A padlizsán az egyik legízletesebb és legsokoldalúbb zöldség, a rajongóin kívül mégis csak kevesen próbálkoznak vele. Pedig tényleg ezerféleképpen elkészíthető: a klasszikus padlizsánkrém az egyik legegyszerűbb konyhai csoda, de ugyanilyen könnyen megvan a török kedvenc joghurtos padlizsán, és az olasz pasta alla nonna vagy a szicíliai caponata is. Ez utóbbi egy paradicsomos, ecetes padlizsánragu kapribogyóval amely előételként és köretként is tökéletes. A Futureater blog háza táján nemrég egy egészen új elkészítési módot fedeztünk fel: indiai fűszerezésű, sörtésztához hasonló vékony, roppanós bundában sül ki az alábbi padlizsán – mindenképpen próbáljátok ki, csodálatos ízélmény!
Indiai bundában sült padlizsán
2 főre
- 1 nagyobb padlizsán
- 5 evőkanál liszt
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- ½ teáskanál őrölt chili- vagy pirospaprika
- só
- napraforgóolaj
- A padlizsánt fél cm-es karikákra vágjuk. A szeletek mindkét oldalát megszórjuk sóval, majd 20 percre hagyjuk, hogy kiizzadja magából a keserű ízt.
- Közben összeállítjuk a tésztát: a lisztet, a fűszereket és 1 nagy csipet sót összekeverjük. Kikeverjük nagyjából fél bögre vízzel.
- Az idő leteltével lemossuk a padlizsánokat.
- Egy nagyobb serpenyőben olajat melegítünk. Amikor már felhevült, a padlizsánokat egyenként belemártjuk a fűszeres bundába, majd minden oldalán néhány perc alatt aranybarnára sütjük.
- Fokhagymás joghurtba mártogatva abbahagyhatatlan.