Életmódváltásból karrier

2018. november 24.
A betegséggel való megküzdési stratégiák között az egyik leghatékonyabb az, amikor a beteg maga is segítőnek áll – vallják a pszichológusok. Három, különböző betegséggel farkasszemet néző emberrel beszélgettünk arról, mi volt az a pont, ahol eldöntötték, saját életmódváltásukat követően másoknak is segíteni fognak.– @Work mellékletünkben publikált írásunkat most online is elolvashatjátok.

Mademoiselle Panka, biosmink-mester, online influencer

Panka ötödik éve dolgozik sminkesként, de környezete szerint már 3 éves korától él benne a hivatástudat. Mindaddig, míg Kanadába nem költözött, “átlagos” sminkesként tevékenykedett, a nagy változást az új országgal az átmeneti munkanélkülisége hozta. “Hónapokig munkanélküli voltam, így rengeteg időm volt megfigyelni magamat, és a környezetemet is. Bátran kijelenthetem, hogy ez volt a legjobb dolog ami csak történhetett velem a fejlődésem szempontjából! Nagyon sok olyan pillanatom volt ebben az időszakban, amikor azt éreztem, “felgyúlt a lámpa”. Például amikor összeraktam a képet, hogy majdnem minden termék, amit addig használtam, endokrinrendszer-romboló, állatokon tesztelt hatóanyagokkal van tele, és nem csak hogy a szervezetemre, de alapvetően a környezetre is káros.”

Endometriózis és PCOS

Panka ekkor már endokrin betegséggel, PCOS-val és endometrózissal is küzdött, így különösen érzékeny volt a témára: úgy döntött, a kezelése részeként megpróbálkozik a mindenmentes kozmetikumok használatával is. “Ahogy elkezdett detoxikálni a testem, úgy követte a lelkem is. Amellett, hogy sokkal szebb lett az arcbőröm, erősek lettek a körmeim, fényes és dús a hajam, sokkal nyugodtabb is lettem, sokkal több lett az energiám és elmúltak a brutális hangulatingadozásaim. Mindemellett kifinomultabb lett az érzékelésem és az ösztöneim is. Arról már ne is beszéljünk, hogy a cisztáim felszívódtak, majd később, miután megoperáltak az endometriózis miatt, már kicsattanó egészségnek örvendhettem!”

Zöld misszió

“Mára azt mondhatom, hogy boldog vagyok. Nem egy pillanat erejéig, hanem nagyjából mindig, és úgy érzem, meg kell osztanom a világgal amit tanultam.”- mondja Panka. “Egyszerően nem fér a fejembe, miért kell káros anyagokat magunkra kennünk ahhoz, hogy szépnek es egészségesnek érezzük magunkat. Egy ideje már tudom, hogy a klasszikus szépségiparhoz nem akarok hozzájárulni, viszont a sminkelést sem akarom abbahagyni.” – Ekkor jött az az ötlete, hogy ne csak a sminkes munkája során használja a mentes kozmetikumokat, de egyfajta missziós tevékenységet is elkezdjen a közösségi média platformjain. Jelenleg blog formátumban mélyebben, Instagram és Facebook profilján gyönyörű képekkel illusztrálva, illetve legújabban már magyar nyelvű Youtube csatornáján is rengeteg témába vágó kérdéssel kapcsolatban osztja meg a gondolatait a kizárólag organikus termékekkel dolgozó, csak az Instán 15 ezer követőt számláló sminkes lány.

“Hogy mi a legjobb a hivatásomban? A szabadság,a kreativitás, a sok kedves új ember, akikkel találkozhatok általa. És persze a cél, a zöldebb jövő – és ezáltal egy szuper közösség teremtése. Elképesztően hálás vagyok, hogy ezt csinálhatom!” – mondja Panka.

 

Cseh Tamás, az Eszel, edzel, jól leszel! Youtube-csatorna alapítója

Tamás, ahogy ő mondja, három éve, 30. születésnapjára kapta a cukorbetegséget az élettől. Már a diagnóziskor, a kórházban fekve elkezdte feltérképezni a magyar és nemzetközi kutatásokat és cikkeket a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia kialakulásáról, működéséről, a lehetséges kezelési módszerekről és a gyógymódokról. “Akkor még hittem, hogy ki tudok gyógyulni belőle. Sajnos azonban mind az 1-es, mind a 2-es típusú cukorbetegség jelenleg gyógyíthatalan, de mindkettőt nagyon jól lehet kezelni, utóbbi akár tünetmentessé is tehető, ha korai fázisában kezdik el kezelni.” – mondja Tamás.

Receptek és edzésterv

Mivel a diagnóziskor már régóta sportolt és az étkezésre is nagyon odafigyelt Tamás, a változás csupán abban következet be az életében, hogy étkezés előtt és után is el kellett kezdenie mérni a vércukrát, illetve beadni magának a szükséges mennyiségű inzulint. És persze az, hogy míg előtte belefért egy-két csalónap, cukorbetegként teljes egészében le kellett mondania a cukorfogyasztásról. De ezt sem tragédiaként élte meg, hanem helyette finom, de cukormentes, alacsony szénhidráttartalmú édességrecepteket fedezett fel, amiket a követői körében is terjeszt a YouTube csatornáján.

“A legelején saját magam szerettem volna megtalálni az utamat a betegség kezelésében, de aztán másfél év után úgy döntöttem, hogy azt a sok tudást és tapasztalatot, amit ez idő alatt rengeteg olvasással és önmagamon való kísérletezéssel összeszedtem, megosztom más emberekkel is.” Így indult el az Eszel, edzel, jól leszel! YouTube csatorna, Facebook és Instagram oldal rengeteg izgalmas recepttel és edzőtippekkel.

Cukorbetegből életmódtanácsadó

Tamás egy éve már konzultációkat is vállal, mely során étrendet és edzésterveket állít össze cukorbetegek és inzulinrezisztensek számára és felvilágosítást ad olyan szülőknek, akinek a gyereke érintett a betegségben. “Nagyon jó érzés az, amikor egy konzultációra úgy jön oda valaki – legyen az frissen diagnosztizált, vagy már régebb ideje inzulinrezisztens/ cukorbeteg ember -, hogy tele van kérdésekkel, aztán az együtt töltött idő végére megért mindent, megnyugszik, és érzi, hogy igazán hasznos volt neki az a beszélgetés” – mondja a youtuber.

“A lelkemnek segít, hogy olyan dolgot csinálok, amivel másoknak segítek. Ennek van értelme, és jobbá teszi a világot. És ez nekem jó” – mondja Tamás.

 

Tamás Rita újságíró, a Ne pánikolj, sportolj! alapítója, edző, coach

“A pánik magja mindig bennünk van, de akár százszázalékosan is kontrollálni lehet” – mondja Tamás Rita, a Ne pánikolj, sportolj! Facebook-közösség alapítója. Rita első rohama 1996-ban volt, amikor is mentő vitte őt a János Kórház akkor még működő pszichiátriájára, ahol egy hónapot töltött. Ma viszont már nem tartja pánikbetegnek magát, ami többek között a kitartó sportnak is köszönhető.

Összeomló múlt

“Nem csak a betegségem miatt kezdtem sportolni, –bár a legfőbb ok az volt–, hanem jelentős mértékben befolyásolta a döntésemet az is, hogy a lányom születése után egy évvel, 2003-ban, a férjem szenvedélybetegsége miatt összeomlott az életünk, szinte elviselhetetlen terhek nehezedtek ránk, de leginkább rám. Egyszeriben én lettem a családfenntartó, egy egyéves gyerekkel és egy akkor még kezeletlen pánikbetegséggel megnehezítve a dolgom.”

Kifulladástól a maratonig

Az sem könnyítette meg Rita helyzetét, hogy korai klimax miatt két nőgyógyászati műtéten is átesett és mindkét mellét le kellett operálni. A történtek óta viszont hihetetlenül hosszú utat tett meg. Saját elmondása szerint az első edzésén még öt percet is alig tudott gyalogolni a futópadon, mert már a nyugalmi pulzusa is 110 volt, nyolc évvel később pedig már az első félmaratonját futotta.

View this post on Instagram

Nemrég a szememre vetették, hogy engem csak az edzéseim érdekelnek. Ha így lenne, nem beszélgetnék a lányommal hosszú órákat. Ő ül velem szemben, lábait az ölembe teszi és mesél. Imádom a szóhasználatát és a humorát. Ugyan hozott két egyest a minap, de a mi koordinátarendszerünkben ez nem számít semmit. Abban, amit én igazán fontosnak tartok, jól teljesít. És azok nem a tantárgyak. Hanem tartás, önismeret, nyitottság, kíváncsiság, becsületesség, motiváltság, szenvedély, bátorság, tisztesség, jellemesség, pontosság és áldozatkészség. Ha csak az edzés érdekelne, nem töltenék ennyi időt a szerelmemmel. Nem barangolnánk be a vidéket, nem hallgatnánk éjszakába nyúlóan 70-es, 80-as évekbeli dalokat, nem járnánk moziba és nem röhögnénk ilyen jóízűen egymás hülyeségein. Nem lennék ilyen sokat anyuékkal, nem vinném anyut moziba és sétálni, nem rajonganék – és nem juttatnám kifejezésre ezt a rajongást – apu főztjéért. Nem nosztalgiáznék velük, nem idéznénk fel a régi, közös nyaralások emlékét. Ha csak az edzés érdekelne, nem dolgoznék ilyen sokat, nem írnék ennyi cikket és bejegyzést, nem végezném el az adminisztratív munkáimat, nem válaszolnék a rengeteg kérdésre, nem írnám meg a távedzéseket és nem tervezgetném a jövő feladatait. Nem járnék moziba, színházba, koncertre, nem túráznék és utaznék, nem szánnék időt a barátaimra, nem vesződnék a házimunkával és nem olvasnám el azt a temérdek könyvet, amit elolvasok. Ha van valaki, akit nem csak az edzés érdekel, nem csak a kalóriák, grammok, kilométerek és kilók négyszögében éli az életét, akkor az én vagyok. Persze ahhoz, hogy ez kiderüljön, lehet, hogy nem elég a posztoknál csak a fotót nézni 😌

A post shared by Rita Tamás (@nepanikoljsportolj) on

Pánikból segítség

“Amikor az ember a saját életéért és boldogulásáért küzd, nem gondol még arra, hogy másokon segítsen, mert örül, ha ő nem hal bele az éppen aktuális krízisbe.” – mondja. 2014-ben barátai és a családja ösztönzésére mégis útjának indította a Ne pánikolj, sportolj Facebook-oldalt. “Úgy látták, az út, amit bejártam, olyan mértékben változtatott meg jó irányban, hogy azt muszáj közkinccsé tenni.”– meséli az életmódtanácsadó.

Az oldal népszerűsége pedig a mai napig töretlen, jelenleg mintegy 31 ezren követik Ritát. A duzzadó követőszámokon felbátorodva még edzői iskolát, coach képzést és továbbképzéseket is végzett, hogy minél teljeskörűbb segítséget tudjon nyújtani követőinek. De ennek ellenére a régi életét sem tette félre: jelenleg is több újságnak ír és közel 10 céggel dolgozik együtt amellett, hogy aktívan jelen van az online platformokon és átfogó workshopokat tart, melyben az edzés mellett a beszélgetések és motivációs előadások is masszívan helyet kapnak.

“Azt vallom, hogy az embernek minden rosszat a javára kell fordítania, hangsúlyozom azt, hogy nem rabszolgának, hanem önállóan gondolkodó embernek születtünk.”