Ezek lehetnek a nekünk rossz frizurák

2023. július 28.
Nagy eséllyel mind átéltük már, hogy próbáltunk valamilyen frizura divatot követni, csak hogy később rájöjjünk: nem illik az arcunkhoz, adottságainkhoz, a személyiségünkhöz. A frizura nagymértékben meghatározza a megjelenésünket, és ha előnytelen a választás, akkor nem éppen a kívánt irányba.
rossz-frizura-elonytelen

„A hajviselet sokat elárul viselőjének stílusáról és személyiségéről. Egy jól megválasztott frizura öltöztet, harmonizál az arc formájával és kiemeli viselőjének előnyös tulajdonságait, míg a kevésbé előnyöseket elrejti” – magyarázza Vass Edina, az Angerer fodrászat mesterfodrásza, aki felsorolja az öt legtipikusabb hibát ezen a téren.

A rosszul megválasztott haj azt hangsúlyozza, ami kevésbé előnyös

rossz-frizura-elonytelenSassoon frizura

A Sassoon frizura könnyű kezelhetősége miatt rendkívül népszerű a klasszikus frizurák kedvelői között, ám nem minden arctípus számára ideális. Ez a hajstílus egyenletes félkörben keretezi az arcot, ami vizuálisan szélesít, ezért egyáltalán nem előnyös azoknak, akiknek széles vagy szögletes az arcuk.

rossz-frizura-elonytelen

Bob egyenes frufruval

A bob frizura egyenes frufruval egy klasszikus, mégis trendi választás, amely sok arcformához és hajtípushoz passzol, kivéve a kerek arcformát, amikor egyenesen tilos, mert kiemeli az arc kerekségét. Előnyös lehet viszont azoknak, akiknek hosszúkás vagy ovális arcformájuk van.

rossz-frizura-elonytelen

Pixie borotvált halántékkal

A pixie hajviselet borotvált halántékkal az egyik legvagányabb választás, igazán merész és stílusos megjelenést kölcsönöz viselőjének. Sajnos csak keveseknek áll jól, mert optikailag szélesíti a tokát, illetve megnyújtja az arcot, mint a képen is. Általában azoknak áll jól, akiknek szív alakú vagy ovális arcuk van.

rossz-frizura-elonytelen

Bob nyújtott frufruval

A bob frizura nyújtott frufruval elég univerzális viselet, ami számos arcformához, hajtípushoz jól passzol és nagyon ütős is tud lenni, ám a rövid változatától érdemes óvakodni, különösen kerek arcforma esetén, mert a valóságnál teltebbnek tűnik tőle az arc.

rossz-frizura-elonytelen

Sűrű hullámos dauerolt frizura

A sűrű hullámos (gyűrű göndör) dauerolt frizura sem ajánlott azoknak, akiknek kerek, telt vagy szív alakú arcformájuk van, mert optikailag szélesíti az arcot. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a dauer károsíthatja a hajat, ezért akinek töredezettek vagy sérültek a hajszálai, az mindenképpen kerülje el ezt a hajformát.

„Végső soron a frizura kiválasztása személyes döntés. De ha az a cél, hogy jól nézz ki, a fenti hajviseleteket csak megfelelő mérlegelés után, a saját arcformánk adottságaihoz mérten érdemes választani” – figyelmeztet Vass Edina, aki szerint amikor a hajforma illik viselőjének adottságaihoz, mindennapi megjelenéséhez és tükrözi a személyiségét, az maga a stílus. Ezt egyszer kell, például a fodrászunk segítségével megtalálni, és hosszú évekig élvezhetjük az előnyeit.

Fotó: Getty Images, a konkrét frizura illusztrációk pedig a Dall-E mesterséges intelligencia alkalmazással készültek.