Hogyan oldja meg a szakértő?

2013. november 05.
Vajon egy szakember minden kérdésre tudja a választ és a helyes megoldást? Még akkor is, ha saját magáról van szó? A jógaoktató mindig nyugodt, a szexológus sosem izgul az ágyban és a dietetikus is mindig tudja mit kell enni? Erre kerestük a választ.

Mit csinál a jógaoktató, ha rossz kedve van?
„Szeretném azt válaszolni, hogy ha rossz a kedvem, egyszerűen felveszem a lótusz pozíciót, meditálni kezdek, és azonnal megszáll az isteni nyugalom – mondja Claire Obeid holisztikus egészség coach és jógaoktató. – De nem mindig sikerül. Néha a rossz hangulat olyan alattomosan és lassan kúszik fel az elménkbe, hogy teljesen meglepetésszerűen ér. Az én stratégiám, hogy először egy speciális légzéstechnikával próbálom leküzdeni a negatív érzéseket: a rövid és a mély lélegzetvételek váltakoztatása közben igyekszem arra koncentrálni, hogy a rossz kedv teljesen értelmetlen dolog, és képes vagyok változtatni rajta, mivel csak egy érzés. Ha ez sem segít, akkor egyszerűen megadom magam. Elfogadom, hogy rossz a kedvem, nem harcolok ellene, sőt akár nyíltan elmondom másoknak is, hogy a mai napom nem tökéletes, szeretnék esetleg egyedül lenni. A legviccesebb az egészben, hogy amint én magam elismerem, elfogadom és átadom magam a rossz hangulatnak, az azonnal oszlani kezd…”

Mire vigyáz a dietetikus a koktél partin?
„Akár baráti, akár hivatalos meghívás esetén egyszerűen nem tehetjük meg, hogy nem fogyasztunk egész este semmit – meséli be Zoe Bingley-Pullin táplálkozási szakértő. – Viszont van pár egyszerű, de hasznos szokásom, ami ilyenkor bevetek, hogy másnap ne lelkiismeretfurdalással ébredjek a rengeteg elfogyasztott szendvics és esetleg pohár bor után. Mielőtt elindulok egy partira, mindig eszem valamit: alacsony szénhidrát-, de magas fehérjetartalmú ételt, például teljes kiőrlésű tonhalas szendvicset. Így nem érkezem éhesen. Általában amikor odaérek, először egy üveg ásványvizet kérek, és ezt mint szomjoltó, még azelőtt gyorsan megiszom, hogy bármilyen welcome drinket megkóstolnék. Így az alkohol vércukorszint növelő hatásától sem kell túlzottan félnem, és nem érzem két óra múlva azt, hogy fel kell falnom egy kebabot. Az asztalról aztán általában olyan ételeket választok, amelyek segítik az alkohol lebontását: ilyen a nyers hal, a lazac, a szusi – ha szerencsénk van, találunk a kínálatban. Mit csinálok, ha már túlzásba estem? Hogyan orvosolom például a másnaposságot? A napot egy liter vízzel és B-vitamin kiegészítéssel kezdem: például reggelire teljes kiőrlésű pirítóst eszem avokádóval, amelynek B-vitamin tartalma tele van hasznos zsírokkal, amelyek segítenek lebontani az alkoholt a szervezetünkben.”

Mennyire izgul egy szexológus, ha új partnerrel van?
„Nincs olyan ember, aki ne lenne ideges, ha új partnerrel készül az első alkalomra – engem is beleértve – vallja be Nikki Goldstein szexológus. – Talán a szakmám miatt annyi előnyöm van, hogy jobban ki tudom választani a megfelelő időpontot: amikor már a kapcsolat érzelmi szinten is ott tart, hogy a következő lépés megtehető. Hiszen ha érzelmileg biztosak vagyunk egy kapcsolatban, az önértékelésünk is biztosabb lábakon áll, nem félünk annyira például attól, hogy mit fog mondjuk a másik szólni a testünkhöz. Amikor mégis hasonló gondolatok kúsznak be a fejünkbe az együttlét alatt, meg kell próbálni erősen az érintésre összpontosítani, arra, hogy milyen kellemes érzés, ha a másik hozzánk ér, és így megpróbálni elhessegetni az idegességet. Ha jól érezzük magunkat egy kapcsolatban, ez könnyen fog menni.”