Divattörténetet írt a Szex és New York legendás szoknyája

2024. január 31.
Külön divatfejezetet írt a Szex és New York legemlékezetesebb szoknyája, a fehér tütü, ami nemrég ötvenezer dollárért kelt el. A legendás darabból öt készült.
Sarah Jessica Parker Carrie szerepében a Szex és New Yorkban
  • A Szex és New York című sorozat tütüje ma 50 000 dollárt ér
  • A sorozat leghíresebb szoknyáját eredetileg 5 dollárért árulták
  • A Szex és New York szoknyából összesen öt darab készült

A híres Szex és New York tütü

A Szex és New York mind a mai napig nők milliói számára jelenti a nosztalgiát világszerte. Már a sorozat első képkockái között feltűnik a híres szoknya, Carrie Bradshaw abban szeli át New York egyik utcáját, amikor egy arra tartó busz egy pocsolyába hajt, és lefröcsköli. A busz oldalán Carrie rovatának hirdetése olvasható: „Carrie Bradshaw tudja, mi a jó szex… és nem fél kérdezni.”

A főhőst alakító Sarah Jessica Parker ebben a rövid jelenetben egy pink felsőt és egy tütüt visel, amit nemrég 50 000 dollárért árvereztek el Beverly Hillsben a Unstoppable: Signature Styles of Iconic Women in Fashion címet viselő árverésen. A Szex és New York-szoknyát eredetileg 8000-12 000 dollárra taksálták, a végösszeg mindenkit meglepett.

A divattörténetet író Szex és New York-szoknya eredete

A tévé -és divattörténetet író szoknya Patricia Field kosztümtervező érdeme, aki 1997 és 2004 között működött közre a sorozatban. A tütüt egy akciós kosárban találta, 5 dollárért árulták. Bár a sorozat alkotói közül eleinte nem mindenki értette, miben rejlik a szoknya ereje, Sarah Jessica Parker azonnal beleszeretett. A nyitójelenetet három szettel forgatták le, egyik egy kék Marc Jacobs ruha volt, amit Kate Moss mutatott be 1998 őszén. A választás végül a tütüs verzióra esett, az bizonyult ugyanis a legeredetibbnek.

Az osztrigafehér szoknya derékbősége 59 cm, hossza 41 cm, szatén derékpántja és spandexbélése van. A legendás Szex és New York-szoknyából összesen öt készült, amelyek közül az egyik Sarah Jessica Parker, egy másik a műsor rendezője, írója és producere, Michael Patrick King birtokában áll. Egy 2022-es interjúban a főszereplő elmagyarázta, azért készült több darab a szoknyából, mert a nyitójelenetben összefröcsköli a busz, muszáj volt váltásról gondoskodni.

A Szex és New York-szoknya ereje

Patricia Field szerint a tütü ereje időtállóságában rejlik. Bár a Szex és New York-sorozatban és filmekben számos meseszép ruhaköltemény feltűnik, mivel a nyitójelenet miatt ezzel találkozott a néző a legtöbbször, ennek az összeállításnak lett a legnagyobb hatása. Ez a szoknya azonnal megmutatta, hogy a többi karakterhez képest Carrie mennyire más és különleges a gardróbválasztását illetően.

Nemcsak a szoknya, de korábban megannyi más Szex és New York-emléktárgyra is lehetett már licitálni. 2013-ban 15 300 euróért talált gazdára az az újságnyomatos John Galliano tervezte Dior ruha, amit Carrie a harmadik évadban viselt. A Julien’s Auctions aukciósház 2240 dollárért adta el Carrie egyik selyemköpenyét, a Sotheby’s pedig 40 000–70 000 dollárra taksálta azt a türkiz madárkalapot, amit a főhős a Vivienne Westwood menyasszonyi ruhával viselt.

Forrás: The Telegraph Fotó: Getty Images