Ma éjjel menj meztelenül aludni! Miért?

2019. január 13.
Jó hír azoknak, akik meztelenül szeretnek aludni, hogy a ruha nélküli alvás javítja az ékszakai pihenés minőségét, de más egészségre gyakorolt előnye is lehet.

Egy 2018-as felmérés alapján, melyben több mint 1000 embert kérdeztek meg az alvási szokásairól, a férfiak közel 60, a nők pedig 56%-a meztelenül tér nyugovóra, mert így sokkal kényelmesebb számukra.

A hálószoba ideális éjszakai hőmérséklete nagyjából 15,5 és 19,4 °C között van. Ha pizsamában fekszel le, könnyebb felmelegedni, és emiatt felébredni az éjszaka közepén. A ruha nélküli szundítás tehát segíthet eljutni a REM fázisba és javítani az egészségedet.

Fotó: Profimédia – Red Dot

1. SEGÍT MÉLYEBBEN ALUDNI

A testhőmérsékletnek sok köze van az alvás minőségéhez, és jelentősen ingadozhat az éjszaka folyamán. A meztelenség lehetővé teszi, hogy a szervezetünk könnyebben szabályozza magát. A test hőfoka leesik közvetlenül az elalvás előtt, ez valószínűleg az energia megőrzésének evolúciós mechanizmusa, így a hálószoba lehűtése is besegít az éjszakai leállásnak. A hőmérséklet optimalizálása gyorsabb elalváshoz, kevesebb ébredéshez és potenciálisan több mélyalvásban töltött időhöz vezethet.

2. SZABÁLYOZZA AZ INZULINSZINTET

A vizsgálatok szerint a hidegebb hőmérsékletnek való kitettség hatással van a leptinre és az adiponektinre. Ezek a hormonok segítenek az inzulint egyensúlyban tartani. A leptin kontrollálja az étvágyat, miközben az adiponektin a glükóz metabolizmusában és a zsírsavak bontásában játszik szerepet. Egy 2014-es tanulmány szerint a résztvevők glükóz-anyagcseréje egy hónapig tartó hűvösebb szobában történő alvás után jelentősen javult. A leptint és az adiponektint a zsírsejtek termelik. Mindkét vegyület kiválasztását károsítja az alvásvesztés, így a melegebb, a pihenést megzavaró környezetben veszélyeztethetjük a két hormon optimális működését.

3. TÁMOGATJA A FOGYÁST

A csupaszság miatt egész éjjel hűvösebb marad a tested, amely segíthet növelni a barna zsírok számát. Ellentétben a fehérrel, a barna zsír, hogy hőt termeljen, égeti az energiát és beállítja a jó hőháztartást. Egy 2014-es tanulmány szerint ez ideális az anyagcserére tekintve. A kutatók 5 egészséges embert figyeltek meg, akik 19 fokos szobában aludtak. Egy hónap múlva a résztvevők szervezetének 42%-kal nőtt a barna zsír tartalma.

Ha kíváncsi vagy milyen két ok létezik még, kattints a WellnesCafé oldalára!