Így építsd fel az önbizalmadat lépésről lépésre

2018. szeptember 24.
Nagyon jó dolog az önbizalom, de nem mindenkinek könnyű megszerezni. Szerencsére ha tudatosan dolgozunk rajta, lépésről lépésre felépíthetjük!
Fotó: Unsplash.com

Miért nincsen?

Először is vizsgáljuk meg, hogy mi az alacsony önbizalmunk oka. Lehet, hogy gyerekkori élmények, traumák vagy negatív gondolkodás áll mögötte – keressük meg a gyökerét! Ha megvan az ok, elkezdhetünk dolgozni az önbizalom felépítésén, ehhez pedig különösen jó, ha külső segítséget is kapunk magunk mellé!

Mások szemével

Gondolj azokra, akik a legjobban szeretnek téged, aztán tégy egy lépést hátra és próbáld meg az ő szemükön keresztül látni magad. Mit látnak benned ők? Miket szoktak mondani? Miért szeretnek úgy téged? Ha mások képesek benned meglátni a jót, neked is meg kell látnod magadban!

Csináld, amit szeretsz

Túl sokszor foglalatoskodunk olyasmival, ami csak stresszt és szorongást okoz, ahelyett, hogy sikerélményt és örömérzetet merítenénk a számunkra kedves helyzetekből. Keressük meg, milyen helyzetekben érezzük elégedettnek, boldognak és hasznosnak magunkat – ha ilyenekkel foglalkozunk, automatikusan növekszik az önbizalmunk.

Fogadd el magad

Tény, hogy ez nem egyszerű feladat, de az önbizalomhoz muszáj elfogadnunk saját magunkat. Tedd helyre a fejedben, hogy még a negatív élményeid és vélt vagy valós tökéletlenségeid ellenére is nagyszerű ember vagy. Szeresd magad és dolgozz azon, hogy bízzhass magadban!