A show-biznisz leghíresebb 5 cipője

2022. szeptember 06.
Ugyan vannak lábbelik, amelyekről szinte azonnal elfelejtkezünk, miután a kimentek a divatból, ám néhány modellre azért még évtizedekkel később is jól emlékezünk. Íme néhány a világ legikonikusabb kiegészítői közül.

El tudnád képzelni Hamupipőke történetét az életét megváltoztató üvegcipellője nélkül? Nos, mi sem. Bár a mesével ellentétben a valóságban valószínűleg sajnos hiába reménykedünk abban, hogy életünk szerelme megtalálhatja az elhagyott cipőnket, az mégis kétségtelen, hogy időről időre akadnak olyan modellek, melyek hamar ikonikussá válnak és emberek millióit inspirálhatnak arra, hogy ezekhez hasonló darabokat hordjanak. A listánkon szereplő lábbelik például örökre beírták magukat a divattörténelembe – akárcsak Hamupipőkéé.

Nem felejtkezhetünk el például arról a rubinszínű cipőcskéről, amit Judy Garland viselt az Óz, a csodák csodája Dorothy-jaként. Tudod, ez az a darab, aminek a sarkait háromszor össze kellett koccantania ahhoz, hogy visszatérhessen az otthonába, Kansasbe. Ezt a varázslatos kiegészítőt Gilbert Adrian jelmeztervező készítette és többek között Swarovski kristályokkal, flitterekkel, illetve üveggyöngyökkel díszítette azt.

Óz, a csodák csodája

A balettcipők a magas sarkúk berobbanásakor kimentek a divatból, ám 1957-ben újra a figyelem középpontjába kerültek – méghozzá Audrey Hepburnnek köszönhetően. A színésznőt ugyanis lapos talpú modellben láthatták a Mókás arc című filmben.

Audrey Hepburn

Emlékszel még arra a hosszú szárú csizmára, amit Julia Roberts lábaira adtak a Micsoda nő! című romkomban? Talán nem számított kimondottan elegáns viseletnek, mégis olyan divatházakat inspirált hasonló darabok tervezésére, mint a Christian Louboutin vagy a Manolo Blahnik.

Micsoda nő!

Tudod, ki helyezte fel a térképre az egyébként a hatvanas évek óta létező platformcipőket? Nem más, mint a Spice Girls tagjai, akik a kilencvenes években jelentek meg ilyen lábbelikben a vörös szőnyegen – és ezzel lányok ezreit inspirálták akkoriban.

Spice Girls

Tedd a szívedre a kezed: ugye te is irigyelted (legalább egy kicsit) a Szex és New York Carrie Bradshaw-ját a gardróbja és legfőképpen a Manolo Blahnik cipői miatt? A kollekciója egyik legszebb darabja természetesen az a kék szatén magas sarkú volt, amiben az amerikai újságírónő kimondta az igent Mr. Bignek.

Szex és New York

Fotó: Getty Images

Erről hallottál már?