Fenntartható, kényelmes és stílusos – Miért váltsunk kapszulagardróbra?

2022. augusztus 09.
Rengeteg ruhád van, mégis gyakran kerülget a klasszikus „nincs mit felvennem”-érzés? Reggelente egy örökkévalóság kitalálni, mit vegyél fel, a végeredmény többnyire mégis a szokásos szett lesz? A jó hír, hogy van megoldás. A neve: kapszulagardrób.

Az, hogy mit viselünk, befolyásolja a közérzetünket, a hangulatunkat, a kisugárzásunkat, ezért nem mindegy, hogy a reggeli készülődés közben csak kikapjuk az első darabot a szekrényből, ami a kezünk ügyébe akad, vagy pedig céltudatosan választjuk ki a szettünket. Utóbbi gyakran még azok számára is nehézséget okoz, akik szeretnek (vagy szeretnének) stílusosan öltözködni és kísérletezni a ruhákkal, kiegészítőkkel. Ennek oka gyakran az időhiány, a reggeli rohanás, illetve az, hogy kényelmesebb egy fáradt legyintés kíséretében sokadjára is a megszokotthoz nyúlni. Ez azokra is igaz, akiknek rengeteg ruhadarab van a szekrényében – sőt, főleg rájuk. Éppen ez a sokunkat érintő jelenség hívta életre az átláthatóság és a fenntarthatóság jegyében a kapszulagardróbot

kapszulagardrob-tortenet

Mi az a kapszulagardrób?

A kapszulagardrób olyan limitált számú ruhából és kiegészítőből álló ruhatár, amelyek nagy része kombinálható egymással. Főként klasszikus és minőségi darabokról van szó, amelyek nem mennek ki a divatból és tartósak, hosszú életűek (garantáltan nem található benne öt ugyanolyan, pár hónapon át hordható ezer forintos fehér póló). Elsődleges célja, hogy kevés ruhából stílusos szetteket lehessen időigényesen összeállítani. Ezzel magunknak teszünk jót, de nagyon fontos következménye az is, hogy a kis mennyiségű, tartós ruha miatt fenntartható, ezáltal környezetbarát életvitelről van szó. 

A kapszulagardrób története

A koncepció napjainkban terjedt el széles körben, de az alapötlet évtizedekkel korábbra nyúlik vissza, mikor Susie Faux angol dizájner megnyitotta Wardrobe nevet viselő üzletét az 1970-es években Londonban. Sokan őt tekintik a kapszulagardrób feltalálójának, mivel butikja éppen a fenti definíció első megnyilvánulása volt: minimalista megjelenésű, mégis sokoldalúan párosítható, kiváló minőségű ruhadarabokat árult. Célja az volt, hogy segítsen a nőknek tisztában lenni azzal, mi áll jól nekik. Ha ez megvan, céltudatosan fognak ruhát vásárolni, ráadásul olyan darabokat, amelyekről biztosan tudják, hogy hosszú távon, többször viselni is fogják azokat. 

Az USA-ban 1985-ben terjedt el a koncepció Donna Karan Seven Easy Pieces néven futó kapszulakollekciójának hála. A divatbemutatón minden modellen egy body és fekete harisnya volt, melyre különböző darabokat – nadrágokat, szoknyákat, ruhákat, kiegészítőket – vettek fel. Így egyértelművé vált, hogy ha van egy egyszerű, de elegáns fix alapdarab, mellé pedig néhány jól kombinálható pluszdarab, az elég egy stílusos, sokoldalú és mégis kevés ruhából álló gardróbhoz. 

kapszulagardrob-tortenet

Miért járunk jól, ha belevágunk?

A „decision fatigue” (szó szerinti fordításban kb. „döntési fáradtság”) elterjedt fogalommá vált napjainkban. A döntés kényszere mindig jelen volt az emberek életében a mindennapi apró dilemmáktól kezdve az életünket meghatározó fordulópontokig. Az egyre több inger, egyre nagyobb választási lehetőségek miatt viszont napjainkban különösen megterhelő jelenséggé vált, hogy folyamatosan döntéseket kell hoznunk. Miért ne egyszerűsítsük le a saját dolgunkat, ha megtehetjük? A kapszulagardrób ebben is segítséget nyújt, hiszen ha nincs feleslegesen és átláthatatlanul sok ruhadarabunk, akkor könnyebben, gyorsabban és határozottabban döntünk. Ezzel nemcsak a felesleges dilemmázást és stresszt kerüljük el, de időt és pénzt is spórolunk.

Nem pusztán egyéni kényelmünk érdekében lenne fontos áttérnünk kapszulagardróbra, de azért is, mert környezetbarát és fenntartható megoldás. Olyan darabokat tartalmaz, amelyek sokáig bírják a gyűrődést jó minőségük miatt, ezáltal nem kényszerülünk rá, hogy gyakran újabb ruhákat vásároljunk. 

Hogyan állítsd össze saját kapszulagardróbodat?

Első lépésként szigorú felülvizsgálatot kell tartanunk jelenlegi ruhagyűjteményünkben. Kíméletlenül válogassuk ki azokat a darabokat, amelyeket alig viseltünk. Ha ezeket továbbadjuk ismerősöknek, vagy találunk egy megbízható adománygyűjtő helyet a jó állapotú, de számunkra már nemkívánatos holmijainknak, akkor ezek a ruhák is új életet kezdhetnek. Ez persze nem egyszerű, de lebegjen a cél a szemünk előtt: hosszú távon sokkal könnyebb reggelek, kevesebb stressz és stílusosabb, tudatosabb élet vár ránk. Fontos azzal is tisztában lennünk a szelektálásnál, hogy milyen életmódot folytatunk/szeretnénk folytatni. Ruhaviselési szokásainkat a jövőbeni vásárlásainkra tekintettel is érdemes alaposan kiismernünk: például ha szinte soha nem veszünk részt kisestélyit megkívánó eseményeken, 1-2 ilyen darabnál többet nem érdemes felhalmozni, bármennyire is elegánsan mutat a boltban a vállfán. 

Ha megtörtént a kíméletlen kiválogatás, gondoljuk át, miért éppen a kiválasztottak maradtak a ruhatárban. Ez segít abban, hogy kirajzolódjon a saját stílusunk, illetve hogy milyen színeket, anyagokat és szabásokat részesítünk előnyben. Ezt követően jönnek az olyan gyakorlatias szempontok, mint például hogy milyen gyakran mosunk, illetve évszakokra bontva pontosan hány szettet akarunk megtartani. Érdemes szem előtt tartani ilyenkor nem csupán azt, hogy melyek a kedvenc színeink, de azt is, hogy mely színek harmonizálnak egymással. Hiába van például egy gyönyörű szoknyánk, ha színben vagy anyagban egyetlen cipőnkhöz sem illik. Érdemes tehát már a gardrób „elméleti” összeállításánál szettekben gondolkodni

A kapszulagardrób összeállítása komoly körültekintéssel és alapos átgondolással jár. Ha valaki belevág, az nem lehet csupán egy múló szeszély: hosszú távú szemléletváltással és a fogyasztási szokásokon való változtatással jár. Ha kapszulagardróbra váltunk, le kell mondanunk az impulzusvásárlásról és nem szabad engednünk a leárazások csábításának sem (vagy kizárólag indokolt esetben). Viszont ha ezt sikerül elérnünk, időt, pénzt és energiát spórolunk saját magunk számára, és a túlterhelt természeten is segítünk. A fenntarthatóság a divatipar egyik legkényesebb pontja, ám ha ezt a megoldást választjuk, úgy tudunk környezettudatosak lenni, hogy közben a stílusos megjelenésről sem kell lemondanunk. Gondoljunk csak bele, mi történne, ha mindenki kapszulagardróbra váltana: a divatipar egy kevésbé környezetszennyező ágazat lenne, ráadásul sokkal több stílusos és magabiztos embert hordozna hátán a Föld.

Szerző: Németh Míra gyakornok Fotó: Unsplash

Olvass tovább!