Csak napi 1 óra mozgás kell, hogy a nők a 90-et is megérjék

2019. január 23.
Egy friss tanulmány szerint azoknak a nőknek, akik naponta legalább egy óra testmozgást végeznek, jóval nagyobb esélyük van megérni a 90-et, mint azoknak, akik csupán fél órát mozognak egy nap.
Fotó: Unsplash.com

Az elmúlt években rengeteg kutatás foglalkozott a testmozgás és az élettartam összefüggéseivel, jól ráérezve arra, hogy a mozgás lehet a hosszú élet – egyik – titka. A holland Maastrichti Egyetem kutatói ezúttal kimondottan a nemek közti különbségeket vizsgálták: az 1986-ban indított, több, mint 120.000 férfi és nő adatait összegyűjtő adatbázisból válogattak alanyaikat, hogy megnézzék, milyen hatással van a testmozgás a férfiakra és a nők élettartamára.

A Journal of Epidemiology and Community Health-ben megjelent tanulmányban a férfiakat és a nőket különböző kategóriákba osztották, aszerint hogy naponta 30 percnél kevesebb, 30 és 60 perc közötti, 60 és 90 perc közötti vagy 90 percnél is több testmozgást végeznek. Itt egyébként nem feltétlenül kell direkt sportra gondolni: a kutyasétáltatás, a kertészkedés vagy a munkahelyre való biciklizés is számított.

Kiderült, hogy azoknak a nőknek, akik 30-60 percet mozognak egy nap, 21 százalékkal több esélyük van megérni a 90-et, mint azoknak, akik 30 percnél is kevesebbet töltenek aktívan, míg a férfiaknál 39 százalékkal több esélye volt a 90 éves kor elérésére annak, aki naponta 90 percet mozgott, szemben a 30 perccel. A kutatásban monitorozott 7807 személyből egyébként összesen 944 nő és 433 férfi érte el a kilencedik ikszet.