Fotó: Unsplash.com
A University of Leeds tanulmánya 9027 40 és 65 év közötti nő adatait vizsgálta négy éven keresztül követve őket. Egy 217 elemből álló kérdőív segítségével monitorozták étkezésüket, megfigyelve mit, mennyit és mikor esznek – végül 914 olyan nőt válogattak ki, akik természetesen átestek a menopauzán.
A Journal of Epidemiology and Community Health-ben publikált kutatás szerint a változó korba lépés átlagéletkora 51 év volt. Miután kizártak a képletből egyéb befolyásoló tényezőket, például a dohányzást, a testsúlyt vagy az alkoholfogyasztást, arra jutottak, hogy a halakban és hüvelyes zöldségekben gazdag étrend az átlagtól egy évvel képes kitolni a menopauza kezdetét. Ezzel szemben azoknál, akik több fehér rizst és tésztát fogyasztottak, korábban érkezett el a menopauza.
A kutatást végző szakértők hangsúlyozták, hogy a felmérés egyelőre csak a megfigyelésre volt jó és nem tudnak pontos ok-okozati viszonyokat felállítani a táplálkozás és a menopauza között – viszont eredményeik vannak annyira érdekesek, hogy a közeljövőben mélyebben is foglalkozzanak velük.