált zöldség segíthet, hogy ne újuljon ki az aranyér

A tanulmányban olyan nőket vizsgáltak, akiknél szülés után alakult ki aranyér. A kutatók azt figyelték meg, hogy a fermentált tejben található Lactobacillus casei nem csak a bélflóra egészségére volt jó hatással – ahogy az már korábbi vizsgálatokból is kiderült –, de segített az aranyér panaszainak megszüntetésében is. Azoknál a nőknél, akik nem fogyasztottak fermentált ételeket, sokkal lassabban múltak el a tünetek. 

Azt is vizsgálták, vajon a fermentált élelmiszerek segítenek-e megelőzni az aranyér panaszait. A fél éven át zajló tanulmány eredményei szerint azoknál az önkénteseknél, akik naponta kétszer fogyasztottak fermentált táplálékot, sokkal kisebb eséllyel alakult ki aranyér, mint azoknál, akik nem ettek savanyított zöldségeket, gyümölcsöket.

Hogyan együnk több fermentált zöldséget?

Evidens, hogy vannak olyan ételek, amikben savanyú káposztát használunk például, gondoljunk például a borscs levesre. De a kimchi, a koreai fermentált káposzta is egyre népszerűbb Magyarországon is.

A savanyítás nagyon egyszerű, csak víz és só kell hozzá a zöldségen és egy nagy befőttes üvegen kívül. (Korábbi cikkünkben részletesen leírtuk, hogyan fermentálhatunk otthon gyorsan és egyszerűen.)

A fermentált zöldségek nagyon jó kiegészítői a reggelire és vacsorára elfogyasztott szendvicsnek, friss zöldséggel kiegészítve is. Ezzel nem csak az aranyér megelőzéséhez szükséges Lactobacillus-mennyiséget vihetjük be a szervezetünkbe, de jelentősen hozzájárul a napi rostbevitelhez is. 

Fotó: Unsplash