Sehogy se áll a hajad? Lehet, hogy a vízzel van a gond

2024. április 17.
Hajmosás során nemcsak a samponunkon és balzsamunkon múlhat a végeredmény, hanem a víz minőségén is. Itt az idő, hogy kiderítsd, vajon nálad is kemény-e a víz.
Pocsék a hajad? Lehet, hogy nem a sampon, hanem a kemény víz az oka.

Biztos sokan tapasztalták már, hogy ha más országban – vagy akár csak más városban – fürdünk és mosunk hajat, egészen más lehet a bőrünk és a hajunk állaga utána. Bár legtöbbször a samponokat, balzsamokat és különféle hajformázókat tesszük felelőssé frizuránk állapotáért, a kemény víz is tehet róla, ha a hajunk nem áll úgy, mint szeretnénk. De pontosan hogyan is hat a kemény víz a hajunkra?

Mi az a kemény víz?

Akkor mondjuk, hogy kemény víz folyik a csapunkból, ha a víz nagy mennyiségű ásványi anyagot – kalciumot és/vagy magnéziumot – tartalmaz. A víz természetes állapotában általában „lágy”. Azonban ha kapcsolatba kerül a földdel, belekerülhetnek a már említett ásványi anyagok, amik „keménnyé” változtatják a vizünket.

Emellett kerülhet még a vízbe réz és vas, illetve klórin vagy klóramin is. Utóbbi kettő már emberi tevékenység nyomán, „direkt” kerül a vizeinkbe meghatározott, biztonságos mennyiségben, hogy elpusztítsuk velük a potenciálisan kártékony parazitákat, baktériumokat és vírusokat.

De vissza a kemény vízhez! A vízkő a kemény víz leglátványosabb árulkodó jele, de az elduguló vagy elromló mosógép és a mosott textilek durvábbá válása is gyanakvásra adhat okot. Szerencsére a kemény víz nem jelent egészségügyi kockázatot, azonban megkeserítheti mindennapjainkat – például a hajmosást is!

Végre kiderült, hányszor kell hajat mosnod egy héten

Mit tesz a kemény víz a hajunkkal?

Ha kemény vízzel mosunk hajat, előfordulhat, hogy a vízben található ásványi anyagok a fejbőrünkön is lerakódnak, amitől sprőd, kellemetlen tapintású lesz a hajunk. Leginkább a vékony, gyenge, festett hajú embereket érintheti a probléma, az ő hajukat ugyanis könnyebben károsíthatja a kemény víz.

A hajszálak közé ragadó ásványi anyagok meggátolják, hogy a hajápoló termékek (például a samponok és balzsamok) kifejtsék jótékony hatásukat, ráadásul el is nehezíthetik a hajat hajmosás után – így például a tartás nélküli, vékony szálú haj még inkább lelapulhat tőle. A kemény víz ráadásul akadályozhatja a természetes olajok termelődését a fejbőrön, így száríthatja a hajat: ez komoly problémát okozhat azoknak, akik eleve száraz, töredezett hajszálakkal küszködnek.

A kemény víztől összességében rugalmatlanabbá, erőtlenebbé, fénytelenebbé válhat a hajunk. A festett hajúak esetében még látványosabb lehet a hatás, hiszen náluk a kemény vízzel való hajmosás a szín fakulását eredményezheti. De mégis mi lehet a megoldás?

Ha globálisan kezelnénk a problémát, vízvezeték-szerelő szakember segítségével beszereltethetünk egy vízlágyító rendszert az otthonunkba, de azzal is sokat segíthetünk a helyzeten, ha a zuhanyfejre szerelünk spéci szűrőt, ami kiszűri a vízből az ásványi anyagokat. Szintén segíthet, ha speciális tisztító és tápláló samponokra váltunk, amikkel kompenzálhatjuk a kemény víz okozta károkat.

Forrás: Allure Fotó: Getty Images