10 perces bögrés kuglóf mikróban – Ezt esszük reggelire és desszertnek minden nap!

2025. október 12.
Annyira egyszerű és finom a bögrés kuglóf elkészítése, hogy mindennap eszünk egyet vagy reggel vagy ebéd utáni finomságnak. Csak néhány perc mikróban, és máris előttünk van egy bögrényi sütemény!
Fahéjas bögrés kuglóf fehér csészében, körülötte különböző hozzávalók, fahéj
  • Mitől lesz egy bögrés sütemény tökéletes állagú?
  • Hogyan készítsük el a bögrés kuglófot mikróban?
  • Cukormázzal vagy anélkül, a bögrés kuglóf a legjobb hétköznapi sütemény!

A kuglóf – például a dán kuglóf – sokunk szívében foglal el különleges helyet. Talán nem a leglátványosabb sütemény, de igazi klasszikus, a hétköznapok meleg, otthonos íze.  Egy baj van vele: elég hosszú idő megsütni. 

Ezért is örültünk annyira, amikor a bögrés, mikróban süthető változatra rábukkantunk. Már a bögrés csokis sütit is nagyon szerettük, és a fahéjas kuglóf sem okozott csalódást. Minden megvan benne, amiért szeretjük a hagyományos kuglófot, csak épp sokkal egyszerűbb, gyorsabb.

Ez a recept tényleg olyan, mint egy bögrényi ölelés: a fahéjas tészta puha és illatos, a tetején pedig ott ropog a vajas morzsa. Ha pedig még egy gyors cukormázat is csorgatunk rá, akkor maga a tökély!

Az egész mindössze néhány perc alatt elkészül a mikróban. Nem kell sütőt előmelegíteni, nem kell mosogatni a fél konyhát – csak pár mozdulat, és már élvezhetjük is az illatos, meleg süteményt, akár reggelire, akár egy fáradt este lezárásaként.

Sütési tippek bögrés süteményekhez

Hogyan lesz a bögrés sütemény puha, nem pedig rágós?

  • A tökéletes bögrés sütemény lágy és omlós, akárcsak a sütőben készült társai. Ha a tészta kemény vagy gumis állagú lesz, különösen a szélein, az általában túlsütésre utal.
  • A titok: mindig az alsó időintervallummal kezdjünk. Két perc után ellenőrizzük: ha a teteje ruganyos és puha, már készen is van. Ha még nyers, tegyük vissza fél percre, és ismét próbáljuk meg.

Tipp:

Ne feledjük, a különböző mikrohullámú sütők teljesítménye nagyon eltérő, így pár próbálkozásra szükség lehet, míg megtaláljuk az ideális sütési időt!

Hogyan vegyük ki a bögrés sütit a bögréből?

Az egyik legjobb dolog a bögrés sütiben, hogy nem is muszáj kivenni, kanalazhatjuk rögtön a bögréből. Ha mégis szeretnénk kifordítani, akkor a sütés előtt fújjuk ki a bögrét tapadásgátló olajspray-vel, így a tészta nem ragad majd le. 

Tipp:

Ha még így is nehezen enged, egy vékony spatulával vagy vajkéssel óvatosan körbekerülhetjük a szélét.

A mikróban sült bögrés kuglóf receptje

Üvegedényből mázat csorgatnak fahéjas bögrés kuglófra

Akár mázzal is készíthetjük a mikrós bögrés kuglófot

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 2 evőkanál vaj
  • ¼ csésze barnacukor
  • ¼ csésze tej vagy növényi tej
  • ½ teáskanál vaníliakivonat
  • ⅓ csésze + 1 evőkanál finomliszt
  • ½ teáskanál őrölt fahéj
  • ¼ teáskanál sütőpor
  • ¼ teáskanál só

A morzsás tetejéhez:

  • 2 evőkanál vaj
  • 3 evőkanál finomliszt
  • 2 evőkanál barna cukor
  • ¼ teáskanál őrölt fahéj
  • ¼ teáskanál só

A mázhoz (opcionális):

  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 teáskanál tej vagy növényi tej (szükség esetén kicsit több)

Elkészítés:

  1. Készítsük elő a bögrét. Olvasszuk meg a vajat közvetlenül abban a bögrében, amelyben sütni fogunk.
  2. Keverjük be a tésztát. Adjuk hozzá a barnacukrot, a tejet és a vaníliát, majd keverjük simára. Ezután forgassuk bele a lisztet, a fahéjat, a sütőport és a sót – csak addig, amíg egynemű lesz a tészta.
  3. Készítsük el a morzsát. Olvasszuk meg a másik adag vajat, majd keverjük össze liszttel, cukorral, fahéjjal és sóval, amíg morzsás állagot kapunk. Szórjuk a tészta tetejére.
  4. Mikrózzuk meg. Süssük addig, amíg a sütemény felpuffad és majdnem megszilárdul (kb. 2 perc).
  5. Készítsük el a mázat. Ha kedvünk van, keverjünk gyorsan porcukorból és tejből egy sűrű, fényes mázat, és csorgassuk a tetejére.
  6. Kanalazzuk ki melegen – frissen a legjobb, épp úgy, ahogy a kávék mellé illik egy borongós reggelen.

Tippek a bögrés kuglóf elkészítéséhez:

  • Már 2 perc után ellenőrizzük, hogy ne száradjon ki.
  • Ne keverjük túl a tésztát – csak addig, amíg a liszt eltűnik. Így marad igazán puha és levegős.

Miközben elmajszoljuk a bögrés fahéjas kuglófot, töltsük ki a retró sütemény kvízt is! Vajon hányat ismerünk fel a régi nagy kedvenceink közül? Emlékszünk még a nevükre?

Forrás: The Kitchn, Apartment Therapy, fotó: Unsplash