Így győzd le a téli fáradtságot

2018. november 30.
Sokan érzik úgy, hogy legszívesebben átaludnák az egész telet, de kis odafigyeléssel télen is lehetünk ugyanolyan energikusak.
Fotó: Unsplash.com

Menj ki a fényre!

Nagy a kísértés, hogy beburkolózzunk a meleg lakásba, de a friss, csípős levegővel és ha mázlink van, egy kis elcsípett napfény csodákat tehet a szervezetünkkel. Télen sajnos kevesebb a napfény, ami azt jelenti, hogy testünk a sötéttől több melatonint termel, (ez egy alvást elősegítő hormonunk) ami könnyen hozzájárulhat a fáradtsághoz. Napközben, amikor csak lehet engedjük be a belső terekbe a természetes fényt és amíg van, menjünk ki egy pár perces sétára is!

Ébresztő edzés

Télen eleve kevesebbet edzünk, hiszen fáradtan senkinek sincs kedve kimenni a hidegbe a fárasztó órára, ahelyett hogy otthon kortyolgatná a forró teát. Pedig az edzés a legjobb módja, hogy energetizáljuk testünket, ráadásul így szervezetünk egész működését (például alvási mintáinkat is) javíthatjuk. Ügyeljünk rá, hogy a téli hónapokban is tartsuk a heti legalább 150 perc aktív mozgást.

Edd magad éberre!

Az ötödik kávé helyett próbáljuk tudatosan úgy összeállítani étrendünket, hogy az étkezésekkel is extra energiát vihessünk a szervezetünkbe. Felejtsük el a gyorsan pörgető, de később kemény bosszút álló cukrot, inkább válasszunk hosszú energiát adó zabot, ami ráadásul B-vitaminnal is feltölt minket. Együnk olajos halakat, például lazacot, csemegének pedig válasszunk olajos magvakat és élénkítő goji bogyót.