Nem a zsírtól növesztünk zsírpárnát

2019. június 22.
Hogy ne mindig arról legyen szó, mit nem szabad az étkezéssel kapcsolatban, időnként remek híreket is kapunk a kutatóktól. Az elfogyasztott zsír nem növeli automatikusan a testünk zsírpárnáit.

Természetesen bármilyen tápanyag túlfogyasztása, legyen az zsír, fehérje vagy szénhidrát, növeli az elhízás esélyét, ám önmagában a zsír fogyasztása nem eredményezi a zsírpárnáink ugrásszerű növekedését.

Miért gondoljuk, hogy egészségtelen?
“A zsír még mindig rémisztő tápanyagnak számít, innen eredhet a tévhit, hogy rettentően hízlal” – magyarázta Kristin Kirkpatrick, a Clevelandi Kórház dietetikusa. A kalóriákat megszállottan számlálók különösen rettegnek a zsírtól, hiszen jelentős energiaforrás: egy gramm zsír kilenc kalóriát tartalmaz, míg a fehérje vagy a szénhidrát csupán négyet. A dietetikus szerint a másik ok, hogy a zsírt ellenségnek tartjuk az lehet, hogy olyan ételekre asszociálunk hallatán, mint egy hatalmas sülthús vagy vajas sütemény.
Egyszerű úgy tekinteni a zsírra, hogy ami a szánkon keresztül bekerül a testünkbe, az egy az egyben le is rakódik a kényes pontokon zsírpárnák formájában. Ám ez nem teljesen így van.



Egészséges zsírok
A feldolgozott élelmiszerek és egészségtelen ételek, valamint a túlevés természetesen elhízáshoz vezet, ám a zsír önmagában nem oka a folyamatnak. “Valójában a magas zsírtartalmú diéta segíthet a fogyásban, hiszen gyakran a finomított cukrot és szénhidrátot egészséges zsírokkal helyettesítjük. Például a chips vagy ropi rágcsálását olajos magvakkal váltjuk ki” – mondta a dietetikus.
A zsírokat nehezebb megemészeni, mint például a szénhidrátot, ez azt jelenti, hogy tovább marad az emésztőrendszerben, így lassabban éhezünk meg és kevesebb nassolnivalót kívánunk. Emellett  a zsír gyorsítja az anyagcserét pont a nehezebb emészthetőséggel: a testnek több energiára van szüksége ahhoz, hogy feldolgozza, így több kalóriát is éget el közben.

Mennyi zsírt fogyasszunk?
A napi tápanyagbevitel harminc százaléka legyen zsír a dietetikus javaslata szerint, ám ez nagyban függ attól, mennyire élünk aktív életet, milyen az általános egészségi állapotunk. Emellett az állati eredetű zsiradékok helyett válasszunk növényi alternatívákat, például avokádót, olajos magvakat, olíva olajat és zsíros halakat, például lazacot vagy tonhalat.

Forrás: Popsugar
Fotó: Unsplash