Ezért volt 1994 a legstílusosabb év

2024. február 16.
Vannak olyan évek, amelyek szabályosan bővelkednek a kulturális javakban, a történelmet író fordulatokban. 1994-et nem véletlenül hívják a divat évének.
Hugh Grant és Liz Hurley Londonban a vörös szőnyegen 1994-ben
  • Az egyik legmozgalmasabb évek közé sorolják 1994-et, ami megannyi bátor fordulatot hozott
  • Divattörténetet írt 1994-ben Diana hercegné és Liz Hurley
  • Nők tucatja utánozta Rachel frizuráját a Jóbarátokból

Ugyan csak akkoriban rúgták be az internetet, még nem léteztek okostelefonok, a Google-t még fel kellett találni, és csak kevesek tudtak e-mailezni, az ‘90-es évek iránti nosztalgia nem ereszt bennünket – az 1994-es év különösen kitörölhetetlen pillanatokat szült.

1994: Diana Versace bosszúruhába bújt

Diana hercegné egyik legemlékezetesebb szereplésére 1994-ben került sor. Ezen a napon sugározták férje interjúját, amelyben beismerte a házasságtörés tényét. A merész Versace estélyit a görög tervező, Christina Stambolian álmodta meg, a darabról pedig akkoriban úgy írtak, hogy a kacér ruha azoknak a nőknek készül, akik nem félnek kiemelkedni a tömegből.

A ruha idővel összeforrott Diana hercegné személyével, aki a fekete ruhával mintegy el is gyászolta a házasságát. Stambolian haute couture ruhája azóta is a ‘90-es évek merész csillogásának megtestesítője, amely megmutatja, hogy egy ruha többféleképpen képes megragadni a korszellemet, a nők szerepvállalását.

Diana hercegné fekete Christina Stambolian haute couture ruhában mutatkozik 1994-ben

Diana hercegné Christina Stambolian haute couture ruhában 

1994: A legendás Tina Turner-borító

1994-ben készítette el Herb Ritts legendás fotós Tina Turner Greatest Hits album borítójához azt a képet, amelynek letisztultsága egyszerre volt magabiztos és nagyon modern. A fotó merészségét többek között a stílusváltás adta, hiszen az énekesnő erőteljes megjelenése, punk frizurája, bodycon szettjei, flitteres ruhái az 1990-es évek stílusának meghatározó kulcselemei voltak akkoriban, az ötvenes éveiben járó legenda mégis bevállalta, hogy egy farmerben, atlétában, nadrágtartóban és fülig érő mosollyal néz bele a kamerába és üzeni, hogy soha nem öregszik meg. (A fotót IDE kattintva tudod megnézni!)

1994: A Helmut Lang show

Helmut Lang 1994-es őszi-téli kollekciója (Helmut Lang AW94) ugyancsak örökre beírta magát a divat történetébe, a show-t minden idők egyik legemlékezetesebb divatbemutatójaként tartják számon. Bár a kifutó szerénysége mai szemmel meglepő, a ruhák extravaganciája, a zene, a modellek szexuális felfűtöttsége, az életkorral és a nemekkel való finom játék soha nem látott merészségről tett tanúbizonyságot. A tervezőre sokan úgy gondolnak, mint aki egyedülálló látásmódjával behozta a divatba a valóságot. Esztétikája, amely egyszerre volt vad, nyers és időtlen, alapjaiban forgatta fel a luxusról, a csillogásról alkotott elképzeléseket.

1994: Megszületett a Rachel-snitt

Az 1990-es nagy sikerű sorozata, a Jóbarátok 1994 szeptemberében kezdődött, a Jennifer Aniston által megformált Rachel-frizurája pedig hajszobrászati cunamit indított el. A melírozott, tépett, sok rétegben vágott snittet a színésznő barátja, Chris McMillan készítette el, amit aztán fodrászok tucatja igyekezett lemásolni. Ezt megelőzően Farrah Fawcett hajkoronájának volt ekkora sikere a Charlie angyalaiban.

Jennifer Aniston fotója 1994-ből

Jennifer Aniston a Jóbarátok indulásakor 

1994: Elizabeth Hurley a vörös szőnyegen

A vörös szőnyeg egyik legemlékezetesebb pillanatai közé tartozik, amikor az akkoriban még kevésbé ismert Elizabeth Hurley Hugh Grant oldalán a kamerák kereszttüzébe került a Négy esküvő és egy temetés premierjén 1994-ben. A merész, arany biztosítótűkkel díszített Versace ruhája egy csapásra világhírűvé tette a színésznőt, és írta be mindörökre a divat történetébe.

Az esemény különlegessége, hogy korábban a divatmárkák nem igazán akartak ruhát kölcsönözni a színésznőnek, a Versace divatház azonban hajlandó volt rendelkezésre bocsátani egy ruhát, ami műanyag zacskóban, egy londoni PR-irodában kallódott. Donatella Versace akkoriban azt nyilatkozta, hogy nem igazán tudták felfogni a döbbenetes reakciót. Ez is egyike volt azoknak a pillanatoknak, amikor a tervezők felismerték, a vörös szőnyegre kell eladniuk a ruhákat.

Elizabeth Hurley a legendás Versace ruhájában vonul 1994-ben

Hugh Grant és Elizabeth Hurley Londonban 

1994: Bemutatkozik a Wonderbra

A Wonderbra Hello Boys kampánya örökre beégett az emlékezetbe, Ellen von Unwerth fotóján ugyanis a lélegzetelállító Eva Herzigova mosolyog egy szál fehérneműben. A reklám 370 százalékkal dobta meg a márka eladási számait 1994-ben. A kampány valóságos mozgalommá duzzadt, hozzásegítette a nőket annak megértésében, hogy testük és szexualitásuk a sajátjuk.

Eva Herzigova szupermodell a Wonderbra kampáyban 1994-ben

Eva Herzigova 

Forrás: The Telegraph Fotók: Getty Images, Wikipédia