Teázni mindig érdemes. De most beszéljünk csak az Oolong teáról! A teagyártók szerint az Oolong termelés jelenti a legnagyobb kihívást, mert rendkívül jól képzett szakembereket és a teamestereket igényel. Ez azért van, mert amíg a zöld teát hevítik, a fekete teát pedig oxidálják, az Oolong gyártása valahol a kettő között helyezkedik el, elkészítése nagyon sok precíz, apró lépést igényel.
Fotó: Profimédia – Red Dot
Az Oolong tea előállítása során kézműves, ügyes munkafolyamatokat kell végrehajtani, a termelése igazi művészet. Az előállításához 36-48 órányi munkaigényes folyamat szükségeltetik. Ez az egyedülálló feldolgozási folyamat adja meg az Oolong tea különleges polifenol tartalmát. A feldolgozás során újabb és újabb polifenolok jelennek meg a teában, s ezek közül igazán sok nyújt remek egészségi hatásokat.
Az első érv az Oolong fogyasztás mellett, hogy bizonyos fajtái segítik a diétádat és meggátolják, hogy a zsír elraktározódjon a szervezetben. Kifejezetten a zsigeri vagy „hasi zsír” szintjét képes hatékonyan csökkenteni a tea. Az Oolong katekinben gazdag, ami meggátolja, hogy a gyomor és a hasnyálmirigy a zsírt a bélből zsírszövetként raktározza el. Ez pedig azt jelenti, hogy kevesebb zsír rakódik rád. A katekinnek emellett rákellenes hatása is van, mert gátolja a daganatot ellátó véredények kialakulását.
A második érv az Oolong tea mellett pedig igazán egyedülálló. A mindennapi fogyasztással ugyanis csökkenthető az oxidatív stressz szintje anélkül, hogy extra kalóriákat kellene bevinned. Nem tudunk egyéb olyan ételről vagy italról, ami ezen feltételek mellett lenne képes csökkenteni az oxidatív stressz szintjét. Mindemellett egy remek élvezeti forrás is lehet az Oolong, mert finom és ízletes.