Mutasd a barátaidat, megmondom, mennyire vagy egészséges

2019. június 21.
Ha szeretnénk pontosabb képet kapni általános egészségi állapotunkról, hasznos, ha áttekintjük a baráti körünk szerkezetét és kapcsolataink erősségét, jellegét. A friss kutatás eredményei ráadásul hatékonyan segíthetnek a kiégés szindróma megelőzésében is.

A karunkon viselhető fitness órákkal rendkívül könnyen nyomon követhetjük vérnyomásunk, szívverésünk, ellenőrizhetjük, mennyire emelte meg a pulzusunkat a prezentáció miatti stressz, és nyugtázhatjuk, hogy ma is megtettük a tízezer lépést az egészségünkért. Ám ha az általános állapotunkról szeretnénk jobb képet kapni, nem árt szemügyre venni a baráti körünket, ahogy a Notre Dame Egyetem friss tanulmányából kiderül. A kutatók ebben azt vizsgálták, hogy a szociális hálónk szerkezete és erőssége mit árul el a testi-lelki egészségünkről. “Az érdekelt minket, hogy a baráti körünkben elfoglalt helyünk milyen kapcsolatban van az általános közérzetünkkel és egészségi állapotunkkal” – magyarázta Nitesh V. Chawla, a kutatás egyik vezetője.


A barátok csökkentik a pulzust
“A kutatásaink eredményei azt mutatják, hogy a közösségben elfoglalt helyünk legalább olyan jól megmutatja és előre jelzi az egészségi állapotunkat, mint a pulzusszámunk” – mondta el a kutatás vezetője. A vizsgálat résztvevői fitness órát viseltek, ezzel számolták a megtett lépéseiket, az alvásmennyiséget, a pulzusszámot és az aktivitási szintjüket, majd kikérdezéssel egészítették ki az eredményeket az érzéseikkel, stresszel, boldogsággal kapcsolatban. Mesterséges intelligencia segítségével elemezték és modellezték a kapott adatokat, így kirajzolódott az egyének közösségi hálójának mintázata. Ez alapján meghatározhatták a baráti kapcsolatok erősségét, kiegyensúlyozottságát, összetartását. A kutatás azt mutatja, hogy határozott összefüggés figyelhető meg a baráti kapcsolatok, a szívverés, a megtett lépések és az aktivitási szint között.

Az egészség indikátorai

Ha a baráti kapcsolatok szerkezetét kombináljuk az egészséggel kapcsolatos testi adatokkal, a mesterséges intelligencia képes előre jelezni a lelki és testi problémák megjelenésének valószínűségét. “A szociális háló információi nélkül nem teljes a kép az egyén állapotáról, így könnyen tévútra mehet a diagnózis, ezért jelentős lépés lehet, ha figyelembe veszik a páciensek egyéb körülményeit is a betegségek megállapításánál” – magyarázta a kutatásvezető.
A tanulmány eredményei segíthetnek a munkahelyi kiégés megelőzésében is. A kutatók szerint a munkahelyek igyekeznek egyre nagyobb figyelmet szentelni a dolgozók egészségének, ám nem elég, ha egyszerűen ellátják a testi tüneteiket monitorozó eszközökkel a kollégákat. A testi tünetek figyelése ugyanis a munkahelyi stressz mellett még nagyobb nyomást helyezhet a dolgozókra. Ha a munkaadók segítenek közösségbe szerveződni a dolgozóknak, létrehozni számukra olyan platformokat, ahol megoszthatják egymással tapasztalataikat, kétségeiket, nagyban javulhat a lelki egyensúlyuk és így csökkenhet a kiégés szindróma kialakulásának kockázata.

Forrás: Science Daily
Fotó: Unsplash