Ezeket kell tudnod, ha a hidegben mennél futni

2018. január 23.
Minden tiszteletünk azoké, akik a téli hidegben is ráveszik magukat a szabadtéri futásra, viszont fontos, hogy tudják, a mínuszokban muszáj odafigyelni az extrém körülményekre!

A Duke University kutatása szerint a futás növeli a szerotonin szintjét a szervezetben, így kimondottan hatásos ellenszer lehet a téli depresszió ellen. Ha ehhez hozzáadjuk a szabad levegőt, és a téli szürkeségben begyűjthető maximális napfénymennyiség felvételét, már teljesen nyert ügyünk van.

Mégis, muszáj speciálisan felkészülni, ha a mínuszokban megyünk ki futni. Rachel Spurrier hivatásos futó és edző szerint a nulla fok és a szél szerencsétlen kombinációja már túl hideg a futáshoz, ilyenkor muszáj elfogadnunk, hogy minden akaratunk és energiánk ellenére a legjobb, ha lemondunk a kültéri mozgásról. Különösen a szél jelent problémát: hiába húzunk magunkra rengeteg réteget, míg így is könnyedén megfázhatnak ízületeink.

Ha pár fokkal melegedik az idő, (meg persze nem fúj úgy a szél) akkor is érdemes sapkát és kesztyűt húzni, és a lehetőségek szerint rétegesen felöltözni. Az extrém hidegnek való tartós kitettség két legfőbb kockázata a test kihűléséből következő hipotermia és a fagyási sérülések, ezeket pedig csakis a megfelelő felkészüléssel lehet kivédeni, szóval tényleg nem szabad félvállról venni az ilyesmit. Ne felejtsük el az extra zoknit, és a megfelelően vastag talpú cipőt sem!

Ügyeljük arra is, hogy ne ácsorogjunk sokat a hidegben, pláne, ha már néhány kör után, kimelegedett testtel akarnánk megpihenni. Hiszen attól, hogy nem érezzük, még ugyanolyan hideg van. Ugyanígy fontos, hogy a téli időszakban ne a csúcssebességre hajtsunk, mert a durva tempótól megint könnyen túlmelegedhet a testünk, így veszélyesen elmaszkolhatjuk a hideg érzetét – próbáljunk egyenletes tempójú, és mindenképpen rövidebb távokat futni.

És ami a leglényegesebb: ne bánjuk, ha a leghidegebb napokon kimarad a futás, még a profiknak is jár néhány pihenőnap!