Haj frizura kommunikáció

Hajszálpontos üzenet: erről árulkodik a frizuránk

2024. augusztus 11.
A hajunk, a frizuránk erőteljes kommunikációs eszköz is, amely sokféle üzenetet közvetíthet a külvilág felé. Minden apróság, amit a frizuráddal teszel vagy éppen nem teszel, árulkodik a belső világodról, az érzéseidről és sokszor a szándékaidról is. Lássuk, milyen jelentésekkel bírhatnak a különböző hajviseletek és szokások.

Nagy vonalakban

Ugyanolyan a frizurád évek óta

Anna Wintour, az amerikai Vogue főszerkesztője tizennégy éves kora óta viseli híres bubifrizuráját. Egy 2019-es YouTube-videóban elmondta Rihannának, hogy részben lustaságból, részben pedig egy rosszul sikerült hajvágás miatt maradt ennél a stílusnál, mert akkor hónapokig kalappal takarta a haját. Gregory Alina pszichológus szerint azonban ennél mélyebb oka is lehet annak, ha soha nem változtatunk a frizuránkon. „Ha valaki mindig ugyanúgy hordja a haját, az stabilitást és megbízhatóságot sugallhat. Az ilyen személyek gyakran kiszámíthatóak, és nem szívesen térnek le a bevált útról. Az állandóság biztonságot nyújt számukra is, a környezetük tehát biztos pontnak tarthatja őket.”

Folyton változtatod a stílusodat

Carl Gustav Jung pszichiáter úgy tartotta, a haj eszméket és gondolatokat szimbolizál, így a frizuránk megváltoztatása a gondolkodásmódunk vagy a személyiségünk új aspektusának megmutatása is lehet. A gyakori frizuraváltás nyitottságot és kalandvágyat jelez, kifejezi a kreativitásunkat. „A haj átalakítása felszabadító lehet, mivel folyton új oldalunkat fedezhetjük fel, de félelmet és szorongást is hozhat, különösen drasztikus változások esetén” – mondja Gregory Alina. A Psychology Today szerint a jelentős változtatásokat gyakran megbánjuk, még identitásválságot is okozhatnak. A Journal of Applied Social Psychologyban azonban azt írják, hogy a frizurájukat megváltoztató nők jellemzően magabiztosabbnak és vonzóbbnak érzik magukat.

És amit mindannyian mindennap

Ha gyakran csavargatod

Sokszor kapod azon magad, hogy csavargatod a hajad, mondjuk, sorozatnézés közben? A szakértők szerint lehet csupán ártalmatlan szokás, de stresszt és szorongást is jelezhet. Ha egy fontos találkozón vagy vizsga előtt tekergeted a tincseidet, az a stressz és a feszültség levezetésének egyik módja lehet. De csinálhatod persze akkor is, ha egyszerűen unatkozol és így foglalod le az ujjaidat. Sokak szerint flörtölési szándékot is kifejezhet a haj csavargatása, mivel arra utalhat, hogy nyitott vagy a közeledésre, és érdeklődést mutatsz a másik fél iránt. „Ha valaki nagyon tekergeti a haját, akkor nyugodtan nyomulhatsz erősebben – mondja Lilla, rögtönzött házi felmérésünk egyik válaszadója, aki maga is gyakran veti be ezt a módszert. – Ha pedig a srác simítja meg a hajad beszélgetés közben, akkor tudhatod: a flörtölésed célba ért.”

Úgy tűnik, a hajcsavargatás Salvador Dalí kreativitását is segítette (1939)

Ha a füled mögé dugod

Bár lehet, hogy csak egy idegesítő hajszálat mozdítasz el az arcodból, a testbeszéd szakértői állítják: a hajad füled mögé söprése azt jelenti, hogy vonzódsz vagy érdeklődsz az iránt, akivel éppen beszélsz. Ha pedig az egyik oldalra söpröd a hajad, felfedve a nyakadat – ami ismert erogén zóna –, finoman arra utalsz, hogy hajlandó vagy alárendelni magad.

Ha dobálod

A 2000-es évek elején készült romantikus vígjátékok és samponreklámok kedvelt mozdulatsorát gyakran a vonzalom garantált jelének tartjuk. Egyes szakértők szerint a kacér hajdobálás nemcsak azt teszi lehetővé, hogy megmutasd a csillogó zuhatagodat és a partnered megérezhesse a hajbalzsamod finom illatát, hanem feromonokat is felszabadít – olyan kémiai anyagokat, amelyek más egyénekben reakciót váltanak ki, például szexuális vonzalmat hoznak elő. Emellett önbizalmat és nyitottságot is jelez – ha nem viszed túlzásba, mert akkor viszont könnyen gyerekesnek vagy túlzottan figyelemre éhesnek tűnhetsz. „Imádom, amikor a lányok dobálják a hajukat” – osztja meg velünk Gergő.

„Ha ilyenkor ráadásul a szemembe is néznek, akkor tudom, hogy jó vagyok náluk.”

Ha folyton lesimítod

A haj simogatása lehet megnyugtató, önbizalom-erősítő mozdulat. „Ez a gesztus gyakran olyan helyzetekben fordul elő, amikor az ember feszült, vagy éppen biztonságban és kényelmesen érzi magát” – teszi hozzá Gregory Alina pszichológus.

Ha mindig takargatod

Ha gyakran viselsz kalapot, kendőt vagy sapkát, az azt is jelentheti, hogy nem szeretnéd teljesen felfedni önmagadat. „Akik takargatják a hajukat, gyakran védik a magánszférájukat és nem szívesen engednek betekintést a belső világukba” – magyarázza a pszichológus. „Nekem az olyan lány, aki folyton valamilyen fejfedőt visel, nagyon titokzatos – mondja ezt már Bence. – Mintha rejtegetne valamit. Nem biztos, hogy mernék közeledni hozzá.”

Ha szabadon lobogtatod

Ha azok közé tartozol, akik sosem takarják el a hajukat, hanem szabadon hagyják, akkor a pszichológus szerint magabiztos vagy, és nem félsz megmutatni önmagadat. Bátran vállalod a saját stílusodat és személyiségedet, és nem aggódsz túl sokat mások véleménye miatt.

Beba Loncar színésznő szemmel láthatóan élvezte, hogy hajába kap a londoni szél (1968)

Ha túlontúl óvod

„Akik túlzottan óvják a hajukat, például kerülik a hajfestést, gyakran más helyzetekben is túlságosan óvatosak és konzervatívak – magyarázza Gregory Alina. – Előnyben részesítik a biztonságot és a kiszámíthatóságot az életben, de az is előfordulhat, hogy ez az egyetlen dolog, amit kontrollálni tudnak.”

Ha gyakran kísérletezel vele

Ha szívesen kísérletezel a hajaddal, például gyakran fested vagy készítesz különleges frizurákat, valószínűleg nyitott vagy az új dolgokra és bátran nézel szembe a változásokkal. „Ezek az emberek kreatívak és szeretnek kitűnni a tömegből” – fejti ki a pszichológus szakértő. Tamás nevű válaszadónk pedig hozzáteszi ehhez: „Számomra a gyakori kísérletezés azt üzeni, hogy az illetőnek nincs kialakult személyisége, még nem találta meg önmagát. Bár belegondolva érdekes is lehet, hogy sosem tudhatom előre, hogy néz ki aznap a csajom…”

Fotó: Getty Images