A testmozgás gyógyszer – minden bajra

2019. március 28.
Ha már mozogtál ma, jelentős mennyiségű fájdalomcsillapítót, altatót, vércukorszint-szabályzót és kedélyjavítót vettél magadhoz. A testmozgás ugyanis gyógyszer az izmok, a szív, az agy és a hormonális rendszer számára.

Természetesen bizonyos esetekben önmagában nem elég, és nem válthatja ki az orvos által felírt készítményeket, de a testmozgás csodás gyógyszer. És attól függően, mi a problémánk, más-más mozgásforma lehet a célravezető.

Jobb alvásért több kardiózás
Jó érv amellett, hogy felálljunk a fotelből: garantáltan jobbat alszunk éjszaka. “A fizikai aktivitás javítja a közérzetet és csökkenti a szervezetben felgyülemlett feszültséget, mely gyakori oka az álmatlanságnak” – mondja Dr. Michael T. Smith Jr. alvásszakértő. “Több, agyi aktivitást vizsgáló tanulmány is alátámasztja, hogy a testmozgás pszichológiai szükségletet kelt a mélyebb alvás iránt” – teszi még hozzá. Ráadásul napi 35 perc közepesen intenzív testmozgás jelentősen növeli nap közben is az energiaszintet, kevésbé érezzük magunkat álmosnak, nyúzottnak a napi teendők közepette.
A kardiomozgás, mint a biciklizés, evezés, megemeli a test hőmérsékletét. Az ezt követő lehűlés pedig elősegíti a mélyebb alvást. “Arra célszerű ügyelni, hogy két órával a lefekvés előtt fejezzük be az edzést” – figyelmeztet az alvásszakértő.


Koleszterinszint-csökkentésre kardio és erősítés
“A közbeszédben általánosságban beszélünk koleszterinszintről, pedig meg kell különböztetnünk a HDL és LDL típust. Ha a HDL-t nézzük, a magasabb szint a jobb, ha az LDL-t, az alacsonyabb” – magyarázza Dr. Suzanne Steinbaum, a Mount Sinai Kórház kardiológusa. A kor előrehaladtával csökken a HDL koleszterin szintje, így egyre kevésbé fejti ki szívvédő hatását. Ennek kivédésére pedig a testmozgás az egyik legjobb gyógyszer lehet. “Nem is rendelkezik a tudomány jelenleg olyan gyógyászati szerrel, mellyel hatékonyabban megelőzhetőek lennének a szív- és érrendszeri katasztrófák” – jelenti ki a kardiológus. Minden egy százalék növekedés a HDL koleszterintszintben 3 százalékkal csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
Heti ötször 30 perces edzést iktassunk az életünkbe. Ebből kettő legyen erősítő, súlyzós tréning, a másik három pedig intenzív kardiomozgás.

A jóga kivédi a premenstruációs szindrómát
Ingerlékenység, levertség, kimerültség jellemzi a ciklus utolsó napjait. Az utolsó dolog, amire ilyenkor vágyunk, az edzőterem. Vegyünk fel mégis egy kényelmes ruhát, és menjünk! Utána minden jobb lesz. A testmozgás gyógyír a menstruációt megelőző panaszokra. “Köztudott, hogy a sport hatalmas adag endorfint szabadít fel a testben, ettől pedig javul a közérzet, csökken a feszültség az emberben” – hívja fel rá a figyelmet Dr. Alyssa Dweck szülész-nőgyógyász szakorvos. Természetesen az a leghasznosabb, ha rendszeresen mozgunk, nem csak azokban a napokban, mikor már érezzük a panaszokat. Így meg is előzhetők a kellemetlen tünetek. A jóga testre és lélekre egyaránt ható gyakorlatai nyugtatják az idegrendszert, csökkentik a stresszt, emellett javítják a fájdalomtűrő képességet, így általánosságban javítják a közérzetet.

Hátfájásra kombinált megoldás kell

Az emberek nyolcvan százaléka átélte már, mikor a kényelmetlen testhelyzetben alvástól, túl sok üléstől, állástól megfájdult a háta. A hátfájás ma a leggyakoribb ok, amiért az emberek orvoshoz fordulnak. “Bár csak képalkotó eljárással tudható meg, mi okozza ténylegesen a panaszokat, de a megoldás általában nem a teljes pihenés” – mondja Nick Licameli gyógytornász. “Sőt, a fájdalomcsillapítók sem oldják meg a kiindulási problémát, csak a tüneteket enyhíthetik” – teszi hozzá. “A testünket arra találták ki, hogy mozogjon. A fizikai aktivitás olajozza a csigolyák közötti porcokat a gerincben, javítja az idegek, izmok és ízületek működését. Általánosságban kijelenthető, hogy a testmozgás a gyógyszer a hátfájásra” – mondja Licameli.
Hármas megoldásra van szükség a hátfájás leküzdésére és megelőzésére. A kardiomozgás javítja a vérkeringést és a sportolás közben felszabaduló endorfin csökkenti a fájdalomérzetet. Az erősítő gyakorlatok, melyek fejlesztik a hasizmokat különösen fontosak, hiszen a hasizmok segítik a gerinc munkáját is. A rugalmasságot javító mozgásformák pedig az izmok rövidülése miatti feszültséget orvosolják, így jelentősen javítják a hátfájdalmakat. Hogy a tökéletes, személyreszabott arányt a három mozgástípus között megtaláljuk, mindenféleképpen konzultáljunk először gyógytornásszal, aki segíthet a gyakorlatok helyes elsajátításában is.

Séta a diabétesz ellen
A diabétesz melegelőző állapotában lévő emberek kilencven százaléka nincs tisztában azzal, hogy a betegség szempontjából nagy rizikójú csoportba tartozik. Ha a családban előfordult kettes típusú diabétesz, 45 évesnél idősebb valaki, túlsúlyos, ülő életmódot folytat, jó eséllyel pár éven belül nála is kialakul a betegség. A diabétesz megelőzésére a testmozgás remek módszer. “Az izmok hatalmas mennyiségű glükózt használnak el sportolás közben, ez jelentősen csökkenti a vércukorszintet” – hívja fel rá a figyelmet Dr. Matthew J. O’Brien a Northwestern Egyetem prevenciós tanszékének helyettes professzora.
Ahhoz, hogy megelőzzük a diabétesz kialakulását, még edzőterembe sem kell járni. Heti 17 kilométer intenzív gyaloglás (kevesebb, mint három kilométer egy nap) jelentősen javítja a vércukorszintet. “A legfontosabb, hogy kitartóan és rendszeresen sportoljunk. Így lesz a testmozgás gyógyszer” – szögezte le a professzorhelyettes.

Forrás: Real Simple
Fotó: Unsplash