Tanulj meg mobillal meditálni

2019. július 21.
Egyre többet halljuk: az életvitelünk igenis megkívánja, hogy időként lelassuljunk. Ha régóta kacérkodunk a meditáció gondolatával, jó hír, hogy itt egy magyar fejlesztésű – és végre magyar nyelvű – applikáció, amelynek segítségével elmerülhetünk ebben a világban. Mi már teszteltük is.

Befelé figyelni, lecsendesedni nem könnyű. Ezer és egy dolog pörög az agyunkban 24 órán keresztül: munka elvégezve, gyerek elrendezve, és még sorolhatnánk tovább. Pedig egyre inkább szükségünk van arra, hogy olykor-olykor elcsendesedjünk és meghalljuk a saját gondolatainkat (nem a napi teendőkkel kapcsolatban). Nekem például sosem ment, hogy teljesen kikapcsoljam az agyam. A bevásárlólistáról elfelejtett egy-egy tétel vagy egy ki nem küldött születésnapi meghívó mindig bekúszott az elmémbe, akkor is, ha a körülmények adottak lettek volna a befelé figyelése. Régóta kacérkodtam a meditáció elsajátításának gondolatával. Nemcsak a lecsendesedés vonzott benne, az önismereti részében is szerettem volna elmélyülni: meghallani a legbensőbb  vágyaimat, hallgatni az ösztöneimre, vagyis közelebb kerülni saját magamhoz.

Jöhet egy magyar app?

Egy fiatal és elkötelezett magyar csapat, a Városi Jógi alapítóiból és fejlesztő szakemberekből álló gárda megalkotott egy olyan magyar nyelvű, okostelefonos alkalmazást, amelyet úgy éreztem, érdemes kipróbálni. A Just Like Buddha applikáció életrehívói (Janits-Szabó Virág tibetológus és dr. Janits László Magunam, a Te és a Megvilágosodás című könyv szerzője, aki hat évet töltött elvonulásban és húsz éve tanít meditációkat) nem vallásosak és nem tartoznak semmilyen egyházhoz. Ugyanazokban az értékben hisznek, mint amelyeket Buddha is a magáénak vallott: az egyszerűség, a hatékonyság és a lelkesedés erejében.

A Just Like Buddha rendszerében található vezetett meditációk modern meditálók számára készültek. Egy gyors regisztrációt követően az alkalmazásban ingyenesen 12, míg prémium előfizetéssel több mint 70, magyar és angol nyelvű meditáció érhető el iOS-es és androidos készülékekre egyaránt. Könnyű eligazodni az appban, egyértelmű és egyáltalán nem ijesztő – lépésről lépésre vezet az úton.

A választott utunk

A meditációkhoz egy ősi, Öt Buddha Kapu elnevezésű rendszert használnak.Ez egy olyan meditációs szemlélet, amely abban segít, hogy felfedezzük valódi önmagunkat, választ kapjunk a még fel nem tett kérdésekre is és elmélyüljünk a meditációkban. A rendszer öt kiindulási pontot (Bölcsesség, Szeretet, Béke, Öröm, Szabadság) mutat be, amelyek hozzásegítenek minket ahhoz, hogy egyre mélyebbre jussunk és egyre tudatosabban használjuk a rendszert.

Első lépésként a Kezdd itt! részen kell túljutnunk. Rövid, 8-10 perces hanganyagok mesélik el, milyen előkészületek szükségesek, milyen testtartást érdemes választanunk, hogyan lélegezzünk meditáció közben, vagy hogy épp milyen zavaró tényezők vethetnek minket vissza gyakorlás alatt. Ha tanácstalanok vagyunk, hogy merre szeretnénk elindulni a kezdeti lépések után, egy kérdőív segít. A szívünkre hallgatva kell válaszolni olyan kérdésekre, mint hogy hol lennél leginkább: egy tiszta tóban, egy színes réten, egy meleg tábortűznél, a dzsungel mélyén vagy egy szent hely tetején. Az app aztán javasol egy haladási irányt a kapuk között.

A személyes kapunk

A kapuktól nem kell megijedni, valahogy érezni fogjuk, hogy melyik gombot szeretnénk választani. A Szeretet kapujának vezetett meditációi például megtanítanak a szeretet spontán, hatékony aktivitására: bátorságot ad, önmagadat is felismerheted. A Bölcsesség kapu már inkább haladó szintű, valamiért erre kissé később mertem csak én is rákattintani. Arra a tudásra, bölcsességre nyílik, amely nem tanulható, hanem velünk született, ösztönös. Az idetartozó meditációk megtanítanak a dolgokat a helyükön kezelni, felismerve azok okát és célját. Olyan bölcsességet ébresztenek bennünk, amely segít megérteni a világot és benne önmagunkat. Megtanít felismerni az igazán lényeges dolgokat.
A kapuk között barangolva bejelölhetjük a kedvenc meditációinkat (le is tölthetjük, így még net sem kell majd hozzá), ha pedig a kapuk közül nem tudsz választani, tagek segítenek a haldásban: #elengedés, #nyugalom, #ülő #álló – épp mi kelti fel az érdeklődésünket.

Az applikáció valóban nagyon felhasználóbarát. Találunk meditációt minden élethelyzetre, vagyis a „nincs  időnk rá” itt nem lehet kifogás: szabadban, sétálás vagy utazás közben is végezhető meditációk is akadnak. Minden meditációnál jelölik, hogy könnyű, közepes vagy haladó szintű.

Az én egyik személyes kedvencem a Szél meditáció lett (egyenlőre), amelyhez igaz, ki kell ülni a szabadba, de mindössze tíz percet vesz igénybe. Akár akkor is meghallgathatjuk, ha valahova előbb érünk oda, és várnunk kell.

A kezdeti kétségeimet (nem lesz türelmem, biztosan nem leszek rá képes) hamar elengedtem az alkalmazás használata közben. A lépések egyértelműsége és a rengeteg lehetőség, az épp aktuális élethelyzetemhez passzoló meditáció kiválasztása szinte vitt magával. Még úgy is könnyen boldogultam, hogy soha életemben nem meditáltam. Jógi azért még nem lettem, de alapszinten már elkattintgatok a meditációk között. A mobilom pedig mindig nálam van, így bármikor folytathatom az utam…

Hol: justlikebuddha.com

Fotó: Getty Images