Az edzés a bőrre is jótékony hatással van

2019. június 18.
Arclemosó, hidratáló, fényvédő krém és kardio?! Most már tudományosan bizonyított, hogy az edzés nemcsak az izmokra van rendkívül jó hatással, hanem a bőrre is.

A bőr testünk legnagyobb szerve. Ahogy az edzés karban tartja a szívet, tüdőt, izmokat, csontjainkat, ugyanilyen jó hatással van a bőrre is, erősíti és növeli ellenálló képességét. Abban a pillanatban, ahogy a szív elkezd gyorsabban verni, az izmok több fehérjét pumpálnak magukból, ez pedigrendkívül fiatalító hatással van a bőrsejtekre. Mikroszkopikus szinten akár huszonöt évvel fiatalabbnak látszik a rendszeresen mozgók bőre biológiai koruknál, derül ki a kanadai McMaster Egyetem tanulmányából. Ez összefüggésben van azzal is, hogy a sport segíti a vércukorszintet és az oxidatív stresszt megfelelő szinten tartani, így a bőr kollagéntartalma nem csökken olyan szinten, mint azoknál, akik nem mozognak rendszeresen. Ráaádsul az izzadás maga is jótékony hatással van a bőrre.


A sejtmegújító hatás működik
Edzés közben gyakran keletkeznek az izmokban mikroszkopikus szakadások, ezért érezhetünk fájdalmat egy megerőltető tréning után. A test gyulladáscsökkentő fehérjékkel igyekszik helyreállítani a sérült területeket és csökkenteni a stresszhormon szintjét. “A gyulladás a legfőbb forrása a bőr öregedésének, így a sejtek helyreállítása közben felszabaduló gyulladáscsökkentő fehérjék óvják a bőr kollagéntartalmát, lassítják az öregedést” – fejtette ki Dr. Elizabeth K. Hale bőrgyógyász.
A gyulladás és stressz kiválthat aknét és ekcémát, szárítja és érzékennyé teszi a bőrt. Az Ohio Egyetem kutatása szerint a sport rendkívül hatékony az ilyen bőrpanaszok javításában is. A sebek átlagosan kilenc nappal hamarabb gyógyultak azoknál a vizsgált személyeknél, akik rendszeresen edzettek.

A kardioedzés táplálja a bőrt
Jól tudjuk, hogy a testmozgás javítja a vérkeringést az egész testben, így a bőrben is. “A vénákban megnövekedett véráramlás több tápanyagot és oxigént szállít a bőr sejtjeibe is. Már a bőr állapotából meg lehet mondani, mennyire egészséges valaki. A ragyogó bőr, amit mindenki krémektől és kozmetikumoktól remél, a jó véráramlás eredménye, semmi más nem kell hozzá” – árulta el a titkot a bőrgyógyász. Ráadásul a jó keringés nem csak a tápanyagokat szállítja a bőrbe, a mérgező anyagokat is eltávolítja belőle.

Az izzadás-faktor
“Izzadás közben könnyebben tisztul a bőr felszíne is, nem csak a belső méreganyagok távoznak” – hívta fel a figyelmet Dr. Hale. Ráadásul az immunrendszer megfelelő működésében is szerepet játszik az izzadás. Olyan antibakteriális anyagokat tartalmaz, melyek a bőr felszínén élő káros baktériumokat elpusztítják. Ám az edzés után nem árt alaposan megtisztálkodni. “Az izzadás maga nem okoz aknét, ám ha nem mossuk le alaposan, esetleg az átnedvesedett ruhánkban maradunk, a bőrünkön élő természetes baktérium- és gombaflóránk fermentálódásnak indul, ez irritálhatja a bőrt, így gyulladást, bőrpírt okozhat. A szabadtéri edzésnél pedig az izzadásnak ellenálló fényvédő-krémekről sem szabad megfeledkezni” – javasolta a bőrgyógyász.

Forrás: The New York Times
Fotó: Unsplash