Kefir vagy joghurt: melyik az egészségesebb? Ez az igazság a dietetikus szerint!

2025. október 25.
Bár első pillantásra nagyon hasonlítanak, valójában komoly különbségek rejlenek közöttük – és ha az egészségünkről van szó, nem mindegy, melyiket választjuk. Mi a dietetikus véleménye a kefirről és a joghurtról?
Kefír üvegpohárban, belehullik ribizli, áfonya és szeder
  • A kefir több mint tízféle „jó baktériumot” tartalmaz, míg a joghurt csak kettőt.
  • A kefir probiotikumai élve jutnak át a bélrendszeren, így hatékonyabban támogatják az immunrendszert.
  • A kefirben lévő enzimek nemcsak önmagát, hanem más ételeket is könnyebben emészthetővé tesznek.

Amikor a szuperételekre gondolunk, valószínűleg mindannyiunk fejében megjelenik a színes bogyók, zöld levelesek, brokkoli, diófélék és mondjuk az avokádó képe. De van még két élelmiszer, aminek vitán felül ott a helye a listán: a kefir és a joghurt

Gyakran összekeverjük őket, hiszen mindkettő tehéntej fermentálásával készül, ám valójában számos különbség van köztük az állagtól és íztől kezdve egészen a tápértékig. De mit mond a dietetikus, melyik a jobb? Mindegy, melyiket esszük vagy tényleg számít a különbség?

Mi pontosan a joghurt?

A joghurt két baktérium segítségével fermentálják tehéntejből: a Lactobacillus bulgaricus és a Streptococcus thermophilus. A folyamat során a tejben található laktóz tejsavvá alakul.

A joghurt kiváló kalcium-, fehérje- és vitaminforrás, rendszeres fogyasztása pedig számos pozitív hatással bír:

És mi a helyzet a kefírrel?

Idős, fehér hajú, csinos nő joghurtot kanalaz asztalra könyökölve

A kefír egy hajszálnyival egészségesebb az emésztőrendszernek, mint a joghurt

A kefír a Kaukázus vidékéről származik, és a joghurthoz hasonlóan a friss tej fermentálásával készül, ám kefírgombák segítségével. Maga a kefír szó mind a fermentáló szemcsékre, mind pedig a belőlük készülő italra utal, amely állagában is nagyon emlékeztet a joghurtra, viszont az íze savanykásabb.

Készülhet növényi alapú tejekből vagy vízből is, bár ezekhez cukrot kell adni, hogy beinduljon a fermentáció. Tehéntej esetén ez nem szükséges, hiszen a tejcukor megfelelő táptalaj a gombáknak.

A kefir fogyasztásának is rengeteg előnye van:

  • Segíti a bélflóra egészségét, ami kulcsfontosságú az immunrendszer megfelelő működéséhez – így nemcsak az emésztőrendszert, hanem az egész szervezetet védi a gyulladásoktól.
  • A probiotikumokban gazdag ételek fogyasztása javítja az emésztést, csökkenti a gyulladásokat, és mérsékli az úgynevezett béláteresztő szindrómát, amikor emésztetlen ételrészecskék kerülnek a véráramba.
  • Segíthet csökkenteni a rossz koleszterin szintjét.
  • Magas vitamin- és ásványianyag-tartalmú, különösen B-vitaminokban (folsav, B12, biotin, riboflavin), valamint kalciumban, magnéziumban, káliumban és foszforban.
  • Segíthet a fogyásban.

4 különbség a kefir és a joghurt között

1. Állag és ízvilág

A joghurt krémes és lágyabb ízű, míg a kefir folyékonyabb, frissebb és enyhén savanykás. A kefir íze kicsit szénsavas, mivel a fermentáció során 1–2 százalék természetes alkoholtartalom is keletkezik.

2. Jó baktériumok sokasága

A joghurt csupán két baktériumtörzset tartalmaz (Lactobacillus bulgaricus és Streptococcus thermophilus), ezzel szemben a kefir több mint tízet, köztük a Lactobacillus acidophilus-t is, amely megerősíti a bél nyálkahártyáját, és véd a káros baktériumokkal szemben. 

Tipp:

Különösen hasznos lehet gyulladásos bélbetegségek esetén.

3. Probiotikum-tartalom

A kefir élő probiotikumokat tartalmaz, amelyek kulcsszerepet játszanak a bélrendszer működésében és az immunrendszer erősítésében. 

Míg a joghurtban található tejsavbaktériumok hatása főként a fermentált tejre korlátozódik, a kefir jó baktériumai élve jutnak át a gyomor-bélrendszeren, így sokkal mélyebb, tartósabb hatást fejtenek ki a bélflórára.

4. Emészthetőség

A joghurt enzimjei csupán magát az elfogyasztott joghurtot teszik könnyebben emészthetővé, míg a kefirben lévő enzimek más ételek lebontását is segíthetik az emésztőrendszerünkben. Ezért sokan, akik laktózérzékenyek, a kefirt jobban tolerálják, mint a joghurtot.

De akkor melyik az egészségesebb?

A nagy kérdés, amit mindannyian felteszünk ezek után: melyiket együk akkor? A válasz talán nem meglepő: a kefir egy hajszálnyival egészségesebb. A plusz baktériumtörzsek és enzimek miatt a kefir komplexebben támogatja az emésztést és a bélrendszer egyensúlyát.

De a jó hír az, hogy mindkettő remek választás. Akár a reggeli smoothie-ba keverjük, akár salátaöntetként használjuk, vagy csak úgy, önmagában kanalazzuk, a joghurt és a kefir egyaránt fontos része kellene, hogy legyen a mindennapi étrendünknek.

Forrás: British Vogue, fotó: Unsplash/Myriam Zilles