Nagyon keveset mozognak a fiatal lányok

2018. június 18.
Egy friss kimutatás szerint a fiatal lányok kevesebbet sportolnak, mint az azonos korú fiúk és jóval kevesebbet, mint ami az ajánlott lenne.
Fotó: Unsplash.com

Az amerikai és angol irányelvek szerint a kamaszoknak legalább napi egy óra aktív mozgásra lenne szükségük, elsősorban olyanra, ami kimondottan felviszi a pulzust. Ezzel szemben egy friss amerikai kutatás kiderítette, hogy a fiatal lányok 20 százaléka egyáltalán nem mozog, míg a fiúknál „csak” 12 százalék nem sportol semmit. Ez az arány később egyébként tovább romlik: a 18-29 év közötti korosztályban a férfiak 30 és a nők 40 százaléka nem aktív.

A kutatás jegyzői szerint elsősorban a fiatal lányokra kellene figyelmet fordítani, és köztük is különösen az alacsonyabb szocioökonómiai státuszú kamaszokra, hiszen nekik gyakran nincsen lehetőségük sportolásra. Kiderült például, hogy a fehér amerikai lányok többet mozognak, mint spanyolajkú társaik. A szakértők szerint nagyon fontos, hogy minél fiatalabb korban felhívjuk a figyelmet az egészséges életmód és a rendszeres mozgás fontosságára és hogy biztosítsuk a sportolási lehetőséget azoknak a fiataloknak is, akik nem engedhtnek meg maguknak drágább edzéseket.

TheGuardian