A legjobb matrac a fájós hátnak

2019. április 18.
Ha a hátfájás miatt nem tudsz aludni, nem vagy egyedül. Ám jó hír, hogy néhány változtatással és egy jó matraccal jelentősen javítható az éjszakai kényelem és az alvás minősége.

Az emberek nyolcvan százaléka megtapasztalta már, milyen, amikor a hátfájás miatt le sem bírja hunyni a szemét egész éjszaka. Nem árt körülnézni az ágyunk táján, mert az ágynemű, a párna, vagy éppen a matrac kicserélésével lehet, hogy megoldódnak a problémáink.

Párnapróba
Kezdjük a legegyszerűbbel: cseréljük ki a párnát olyanra, ami legjobban megfelel az alvási pozíciónknak. A nyak- és hátfájás megelőzésére az oldalukon alvóknak az a párna a legjobb, melynek van egy kis ék alakú mélyedése középen, ahova a fej illeszkedik, a magasabb rész pedig megfelelően támasztja a nyakat, így a gerinc egyenes marad alvás közben, nem bicsaklik lefelé a fej. Így megelőzhető a nyakizmok megfeszülése. A hátfájás elkerülésére az oldalt alvók tehetnek párnát a térdeik és lábaik közé, ez enyhítheti a feszülést a gerinc alsó szakaszában. A hason és háton alvóknak viszont nincs szüksége extra támasztékra, ám legyenek azért körültekintőek, és válasszanak olyan párnát, amely kényelmesen tartja a fejet.



A matrac lehet a hibás
“Ha nem segített a megfelelő párna megtalálása a hátfájáson, érdemes elgondolkodni azon, hogy a matracunk vajon mennyire kényelmes, mennyire igazodik az alvási pózunkhoz” – javasolja a klinikai alvásterapeuta, Terry Cralle. A matracot is az alvási pózhoz érdemes választani.
A legjobb matrac a hátfájósoknak a közepesen kemény szivacsmatrac. Ez megfelelően tartja a hát alsó szakaszát, és leveszi a nyomást a deréktájról. A túl puha matrac nem támasztja a gerincet, belesüllyedünk és az egész éjszakás domború háttal alvás garantáltan hátfájáshoz vezet. A túl kemény matrac viszont szükségtelenül nagy nyomást jelent az ízületeknek, ami szintén fájdalmat okoz, különösen a testesebb embereknél.

Fontos, hogy új ágy és matrac vásárlásánál mindig próbáljuk ki még az üzletben a kinézett változatot, valóban megfelelő-e a mi testünk számára, hiszen mindenkinek más az optimális és kényelmes.

Fotó: Unsplash