Ezen a héten egy klasszikus, mégis innovatív vendéglőt fedeztünk fel, amely ugyan már évtizedek óta ismert a tősgyökeres 5. kerületi lakók számára, idén márciusban kisebb átalakuláson ment keresztül.
Bemutatjuk a Tigrist, a magyar konyha egyik kortárs nagykövetét és a Michelin-kalauz állandó szereplőjét, étlapján főszerepben a libamájjal.
A Mérleg utcai, már-már történelmi helyszínnek számító brasserie-t 2008-ban Bánki Sándor és Duska Sándor álmodta tovább, akiknek neve a borászok között sem fog ismeretlenül csengeni. Ritka olyan vállalkozásról hallani, ahol az alapító felek 11 év után is baráti viszonyban, és folyamatos összhangban működnek, a Tigris tulajdonosainál viszont az étterem mellett a népszerű DiVino üzletlánc sikere igazolja az összetartást.
Nem véletlen, hogy a libamájjal operáló decens étlap mellett kiemelt figyelmet fordítottak a minőségi borfelhozatalra is, közel 6000 palack magyar évjárat büszke tulajdonosai. A mennyiség ebben az esetben kivételesen azonosítható a minőséggel is, hiszen a Tigris például a Gere és Szepsy pincészet referencia étterme, de kóstolhatunk náluk olyan tételt is, amelyet Keleten (is) már aranyárban mérnek.
Ami az étlapot illeti, a város egy újabb szempontból rendhagyó étterméről beszélhetünk. Büszkén állítják középpontba az egyik legnépszerűbb hungarikumot, a libamájat, elképesztően izgalmas formátumokban. Jámbor László, a Tigris fiatal konyhafőnöke friss és meglepő fogásokat álmodott meg, ajánlatait magunk is végikóstoltuk.
Az előételként tálalt négyes libamáj-variáció mennyei ízelítő a Tigris ízlésvilágából. Balról jobbra haladva egy natúr libamájjal kezdjük a sort kamillazselével és sárgabarackkal, amit a mangalicasonkába tekert testvére folytat paprikával és eperrel, ezután egy intenzív verzió következik szarvasgombával és étcsokoládéval megbolondítva, majd sokak kedvence, a méltán népszerű brulée zárja a sort. Mindehhez egy klasszikus, tokaji szamorodni aszú dukál, amelyből érdemes minden falat után kortyolni egyet. És muszáj megbeszélni az asztalnál, hogy kinek melyik volt a kedvence!
Ezt követően egy stílusosan tálalt, vajpuha libamáj érkezett sütőtöklepénnyel, mangó chutney-val és a hozzá legjobban passzoló, könnyed rosé párosítással.
Fokozva a gasztronómiai élvezeteket megismerhettük az új étlap egyik „legfemininebb” szereplőjét, a a rostonsült kacsamellet narancsos cikóriával, törökmogyorós túró-”gnocchival”.
Jámbor László kreativitását hűen tükrözik az általa megálmodott variációk és fantasztikus textúrák, ami a desszertben is megmutatkozott. A Séf Álma 2.0 egy őszibarack formájú meglepetés, igazán édes lezárása egy elegáns vacsorának.
Nem tudunk elmenni szó nélkül az enteriőr mellett sem, amely ismét a tulajdonosok kifinomult ízléséről árulkodik. A pepita padló, és antik bárpult az időtlen brasserie hangulatot erősíti, míg a falon Barabás Zsófi festményeit csodálhatjuk.
Legnagyobb elismerés számukra az állandó hely a Michelin-kalauzban, mostantól pedig mi is szeretettel ajánljuk a Tigrist mindenkinek, aki szívesen vacsorázna libamáj különlegességeket kiváló borpárosítással!
Mikor: vacsoraidőben, évfordulóra, első vagy éppen a sokadik randira, üzleti vacsorákra, erősen javasolt asztalfoglalással! Tehát minden olyan alkalomra, amikor a cél lenyűgözni partnerünket.
Marie Claire plusz: kényelmes, és stílusos méregzöld bársony székeikkel éppúgy marasztalják vendégeiket, mint a meglepetés sajtválogatással, amely egy elegáns zsúrkocsin érkezik az utolsó fogás után. Ez a ház ajándéka, egy kis kedveskedés, amiért náluk töltöttük az estét.
Kiknek ajánljuk: azoknak, akik szeretnek rákészülni egy estére, felvenni a kedvenc ruhájukat és taxit hívni a különleges alkalomból kifolyólag. Na meg persze a libamáj fanatikusainak, akik egy igazán különleges vacsorára vágynak!
Árfekvés: Az ötfogásos gourmet menü 22 500 Ft, az aktuális, teljes étlapért kattints ide.
Szöveg és fotók: Bodnár Zsófia