5 szokás, ami akadályozhatja az előléptetést

2019. május 20.
Sokan azt várják, az ölükbe hullik az előléptetés, csak elég ideig kell egy cégnél dolgozniuk. Ha pedig nem jön a várva várt jutalmazás, értetlenül állnak a dolog előtt. Pedig gyakran egészen banális okok húzódnak a háttérben.

Egy friss tanulmány szerint a Z-generációsok, azaz a harminc évnél fiatalabbak azt gondolják, hogy már az első évben előléptetik őket egy új munkahelyen. És sokan már fél év után új lehetőségek után néznek, ha ez úgy tűnik, nem következik be. Marc Cendella, a Ladders fejvadászcég vezetője összegyűjtötte a leggyakoribb okokat, ami hátráltathatja az előléptetésünket, és gyakorlati tanácsokat is adott, hogyan orvosolhatjuk ezeket a gyakran egyszerű okokat.

1. Mások hibáztatása.
A leggyakoribb oka annak, ha nem léptetnek elő, hogy nem vállaljuk a felelősséget a munkánkban. Mások hibáztatása a lelki mankónkká válik, sokkal egyszerűbb azt mondani, hogy a munkatársaink és a körülmények tehetnek róla.
Megoldás Nézzünk a tükörbe, és vállaljuk a felelősséget. Profiként és felnőtt emberként előre kell tekinteni az életben, és ha valamit elrontunk, azt is fel kell vállalnunk.


2. Nem kérdezzük a főnököt.
A második leggyakoribb ok a fejvadász szerint, hogy nem beszélgetünk eleget a főnökünkkel. Pedig a legtöbben szeretnének gyakrabban visszajelzést kapni az alattuk dolgozóktól.
Megoldás Kezdeményezzünk rendszeresen négyszemközti megbeszéléseket a felettesünkkel. Először nehéz a munkánkról, a karrierlehetőségeinkről beszélgetni főnökünkkel, ám hamar természetessé válhatnak ezek a diskurzusok. Sőt, konkrétan megkérdezhetjük felettesünktől, mit kell tennünk azért, hogy következő évben előléptessen minket, így nem kell a sötétben tapogatóznunk.

3. Félreértjük a céges kultúrát.
Ha nem a céges elvárásoknak megfelelően öltözünk fel, például ha az elvárt öltöny helyett pólót viselünk az ügyfelekkel való tárgyaláshoz, jó eséllyel nem léptetnek elő. Technológiai cégeknél általában nem fontos az öltözködés, de sok multinacionális vállalatnál nagy hangsúlyt fektetnek a megfelelő ruházatra.
Megoldás Igazodni a céges normákhoz, az elvárások szerint alakítani a munkaruhánkat.

4. Nem egyeznek a céljaink.
Újabb gyakori oka az előléptetés elmaradásának, ha nem egyeznek a vállalat és a dolgozó céljai. Ha azt várják el tőlünk, hogy űrlapokat töltögessünk, ám mi valami kreatívabb feladatra vágyunk, jó jelzés arra nézve, hogy nem lesz túl gyümölcsöző a kapcsolatunk ezzel a munkahellyel.
Megoldás Ha az adott vállalatnál nincs lehetőség arra, hogy hozzánk és céljainkhoz illőbb munkakörbe kerüljünk, másik munkahelyet kell keresni.

5. Nem vagyunk elég képzettek.
A legtöbb vezető beosztású dolgozónak van valamilyen olyan iskolai végzettsége, vagy olyan különleges tudása, ami keveseknek a cégnél. Ha nálunk hiányzik ez a fajta képzettség, az jelentősen hátráltathatja az előléptetésünket.
Megoldás Egy időre visszaülhetünk az iskolapadba, vagy munka mellett is tanulhatunk. Mielőtt azonban belefognánk egy tanfolyamba, hasznos, ha kikérjük főnökeink véleményét, mi lenne az a tudás, amivel támogathatjuk vállalatunkat. Ez biztosan jó pont egy előléptetésnél.

Fotó: Unsplash