Olaszország szünetel: 40 fotó a karanténról a karanténból

2020. április 03.
Radisics Milán fotós egyszerre szomorú és különleges képei megmutatják, milyen most az elnéptelenedett Olaszország.

A koronavírus elterjedésével Olaszországban a hatóságok bejelentették az egész ország teljes lezárását, és a lakosságot karantén alá helyezték. A korábban nyüzsgő városok, strandok, síparadicsomok mára teljesen elnéptelenedtek. Róma, Velence, Padova és Firenze: csak néhány azon népszerű városok közül, amelyeknek világhírű terei már csak a magánynak állítanak emléket. Csupán néhány mozgó sziluett jelenik meg az évszázados díszleteket előtt: kutyát sétáltató férfi, pihenő sirály, a csendet dokumentáló fotós, kötelességét végző katonák, araszoló csendőrautó, vagy éppen egy prédikáló pap – és nem kevés mentőautó.

„Most, hogy a karantén miatt otthon kell maradjunk, egyedül a technológia teszi lehetővé az utazásokat. A webkamerák segítségével barangolhatunk a világ különböző tájain, és bepillanthatunk a járvány sújtotta helyszínek hétköznapjaiba. Fotósként én ezt a technikai lehetőséget használtam fel – mondja Radisics Milán fotós. – A pillanatra várva figyeltem a webkamerák képeit, csak most a fényképezőgép gombja helyett a PrtScn billentyűt nyomtam a megfelelő időben.”

„Míg korábban a késő éjszakában több órát kellett várnia egy fotósnak arra, hogy a város egy üres pillanatát megragadja, most csúcsidőben is órákat kellett várnom a képernyő előtt, hogy egy-egy ember felbukkanjon a kamerák előtt. Szinte hihetetlen, hogy egy lélek sincs a Szent Márk téren, a Spanyol lépcsőn nem ül senki, a Piazza Navonát katonák őrzik, és Júlia erkélyénél sem fohászkodnak szerelemért a magányos turisták. Olaszország megállt, az emberek pedig karanténban várják a helyzet javulását.

A karantén fogalma a 14. században született, hogy megvédjék a tengerparti városokat a járványveszélytől. A fertőzött kikötőkből Velencébe érkező hajók legénységét nem engedték azonnal partra szállni. Miután lehorgonyoztak, még 40 napot kellett a hajón tölteniük. Erre a „quarantino” kifejezést használták, ami eredetileg a quaranta giorni, azaz 40 napot jelenti. Emiatt készítettem én is pontosan 40 fényképet, majd utómunkával úgy dolgoztam fel őket, hogy érzékeltessem azt a különleges sötétséget amelyet a kényszerszünet Olaszországra borított.”

Kattints a képre, és nézd meg a galériát!

40 fotó megtekintése

Ezt már olvastad?