Maszk és gyerekek: milyet, hogyan és mikor hordjanak a legkisebbek?

2020. május 25.
Az arcmaszk a mindennapjaink része lett az utóbbi hónapokban, és a koronavírus-járvány végéig erősen ajánlott a viselése nemcsak a saját, hanem embertársaink egészségének megóvása érdekében is. A szülők számára ez újabb izgalmas kihívást jelent: hogyan vegyék rá a gyerekeket, hogy viseljék a maszkot?

Rávenni a gyerekeket valami olyannak a viselésére, amelyet ők nem akarnak, örök harc, gondoljunk csak a sapkára télvíz idején. Így az a hír, hogy kétéves kor fölött ajánlott az arc eltakarása a gyerekek számára is, ha olyan helyre mennek, ahol több ember fordulhat elő – zárt hely vagy tömegközlekedés –, valószínűleg nagy fejtörést okoz a szülőknek. Nem árt tudni azonban néhány dolgot a maszkhordásról, különösen gyerekekkel kapcsolatban.


Nem pótolja a kézmosást és távolságtartást

A maszk viselése minden járványügyi szakember szerint erősen javasolt addig, míg a koronavírus-járvány véget nem ér (megtalálják a védőoltást, gyógymódot). A kijárási korlátozások feloldásával ugyanis a járvány nem ért véget.

A védekezésben van egyfajta hierarchia is a legbiztosabbtól a leggyengébb felé haladva: karantén, a legalább 2 méteres távolság megtartása másoktól, gyakori és alapos kézmosás, arcmaszk használata és a kesztyű viselése.

A maszk viszont nem pótolja az izolációt vagy a távolságtartást másoktól. „A gyerekeknek eleve nem kellene olyan helyen tartózkodniuk, ahol hosszú ideig maszkot kell viselni, hiszen egy háromévestől nem várható el, hogy türelmesen magán hagyja két-három órán keresztül. A lehető legjobb és legbiztosabb módja annak, hogy megvédjük a gyermekünket és magunkat bármilyen légúti betegségtől, ha otthon maradunk, amikor csak tehetjük, és kerüljük azokat a helyeket, ahol sokan előfordulnak” – mondta dr. Dipesh Navsaria, a Wisconsini Orvostudományi Egyetem gyermekgyógyász professzora.

A maszk nem való minden gyereknek

Nem vitás, hogy a maszkban nehezebb lélegezni. A gyermekgyógyász szakemberek szerint a két év alatti kicsiknek nem ajánlott a maszk viselése, ahogy azoknak a felnőtteknek sem, akiknek légzési nehézséggel járó betegsége van, illetve azoknak sem javasolt, akik nem tudják segítség nélkül fel- és levenni.

Olvastad már?

Ha a gyerekek mereven elutasítják a maszk viselését, ne erőltessük. Ám legyünk tudatosak abban, hogy ilyen esetben ne menjük a kicsikkel olyan nyilvános helyekre, ahol többen gyűlhetnek össze, és nem tartható a legalább kétméteres távolság egymástól.

A kényelem kulcsfontosságú

A gyerekek arcmaszkja legyen kényelmes. A fülrész ne vágjon be, nem kell túl szorosra húzni, az anyaga pedig legyen puha. Ha a gyerekeink – felbuzdulva a szüleik példáján – nem utasítják el a maszk viselését, még vonzóbbá tehetjük számukra, ha valami vicces-mesés történettel kombináljuk.

Legyen a maszkviselés szuperhősös dolog vagy játék.

Ez segíthet megszokni a kicsik számára is az új normát. A szakemberek azt javasolják, hogy a gyerekek hadd döntsenek abban, akarják-e viselni vagy sem. „Ha elmegyünk sétálni, beszélgessünk velük sokat arról, hogy miért van rajtunk, és mikor biztonságos maszk nélkül is. Hagyjuk gondolkodni őket ezen, és adjuk meg a lehetőséget arra, hogy saját elhatározásból viseljék.”

Fontos a helyes használat

Azt már mindenki tudja jól, hogy a maszk felhelyezése és levétele előtt is szappanos vízzel meg kell alaposan mosni a kezünket. Ahogy a felnőtteknél, úgy a gyerekeknél is fednie kell a teljes orrot és állat a maszknak, és miután az arcunk előtt eligazítottuk, csak utána rögzítsük a fülek mögött. A textilmaszkot minden nap mossuk ki, és az sem árt, ha kivasaljuk használat előtt.


Hogyan vegyük rá a gyerekeket a viselésére?

Még azzal együtt is, hogy ennyi mindenre kell figyelni, a megfelelő maszk megtalálása a könnyebbik része a dolognak. Rávenni a gyerekeket és megtanítani a viselés helyes szabályait a nagyobb kihívás, különösen ha óvodáskorúakról van szó. 

  1. A játékos előkészítés a titok. A maszk először rémisztő lehet a gyerekeknek, így próbáljuk ki, hogy például találd ki, hogy ki vagyok játékot játszunk, mielőtt ténylegesen felvennénk a maszkokat. De az is nagyon hatásos lehet, ha kitalálunk egy mesét arról, miért szükséges a maszk, és a pozitív attitűdre fókuszálunk a történetünkben.
  2. Viseljük mi is. A gyerekek utánozzák a szülőket. Ha a felnőttek következetesek a maszkhordásban, a gyerekek követik a példát. 
  3. Hadd legyenek kreatívak a kicsik. Hagyjuk, hogy kidíszítsék a saját maszkjukat felvarrókkal, szalagokkal, masnikkal. A kicsiknek fontos a szerepjáték, a kedvenc babájuknak, mackójuknak is készíthetünk egy maszkot, így együtt viselhetik. 
  4. Apró lépésekben szoktassuk hozzá őket. Viseljük otthon, a kertben rövid ideig a maszkot, így megbarátkozhatnak vele a gyerekek, mielőtt éles helyzetben, nyilvános helyen muszáj lenne hordaniuk.

Olvass tovább!

Forrás: The Telegraph, Insider
Fotó: Unsplash, Getty Images