Miért nem szereti a bőröd a házi karantént és a maszkot?

2020. május 05.
A koronavírus miatt bevezetett új intézkedések hatása a bőrünkön is meglátszik. Lássuk, pontosan milyen fronton is kezdi ki az arcbőrünket a házi karantén és az egészségügyi maszkok viselése.

Korábban több cikkünkben is foglalkoztunk azzal, hogyan érdemes a bőrünket a házi karantén alatt jól és teljes körűen ápolunk. Ezúttal arra térünk ki, hogy melyek is azok az okok, amelyek miatt a bőrünknek különösen tudatos gondoskodásra van szüksége a mostani időszakban.

„Az otthoni levegő gyakran jóval szárazabb, mint a kinti. Akár azért, mert megy a fűtés, vagy mert éppen a klímát használjuk. Márpedig a száraz levegő száraz bőrhöz vezet, ennek nyomában pedig gyakori jelenség az ekcéma, vagy más száraz bőrkiütés, legalábbis, ha huzamosabb ideig tartózkodunk száraz helyiségben” – nyilatkozta a Healthline.com kérdésére dr. Sandra Lee.

Az otthoni száraz levegőnél jóval több változással néz szembe az arcbőrünk, a száraz levegő mellett ugyanis ott van a megváltozott élethelyzet miatti stressz, sokak esetében pedig a tudatos és rendszeres szépségrutin elhagyása is.

A rendszeres kézmosás helyett jelentkező gyakori, vagy szinte már állandó kézmosás, tisztálkodás, a kézfertőtlenítő szerek túlzásba vitt használata szintén megváltoztathatják a bőr pH-értékét, száríthatják azt, gyengítve a bőr barrierrétegét.

Olvastad már?

Lucy Xu amerikai bőrspecialista szerint mi magunk is kárt tehetünk az arcbőrünkben. „Ennek oka az is, hogy sokkal többször nyúljunk az arcunkhoz. Amikor ugyanis bent vagyunk a lakásban, nem viselünk sminket vagy folytatunk bármilyen társadalmi tevékenységet, akkor sokkal inkább hajlamosak vagyunk megérinteni, vagy akár kaparászni az arcunkat, hiszen senki sem figyel minket. Mindez a bőr gyulladásához, pattanások kialakulásához vezethet.”

A stresszfaktor

A stressz és a bőr állapota közti összefüggést már régóta kimutatták a tudósok. Az idegrendszer és a bőr közötti kapcsolat egész életünkben fennáll. A bőr az első felület, ahol a környezetünk, a test és az agyunk közötti összefüggések leképeződnek. És bár tény, hogy mindenki máshogy küzd meg a stresszel és szorongással, az biztos, hogy az emiatt felvett „szokásaink” is nagyban hatnak a bőrünkre.

„Van akinél az evés, másoknál az alkoholos italok, vagy éppen az irritációt is okozó bőrkaparás jellemző” – mondta el dr. Lee a hasonló pótcselekvésekről, kitérve arra, hogy a házi karantén alatt elfogyasztott zsíros ételek, vagy a túlzásba vitt alkohol is nyomot hagy a bőrünkön.


Maszkhelyzet

Az egészségügyi intézkedések hatására egyre többen viselnek védőmaszkot az utcán világszerte. A koronavírus terjedésének lassítását célzó maszk azonban nyomot hagy a bőrön, szó szerint. Kikezdheti a bőrfelszínt, véraláfutást, vagy irritációt okozhat, különösen, ha hosszabb ideig viseljük, vagy miközben valamilyen fárasztó tevékenységet végzünk. Az maszk fedése miatt megizzadt terület virágzó táptalaja baktériumoknak, az alatta lévő bőrfelületeken pattanások is jelentkezhetnek, vagy akár kiütések.

A pórusok a maszkkal blokkolva vannak, a hő és nedves környezet hatására pedig folyamatos irritációnak lehetnek kitéve. Éppen ezért érdemes a lehetőségekhez mérten rövidebb ideig tartó szakaszokban viselni, és természetesen gyakran cserélni/mosni is őket.

Láttad már?

Fotó: Unsplah, Getty Images