Mennyire szabad fájnia a futásnak?

2019. május 10.
A megszállott futók gyakran feszegetik testük határait. Ám nehéz megmondani, hogy a fájdalom csak az erős edzés miatt jelentkezik, vagy sérülést jelez. A szakértők elárulják, mikor szabad tovább futni, és mikor jobb, ha megállunk és pihenünk pár napot.

Ha versenyre, félmaratonra készül egy futó, hajlamos figyelmen kívül hagyni a test jelzéseit, a futás közben jelentkező fájdalmat, hiszen egy pár napos kihagyás keményebben hangzik számukra, mint száz fekvőtámasz.

Mikor futhatunk tovább?
A fájdalom leggyakrabban az izmok mikroszakadásából ered, feszessé és fájdalmassá teszi az érintett területet, és egy-két nappal a kemény edzés után jelentkezik. “Ha a futás nem súlyosbítja a panaszokat, nem erősebb a fájdalom a mozgástól, nincs akadálya az edzésnek” – mondja Dr. Steven Meyer, a Northwestern Kórház sportorvos specialistája. Értelemszerűen, ha a fájdalom erősödik futás vagy erősítés közben, meg kell állni. Sokkal több kárt és nehezebben gyógyuló sérülést okozhatunk, ha erőltetjük. Egy könnyű, laza futás viszont még javíthat is a panaszokon Dr. Michael Fredericson, a Stanford Egyetem sportorvosi és sporttudományi professzora szerint. Ám arra mindketten felhívják a figyelmet, hogy nem akkor kell fokozni az edzés intenzitását vagy növelni a távot, mikor panaszaink vannak, akármilyen enyhék is, mivel a túlterhelés izomszakadáshoz vezethet, ez pedig több hetes, akár hónapos kihagyást eredményezhet.

Mikor kell megállni?
Ha úgy gondoljuk, hogy a futás okozhatta a sérülést, ráadásul a panaszok is rosszabbodnak az újabb terheléstől, mindenképp tartsunk szünetet, és hagyjuk testünket felépülni a sérülésből. “Egy-két hétig inkább a nyújtásra fókuszáljunk, majd fokozatosan térjünk vissza a futóedzésekhez, és ha bármilyen kényelmetlenséget észlelünk, ne erőltessük. Izomhúzódás is okozhatja a panaszokat, aminek regenerálódásához elengedhetetlen a pihentetés” – magyarázza Dr. Meyer.
Az Achilles-ín sérülése, húzódása sem gyerekjáték, muszáj megvárni, míg teljesen elmúlnak a kellemetlen érzetek, mielőtt ismét edzésbe állunk, mivel begyulladhat a fokozott terheléstől.
Tisztázni kell azt is, hogy izom vagy ízületi eredetű-e a fájdalom. Ha megnyomjuk a fájó testtájt és keménynek érezzük, a csontfájdalom a valószínűbb. Ez komolyabb sérülést feltételez, így bármilyen kétségünk merül is fel, jobb, ha ellátogatunk az orvoshoz.

Mit tegyünk a kényszerpihenő alatt?
Válasszunk alacsonyabb intenzitású mozgásformákat, ha a futás a sérülés és fájdalom miatt nem lehetséges egy ideig. “Nagyszerű például az úszás ebben az időszakban. Nem terheli az ízületeket, remek kardioedzés, így az állóképességünk megmarad” – javasolja Dr. Fredericson. Az elliptikus tréner vagy szobabicikli is pótolhatja a futást. A lényeg, hogy olyan mozgásformát válasszunk, ami tehermentesíti a sérült területet. “Az ember óhatatlanul retteg ilyenkor, hogy többé nem tér vissza a korábbi formája. Ám csak nagyon kevés olyan sérülés van, aminél teljesen fel kell adni a mozgást. Jobb a kisebb sérülésnél átmenetileg módosítani az edzésünket, mint túlterhelni a testet, hogy aztán a végén tényleg hónapokat kelljen teljesen kihagyni.”

Fotó: Unsplash