Így formáld a tested földön, vízen, levegőben!

2019. január 09.
2019 januárja csúcsszezon a szálkásítást, zsírégetést, testformálást, vagy lazítással kapcsolatos fogadalmak terén. Az adrenalintfröccsöt, netán totális zent keresők táborának, és azoknak mutatunk pár opciót, akik az izgalmas újdonságokat nem csak földön, hanem vízen és levegőben is szívesen kipróbálnák.

A testtudatosság virágzását éljük, amikor is a szokásos edzésformák mellett egyre nagyobb az igény a sportínyencségekre is. Három platformon kerestük a legizgalmasabb edzésújdonságokat.

Földön

Lehet, hogy elsőre túl megszokott terepnek tűnik, de nem mindegy, milyen az a föld! Egy brit franchise úgynevezett Hotpod jógasátrakkal borzolja a kedélyeket és a megszokott jógakínálatot. A különleges hangulatvilágítású mobil jógastúdiókban 37 Celsius-fokon végzik a gyakorlatokat, így igazán izzasztó élményben lehet része a jógiknak és joginiknek még a jógához nem túl ideális környezetben is: extrém hidegben, munkahelyen vagy egy kavicsos tóparton. A már meglévő sátorhelyek csekkolásához vagy vásárláshoz keresd a hotpodyoga.com oldalt.

A parkourrel érdemes megvárni a jobb időt, Profimédia – Red Dot

A free run nagytestvére, a parkour viszont nem a föld egyenetlenségeit akarja kiküszöbölni, hanem pont hogy szembeszáll vele. Ennek a sportnak a lényege, hogy A pontból B pontba minél technikásabban és gyorsabban jusson el az illető, miközben extrém gyakorlatokat végez. Így válik edzőteremmé konkrétan minden: egy izgalmas városrész, egy elhagyatott gyárépület vagy éppen egy sziklás hegyrész. A parkour egy másik vonalának képviselői a mesterségesen épített akadályokkal szállnak szembe, megint mások pedig spirituális vonalat is csempésznek a sportágba. Csak haladóknak és adrenalinfüggőknek ajánljuk.

A mi tippünk: pattanj.hu

Az őrült jógiknak igencsak kedvez az idei újdonságpaletta. Már Magyarországon is hódít a sörjóga, amely során a jógagyakorlatokat egy üveg sörrel a kezükben kivitelezik a gyakorlók. (Vigyázat, a sörjóga inkább jóga egy kis sörrel, mintsem fordítva! Ha kipróbálnád, keresd a Krak’n Town rendezvényeit.) Akik pedig a meditációt egy kis extrém sporttal ötvöznék, azoknak a Wanderlust fesztivál újdonsága, a Mindful Triatlon jelenthet kihívást, amelynek keretében futás, jóga és meditáció kombója várja a résztvevőket. Otthon is megéri próbálkozni ezzel a testet-lelket feltöltő verzióval.

A mi tippünk: wanderlust.com

Vízen

A svéd találmány, a swimrun az Aquathlon továbbfejlesztett változata: míg utóbbiban igen, a swimrunban nem lehet átöltözni a vízi és a szárazföldi szakaszok között. Az úszó és a futó részek váltakozását a természetben kell végigküzdeniük azoknak, akik beneveznek egy ilyen versenyre, így igazi vadregényes, egész testet átmozgató állóképességi mozgásformával vezethetik le a fölösleges energiát. Szerencsére már Magyarországon is hódolhatunk ennek a különleges sportnak.

A mi tippünk: swimrun.hu

Azoknak is van egy jó hírünk, akik kicsit kiépítettebb környezetben, fokozatosan barátkoznának a vizes mozgásformákkal: idén a vízi aerobik egyeduralmát olyan magas intenzitású vízitornák törik meg, mint a WTRX vagy a vízben használt push plate alapú mozgások, vagy akár az itthon is elérhető Aquawallgym. A szárazföldi kardió kiváltására kiválóan alkalmas módszer segítségével úgy formálhatjuk a testünket a TRX-hez hasonlóan, hogy közben izgalmas vízigyakorlatokat hajtunk végre edzőtermi izzadás helyett.

A mi tippünk: aquawallgym.com

Levegőben

Aki a szárazföldtől és a víztől is elrugaszkodna, az a levegőben pipálhatja ki a heti 3-4 mozgásórát. A nőiséget felébresztő, de hatalmas izommunkát is igénylő rúdtánc mellett idén a légtorna, az Aerial Silk (azaz selyemszalagon, a levegőben végzett mozgásforma) és az Aerial Yoga (ennek a jógás, ún. hammockban végzett változata) is teret követel magának. Alakformáláshoz tökéletes alternatívák.

A mi tippünk: akropoleisz.hu

Az ejtőernyős ugrás szerelmesei egy eszméletlen újdonságot próbálhatnak ki, ugyanis Miles Daisher, a világ egyik legtapasztaltabb bázisugrója megalkotta a légkajak fogalmát. A sport lényege, hogy a kajak lelassítja az ugrás sebességét, így több időt lehet a levegőben tölteni. Csak gyakorlott ugrók vágjanak bele, a többieknek marad a YouTube-on való csodálat.

A mi tippünk: milesdaisher.com/courses

Szerző: Bobák Szilvia, Marie Claire Beauty Extra, 2018. október