Boldogság ősszel? Ettől biztosan jobb lesz a kedved!

2023. szeptember 08.
Elkezdődött a tanév és visszatértünk a mókuskerékbe. Ettől azért még kialakíthatunk magunknak olyan szórakoztató és boldogságot hozó rituálékat, amik ősszel feldobhatják az életünket.
Ősz boldogság
  • A szeptember olyan, mint az újév.
  • Hogyan találhatjuk meg a boldogságot a rohanás és újraszervezés közepén?
  • Ahelyett, hogy a nyár végét siratnánk, a jelen pillanatait próbáljuk meg élvezni és megélni.

Sok ember éli meg a szeptembert hatalmas törésként minden évben, ahogy a nyári mezítlábazás és nyugodtság véget ér. De nem kell, hogy így legyen. 

A nyár a nagy családi és baráti kerti partikról, mezítlábas szaladgálásról és nyugalomról szólt, így sokként hathat visszatérni ősszel a hétköznapokba. Nem kell azonban, hogy így legyen. „Mindenki elkezdett azonnal rohanni” – mondta Zia Hassan pedagógia professzor és karriercoach. 

A szeptember olyan, mint egy mini újév. A szülők megszállottan keresik az uzsonnásdoboz tetejét, a tornacipőt és újraszervezik a család mindennapjait. A felnőttek harmada számolt be arról a CivicScience által végzett közvélemény-kutatásban, hogy úgy érezték, ez a nyár volt az első normális hosszú évek óta. Pont emiatt még sokkolóbb és szomorúbb lehet egyre távolabb kerülni szeptemberben a pihenős-nyugodt napoktól.

Keressük az őszben az örömöket

Ahelyett, hogy siratnánk a nyár végét, a pszichológusok és coachok azt javasolják, inkább tűnődjünk el azon, mit is jelentett nekünk. „Miért élveztük annyira a nyarat? Mi volt az, ami az örömet jelentette benne? – tette fel a kérdést Jenny Taitz pszichológus. – Talán ez segít a mélyére ásni annak, mivel szerezhetünk magunknak örömet, és átvinni ezeket a boldogságot okozó dolgokat az őszbe is. Ez segíthet, hogy képesek legyünk hagyni a munkát esténként és több időt töltsünk a szeretteinkkel.”

Érdemes azokat a dolgokat, amik fontosak voltak nekünk a nyárban, beépítenünk az őszi mindennapok rutinjába is. Kézzelfogható emléke lehet a strandon töltött boldog pillanatoknak, ha kirakunk egy jól sikerült képet a családi nyaralásról, amire ránézhetünk és erőt adhat. Egy éjjeliszekrényen hagyott könyv emlékeztethet arra, hogy ősszel is szakíthatunk időt az olvasásra. 

Nem kell ahhoz nyárnak lennie, hogy élvezzük a finom ételeket, barátokkal töltött időt vagy zenét ősszel is. A szilva és szőlő is van olyan finom, mint a dinnye. És ha új recepteket próbálunk ki a friss almával, répával, az evés is a boldogság forrása lehet ősszel. „Kicsit nehezebb ugyan az őszben is ugyanazt a spontaneitást megőrizni, ami átitatta a nyarat, de több kreativitással sikerülhet” – javasolta a pszichológus.

Őszi szorongás és depresszió

A boldogság forrása lehet ősszel, ha minél több időt töltünk a szabadban

A boldogság forrása lehet ősszel, ha minél több időt töltünk a szabadban

Ahogy rövidülnek a nappalok, egyre jobban behálózza az embert az őszi szorongás. A szezonális hangulati zavar az emberek 5 százalékát érinti, és a depressziószerű tünetek már az ősz elején jelentkezhetnek, amikor tulajdonképpen még nyári időjárás van. „Ha a reggel és este csípősebb és rövidebbek a nappalok, már érezheti az arra fogékonyak a szezonális depresszió tüneteit” – erősítette meg Kelly Rohan, a Vermonti Egyetem pszichológia professzora.

A fényterápiát ezért érdemes már az ősz elején elkezdeni. A hosszú távú javulás érdekében a kognitív terápiát, pszichoterápiát is javasolják a szakemberek. A naplóírás, minél több elfoglaltság a szabad levegőn szintén hatékonyan enyhítheti az időjárással összefüggő szorongásos tüneteket. 

Ősszel is legyünk a szabadban

Nem véletlenül szorgalmazzák a szakemberek, hogy töltsünk minél több időt a természetben, szabad levegőn. Már egészen kevés idő, akár egy parkban, jelentős pozitív hatással lehet a boldogságérzetünkre. Egy 2019-es tanulmányban, melyben 20 ezer embert vizsgáltak, azt figyelték meg, hogy ha heti két órát valaki a természet közelében töltött, javult a testi-lelki egészsége. 

Hassan maga is igyekszik mindennap legalább a 10 ezer lépést teljesíteni a közelükben lévő erdőben sétálva. Idén ősszel elhatározta azt is, hogy ezt a távot egy kicsit növeli. „Egyvalamit biztosan tudok az idei ősszel kapcsolatban. Ki akarom élvezni a vénasszonyok nyarának minden aranyló pillanatát a természetben. A fák levelének változását látni akarom, az egyre hűvösebb levegőt a bőrömön érezni. A része akarok lenni minél jobban az ősznek. Meggyőződésem, hogy ez boldogabbá teszi az embert.”

Forrás: Wall Street Journal, fotó: Unsplash, Getty Images