Kevesebbért is dolgozunk, ha van értelme a munkának

2018. november 08.
A Harvard Business Review cikke szerint az amerikaiak 90 százaléka hajlandó lenne kevesebb pénzért is dolgozni, ha úgy látja, a munkának van értelme.
Fotó: Unsplash.com

Sajnos már több pszichológiai kutatás bizonyította, hogy a munkaadók többsége még mindig úgy gondolja, hogy az alkalmazottak kizárólag pénzzel motiválhatóak, pedig a Harvard Business Review friss felmérése épp ennek ellenkezőjét bizonyítja. A megkérdezett 2285 amerikai 90 százaléka vallotta, hogy kevesebb fizetéssel is kiegyeznek, ha úgy látják, hogy munkájuk fontos és értelmes. Ezzel szemben 20-ból mindössze 1 válaszadó állította, hogy jelenlegi munkája a leginkább értelmes feladat, amit el tud képzelni magának.

A kutatásból kitűnt, hogy azok, akik úgy látják, munkájuknak van értelme, alapvetően sokkal elégedettebbek az állásukkal, ráadásul keményebben is dolgoznak és tovább kitartanak munkakörük mellett. Minden afelé mutat tehát, hogy a munkaadók is jobban járnának, ha a pénz mellett fontos és értelmes feladatokat is adnának alkalmazottaiknak.