Ülés kontra egészség: nem mindegy, mikor ülünk

2019. július 26.
Az ülés rendkívül rossz az egészségünknek, ám nem mindegy, hogy ülünk és hol. Az ülőmunka például korántsem olyan veszélyes, mint a fotelból tévézés.

Megszámlálhatatlanul sok tanulmány szól a mozgásszegény életmód és a sok ülés egészségügyi kockázatairól. Ám a Journal of the American Heart Association című orvosi szaklapban megjelent új tanulmány szerint van károsabb, mint az ülőmunka. Például a szabadidőnkben tévé előtt ülni a kanapén.

Életveszélyes tévézés
“Az ülés az új dohányzás. Ám az ülés minden formája egyforma lenne? A tanulmányunk eredményei szerint korántsem. Nagyon úgy tűnik, hogy a szabadidő ülő testhelyzetben töltése az igazi kockázat” – magyarázta Jeanette Garcia, A Közép-Floridai Egyetem sporttudományi professzora, a tanulmány vezetője.

A kutatáshoz 3600 felnőtt életét követték nyomon nyolc éven keresztül. Pontosan megfigyelték, mikor és mennyi időt töltenek ülve, emellett monitorozták egészségi állapotukat. A tanulmány időtartama alatt 129 résztvevőnél alakultak ki szív- és érrendszeri betegségek, 205-en pedig meghaltak. Miután a tudósok összehasonlították az üléssel töltött időtartamokat és az általános egészségi állapotot, úgy találták, hogy az ülőmunka nem emelte jelentősen a szívbetegségek és a korai halálozás kockázatát. Ám azoknál, akik négy vagy több órát televízió előtt ülve töltöttek, kétszeresére nőtt a szívproblémák és a rövidebb élettartam esélye. 

Ülőmunka után irány sportolni
A tanulmány szerint, akik nem ülő munkát végeznek, ritkábban sportolnak, mint azok, akik egész napra az íróasztal mellé vannak szögezve. Az ülőmunkát végzők sokkal nagyobb százalékban mozogtak munkaidő után, ám hozzá tartozik, hogy ők általában magasabb iskolai végzettséggel rendelkeztek és egészségesebben is étkeztek, kevesebb alkoholt fogyasztottak és kevesebbet dohányoztak. Emiatt alakulhat úgy, hogy nem az ülőmunka az, ami igazán befolyásolja az egészségi állapotot.
Már heti legalább két és fél óra testedzés jelentősen javítja az életminőséget és életkilátásokat, csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát, még akkor is, még akkor is, ha mellette sokat tévéznek. Ha csak napi harminc perc sorozatnézést ugyanennyi mozgással helyettesítünk, 17 százalékkal csökken a korai elhalálozás kockázata. 

A tévézés rossz szokásokat szül
A szabadidő tévénézéssel töltése azért is különösen veszélyes, mert további egészségtelen szokásokhoz vezethet. “A szabadidőben üldögélés és tévézés gyakran kapcsolódik össze a rágcsálással például, illetve a napi ajánlott mennyiségnél több alkohol fogyasztásával. Emellett gyakori, hogy a sokat tévézők a képernyő előtt alszanak el, ez pedig egészségtelen alvásmintázatot okoz, ami szintén szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet” -figyelmeztetett a kutatás vezetője.
Ráadásul az, ahogy a tévé előtt ülünk, teljesen más, mint ahogy az íróasztalnál. Ha valamilyen filmet vagy vetélkedőt nézünk, nem állunk fel órákig a fotelből vagy kanapéról. Az irodában gyakran felkelünk a székből, hogy beszéljünk a munkatársakkal, vagy hozzunk magunknak egy kávét. “Ha megszakítjuk az ülést, jelentősen csökken a káros hatása” – mondta Dr. Garcia.
A több mozgás és kevesebb ülés mindenképp hasznos, ám az ülőmunka mellett nem elég néha felkelni az íróasztaltól, fontos, hogy a szabadidőnket is aktívan töltsük. 

Fotó: Unsplash