Ez az egy dolog a legfontosabb kulcs a boldogsághoz a Harvard pszichiátere szerint

2024. május 19.
A Harvard Egyetem híres boldogságkutató központjában meghatározták, mi a legfontosabb dolog ahhoz, hogy boldogok legyünk. Nem a pénz!
Boldogság Harvard tudósa szerint
  • Legyen olyan ember, akit felhívhatunk akár az éjszaka közepén is.
  • A Harvard Egyetem tudósai hosszú követéses vizsgálatot szenteltek a boldogság alaposabb feltárásának.
  • Dr. Robert Waldinger, a Harvard Orvostudományi Karának pszichiátriaprofesszora szerint a mély emberi kapcsolatok elengedhetetlenek a boldogsághoz.

Az elmúlt 84 évben több mint 2000 ember életét követték a Harvard tudósai a tanulmányukhoz. Eszerint a legfontosabb összetevői a boldogságunknak az egészséges és jó emberi kapcsolatok. Ezt Dr. Robert Waldinger, a Harvard Egyetem Orvostudományi Karának pszichiátriaprofesszora úgy fogalmazta meg: „akkor lehetünk boldogok, ha van valaki, akit akár az éjszaka közepén is felhívhatunk”.

Emberi kapcsolatok és a boldogság

A boldogság szó az egyik legnehezebben meghatározható fogalom a világon. A definíció szerint „olyan testi-lelki állapot, amikor jól érezzük magunkat és elégedettek vagyunk, mentesen bármiféle ítélkezéstől és kötöttségtől”. De még ennek ismeretében is nehéz megmondani, mit jelent boldognak lenni. Ugyanis ez mindenki számára más, és még az adott élethelyzettől is függ.

Dr. Waldinger, aki a Harvard boldogságkutató tanulmányát vezeti, a boldogság egyik legnagyobb szakértője a világon. „Nagyon fontos a boldogságunkhoz, hogy a testi egészségünkkel törődjünk, de ennél is fontosabb, hogy az emberi kapcsolatainkat ápoljuk” – jelentette ki a professzor.

A legfontosabb kulcs a boldogsághoz

„Azok az emberek, akik 50 évesen a legelégedettebbek voltak az emberi kapcsolataikkal, a legegészségesebbek voltak 80 évesen” – mondta Dr. Waldinger, rámutatva ezzel a boldogság, elégedettség és testi egészség összefüggésére is.

Ám a pszichiátriaprofesszor ennél is tovább megy, ha a boldogság kulcsáról van szó. „A stressz akár segíthet is, hogy jól érezzük magunkat. Ez általában akkor történik meg, ha megosztjuk valakivel – magyarázta a professzor. – Amikor a feleségemnek elmesélek egy stresszes élményt, nyugodtabbnak érzem magam azonnal” – tette hozzá Dr. Waldinger, hangsúlyozva a boldogságban annak szerepét is, hogy „legyen olyan ember, akit akár az éjszaka közepén is felhívhatunk vészhelyzet esetén”.

A szakértők szerint a stabil baráti háló elengedhetetlen és alapvető ahhoz, hogy boldogok legyünk. Ám meglepő módon, ebben az esetben a mennyiség az, ami igazán számít, és nem a minőség a professzor szerint.

Forrás: Marie Claire Japan, fotó: Unsplash