Mennyire szabad fájnia a futásnak?

2019. május 10. |

A megszállott futók gyakran feszegetik testük határait. Ám nehéz megmondani, hogy a fájdalom csak az erős edzés miatt jelentkezik, vagy sérülést jelez. A szakértők elárulják, mikor szabad tovább futni, és mikor jobb, ha megállunk és pihenünk pár napot.

Ha versenyre, félmaratonra készül egy futó, hajlamos figyelmen kívül hagyni a test jelzéseit, a futás közben jelentkező fájdalmat, hiszen egy pár napos kihagyás keményebben hangzik számukra, mint száz fekvőtámasz.

Mikor futhatunk tovább?
A fájdalom leggyakrabban az izmok mikroszakadásából ered, feszessé és fájdalmassá teszi az érintett területet, és egy-két nappal a kemény edzés után jelentkezik. “Ha a futás nem súlyosbítja a panaszokat, nem erősebb a fájdalom a mozgástól, nincs akadálya az edzésnek” – mondja Dr. Steven Meyer, a Northwestern Kórház sportorvos specialistája. Értelemszerűen, ha a fájdalom erősödik futás vagy erősítés közben, meg kell állni. Sokkal több kárt és nehezebben gyógyuló sérülést okozhatunk, ha erőltetjük. Egy könnyű, laza futás viszont még javíthat is a panaszokon Dr. Michael Fredericson, a Stanford Egyetem sportorvosi és sporttudományi professzora szerint. Ám arra mindketten felhívják a figyelmet, hogy nem akkor kell fokozni az edzés intenzitását vagy növelni a távot, mikor panaszaink vannak, akármilyen enyhék is, mivel a túlterhelés izomszakadáshoz vezethet, ez pedig több hetes, akár hónapos kihagyást eredményezhet.

Mikor kell megállni?
Ha úgy gondoljuk, hogy a futás okozhatta a sérülést, ráadásul a panaszok is rosszabbodnak az újabb terheléstől, mindenképp tartsunk szünetet, és hagyjuk testünket felépülni a sérülésből. “Egy-két hétig inkább a nyújtásra fókuszáljunk, majd fokozatosan térjünk vissza a futóedzésekhez, és ha bármilyen kényelmetlenséget észlelünk, ne erőltessük. Izomhúzódás is okozhatja a panaszokat, aminek regenerálódásához elengedhetetlen a pihentetés” – magyarázza Dr. Meyer.
Az Achilles-ín sérülése, húzódása sem gyerekjáték, muszáj megvárni, míg teljesen elmúlnak a kellemetlen érzetek, mielőtt ismét edzésbe állunk, mivel begyulladhat a fokozott terheléstől.
Tisztázni kell azt is, hogy izom vagy ízületi eredetű-e a fájdalom. Ha megnyomjuk a fájó testtájt és keménynek érezzük, a csontfájdalom a valószínűbb. Ez komolyabb sérülést feltételez, így bármilyen kétségünk merül is fel, jobb, ha ellátogatunk az orvoshoz.

Mit tegyünk a kényszerpihenő alatt?
Válasszunk alacsonyabb intenzitású mozgásformákat, ha a futás a sérülés és fájdalom miatt nem lehetséges egy ideig. “Nagyszerű például az úszás ebben az időszakban. Nem terheli az ízületeket, remek kardioedzés, így az állóképességünk megmarad” – javasolja Dr. Fredericson. Az elliptikus tréner vagy szobabicikli is pótolhatja a futást. A lényeg, hogy olyan mozgásformát válasszunk, ami tehermentesíti a sérült területet. “Az ember óhatatlanul retteg ilyenkor, hogy többé nem tér vissza a korábbi formája. Ám csak nagyon kevés olyan sérülés van, aminél teljesen fel kell adni a mozgást. Jobb a kisebb sérülésnél átmenetileg módosítani az edzésünket, mint túlterhelni a testet, hogy aztán a végén tényleg hónapokat kelljen teljesen kihagyni.”

Fotó: Unsplash

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen! csipkebogyó

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen!

Miért olvasd el ezt most hangosan? felolvasás

Miért olvasd el ezt most hangosan?