A májunk tudja, mikor nézünk tévét

2019. június 27.
A kutatók már régóta sejtették, hogy a különböző szerveinknek és testrészeinknek saját cirkadián ritmusa van, melyek függetlenül működnek az agy központi órájától, ám most rájöttek, hogyan bizonyosodhatnak meg róla. És azt is kiderítették, hogy a 21. századi életmódunk hogyan hat a kényes egyensúlyra.

Gondoltuk volna, hogy a májunk érzékeli, ha a televíziót vagy az okostelefonunkat bámuljuk késő éjjel? Pedig így van, és ha ilyesfajta tevékenységet érzékelnek, a szerveink cirkadián ritmusa kibillen az egyensúlyából, mely különböző egészségügyi problémák formájában jelentkezik.


A máj sosem alszik
A Cell című orvosi szaklapban publikált közös tanulmányukban a Kalifornia Egyetem és a barcelonai Biomedicina Kutatóközpont kutatói speciálisan etetett egereken végeztek kísérleteket, hogy tetten érhessék a különböző szervek saját belső óráinak az agy központi órájától független működését. Hogy ezt bebizonyíthassák, a kutatók a májban és a bőrben található cirkadián órát aktiválták a kísérleti egerekben. És az eredmény meglepő volt. “Eddig senki sem gondolta, hogy a fény direkt módon hatással van a máj vagy a bőr működésére” – mondta Dr. Donald Bren, biokémia professzor. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy hiába kapcsolt ki a test minden más belső órája, beleértve az agyat is, a máj akkor is tudja, mennyi az idő. Válaszol a fény változásaira, ahogy a nappal estére fordul, és tudatában van az evésidőnek, felkészíti az emésztőrendszert a megevett táplálék energiává alakítására. A kísérlet során csak a folyamatos sötétségben állt le a máj belső órája, egyébként akkor is működött, ha a test többi része kikapcsolt.

A modern élet veszélyei
A kutatók szerint azért is nagyon fontos a felfedezésük, mert ezáltal megfigyelhetővé válik, hogyan kommunikálnak egymással belső szerveink. “Elkezdhetjük megfejteni a anyagcserénk útvesztőit, mely irányítja a cirkadián ritmusunkat, az öregedést és az általános közérzetünket” – mondta a kutatás vezetője. Már korábbi tanulmányokban is vizsgálták, hogy a cirkadián ritmusunkat hogyan lehet átprogramozni olyan egyszerű dolgokkal, mint az alvási szokások, étrend és testmozgás. Ugyanakkor azt is felismerték, hogy a számítógép, televízió vagy okostelefon fénye elalvás előtt tulajdonképpen lerombolja és teljesen összezavarja a belső óránkat. “A modern élet eszközei nagyon könnyen tönkretehetik a testünk kényes rendszerét” – figyelmeztetnek a tudósok. A belső óránk ritmusának felborulása depresszióhoz, allergiás megbetegedésekhez, korai klimaxhoz, a rákkockázat növekedéséhez és más egészségügyi problémákhoz vezethet.

Forrás: Science Daily
Fotó: Unsplash